Η Κύπρος ανάμεσα στις πιο εξελιγμένες χώρες στο Blockchain

Σύμφωνα με το EU Blockchain Observatory and Forum η Κύπρος έχει από τα εξελιγμένα περιβάλλοντα στον κόσμο του Blockchain.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η Κύπρος κατέχει ένα από τα πιο εξελιγμένα και ώριμα συστήματα blockchain στην Ευρώπη, έχοντας από τα πιο ανεπτυγμένα έχουν τα πιο προηγμένα και ώριμα οικοσυστήματα blockchain με εύφορο έδαφος για τις startups και ενός ώριμου ρυθμιστικού πλαισίου, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο του EU Blockchain Observatory and Forum.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Blockchain αναφέρει ότι η Κύπρος, η Ελβετία, η Εσθονία και η Μάλτα τοποθετούνται στο επίκεντρο της παγκόσμιας δραστηριότητας των Blockchain.

Η Κύπρος, ένα από τα πιο σημαντικά blockchain σημεία της περιοχής, υιοθέτησε μια εθνική στρατηγική για την υποστήριξη και την προώθηση της τεχνολογίας το 2019 και είναι ευρέως γνωστή για το πρώτο ακαδημαϊκό μάθημα και το πλήρες πτυχίο του blockchain. Σήμερα, η χώρα φιλοξενεί 27 νεοσύστατες εταιρείες blockchain που έχουν συγκεντρώσει συνολικά 142 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, καθιστώντας την μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες της Ευρώπης στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στο blockchain.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την Ελβετία, η οποία κινήθηκε νωρίς, από το 2018, για να καθορίσει το νομικό πλαίσιο της ύπαρξης και λειτουργίας blockchain. Έκτοτε, ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες και πρωτοβουλίες και φέτος θα τεθεί σε ισχύ το λεγόμενο νομοσχέδιο DLT (τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού). Πολλοί παρατηρητές και εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι αυτή η ρυθμιστική εξέλιξη θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Ελβετίας ως παγκόσμιου ηλεκτροπαραγωγού συγκροτήματος.

Η Εσθονία είναι μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα που εργάστηκε γρήγορα για τη ρύθμιση των blockchain. Σήμερα, η χώρα της Βαλτικής παρέχει μια ειδική «άδεια ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων» σε  και εμπλεκομένους και παρόχους κρυπτογράφησης περιουσιακών στοιχείων και επιτρέπει την εγκατάσταση εταιρειών εξ αποστάσεως μέσω του προγράμματος e-residency. Η Εσθονία μετρά 143 νεοσύστατες εταιρείες που έχουν συγκεντρώσει συνολικά 257 εκατομμύρια ευρώ.

Η Μάλτα, το αυτοανακηρυγμένο «νησί blockchain», προσφέρει επίσης παροχή αδειών για εταιρείες εικονικού νομίσματος / ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η Μάλτα είναι από τις πρώτες χώρες του κόσμου που έχει ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό καθεστώς για κρυπτονομικά στοιχεία. Η Μάλτα φιλοξενεί 60 νεοσύστατες εταιρείες blockchain που έχουν συγκεντρώσει 51 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδοτήσεις.

Μία Ευρώπη με διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης στο Blockchain

Η ανάπτυξη και η ωριμότητα του τομέα του Blockchain ποικίλλουν ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Στο άλλο άκρο του φάσματος, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία βρέθηκαν να έχουν τα λιγότερο ώριμα «οικοσυστήματα» blockchain με λίγες μόνο νεοφυείς επιχειρήσεις blockchain – με την Κροατία να έχει 7 εταιρείες και την Τσεχία 38.

Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβενία ​​και το ΗΒ έχουν αναπτυσσόμενες κοινότητες εκκίνησης fintech, αλλά τα ρυθμιστικά τους πλαίσια θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Η Γαλλία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο βρέθηκαν να έχουν ρυθμιστικά οικοσυστήματα που είναι ώριμα, αλλά σχετικά μικρά οικοσυστήματα με νεοφυείς επιχειρήσεις blockchain.

Το 2018, 21 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και η Νορβηγία υιοθέτησαν την Ευρωπαϊκή Συνεργασία Blockchain (EBP), την πρώτη πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ ειδικά αφιερωμένη στο blockchain. Έκτοτε, οκτώ ακόμη χώρες προσχώρησαν στις εταιρικές σχέσεις, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των υπογραφόντων σε 30.

Μεταξύ άλλων έργων, το EBP εργάζεται για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Υποδομής Υπηρεσιών Blockchain (EBSI), ενός δικτύου peer-to-peer (P2P) διασυνδεδεμένων κόμβων που εκτελούν υπηρεσίες με υποδομές που είναι βασισμένες σε blockchain. Αρχικά, το σύστημα θα υποστηρίζει τις υπηρεσίες συμβολαιογράφησης, τη διαχείριση διπλωματικών και εκπαιδευτικών διαπιστευτηρίων, καθώς και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τελωνειακών και φορολογικών αρχών στην ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ διερευνούν τις δυνατότητες του blockchain και των κρυπτονομικών στοιχείων ξεχωριστά. Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας ολοκλήρωσε πρόσφατα μια πιλοτική συναλλαγή με ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί με τεχνολογία blockchain. Η Ουκρανία και η Τουρκία είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διερευνούν τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο νοσοκομεία άρχισαν να χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain για να διατηρούν τους αποθηκευτικούς τους χώρους αλλά και την προμήθεια εμβολίων COVID-19.

Η Γερμανία εξέδωσε νέα νομοθεσία τον Δεκέμβριο του 2020 που επιτρέπει την καταγραφή όλων των ηλεκτρονικών περιουσιακών στοιχείων χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ