Το Facebook διέγραψε δίκτυο Ρώσων αντιεμβολιστών

Καθοδηγούνταν από μια εταιρεία που δημιουργούσε παραπλανητικά άρθρα και ψευδείς αναφορές σε φόρουμ.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι διέγραψε ένα δίκτυο λογαριασμών που συνδέεται με μια εταιρεία μάρκετινγκ, η οποία ερχόταν σε επαφή με δημόσια πρόσωπα με επιρροή («ινφλουένσερς») και τους ζητούσε να προωθήσουν αντιεμβολιαστικο περιεχόμενο επί πληρωμή.

Η εταιρεία κοινωνικών μέσων ενημέρωσης δήλωσε ότι μπλόκαρε λογαριασμούς που συνδέονται με την εταιρεία Fazze, μια θυγατρική της βρετανικής εταιρείας μάρκετινγκ AdNow, η οποία έχει έδρα των δραστηριοτήτων της τη Ρωσία, για παραβίαση της πολιτικής της που αφορά τις επιρροές. Το Facebook ισχυρίζεται ότι η καμπάνιες της εταιρείας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στόχευαν σε κοινό στην Ινδία, τη Λατινική Αμερική και, σε μικρότερο βαθμό, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές της υπόθεσης χαρακτήρισαν την καμπάνια «πλυντήριο παραπληροφόρησης», που δημιουργούσε παραπλανητικά άρθρα και αναφορές σε φόρουμ όπως το Reddit, το Medium και το Change.org και χρησιμοποιούσε ψεύτικους λογαριασμούς σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram για να ενισχύει το περιεχόμενο της. Το Facebook είπε ότι ενώ η πλειοψηφία της καμπάνιας δεν είχε μεγάλη απήχηση στο γενικότερο κοινό, είχε κάποια απήχηση σε κοινό στο οποίο απευθύνονταν πληρωμένοι ινφλουένσερς.

Οι ψευδείς ισχυρισμοί και οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορονοϊό και τα εμβόλια έχουν πολλαπλασιαστεί στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους μήνες. Μεγάλες εταιρείες δικτύωσης όπως το Facebook έχουν επικριθεί από νομοθέτες των ΗΠΑ και τη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι λένε ότι η εξάπλωση ψεμάτων στο διαδίκτυο σχετικά με τα εμβόλια καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση της πανδημίας.

Το Facebook ανέφερε ότι η εταιρεία που συνδέεται με το αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο ξεκίνησε με τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών το 2020, που πιθανότατα προέρχονται από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Αναφέρει επίσης ότι το δίκτυο δημοσίευε σατυρικές εικόνες και σχόλια στις πλατφόρμες του τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μετατρέπει τους ανθρώπους σε χιμπατζήδες, συχνά χρησιμοποιώντας σκηνές από την ταινία “Planet of the Apes” του 1968.

Το Facebook αναφέρει ότι τον Μάιο του 2021, μετά από πέντε μήνες αδράνειας, η εταιρεία άρχισε να αμφισβητεί την ασφάλεια και του εμβολίου Pfizer δίνοντας στο φως της δημοσιότητας ένα δήθεν «παράνομα δημοσιευμένο» έγγραφο της AstraZeneca. Οι ερευνητές στο Facebook δήλωσαν ότι οι δύο φάσεις δραστηριότητας συνέπεσαν με περιόδους κατά τις οποίες πολλές κυβερνήσεις συζητούσαν για άδειες έκτακτης ανάγκης για τα εμβόλια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η εταιρεία Fazze επικοινωνούσε με ινφλουένσερς στο YouTube, το Instagram και το TikTok σε πολλές χώρες για να τους ζητήσει να προωθήσουν το περιεχόμενο κατά των εμβολίων επί πληρωμή, αλλά δύο εξ αυτών, ένας Γάλλος και ένας Γερμανός εξέθεσαν την καμπάνια.

Η AdNow δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο. Επίσης, το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως με την εταιρεία Fazze για κάποιο σχόλιο.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι διέγραψε 65 λογαριασμούς από το Facebook και 243 λογαριασμούς από το  Instagram στο πλαίσιο της επιχείρησης που συνδέεται με την Fazze. Αναφέρει ότι 24.000 λογαριασμοί ακολουθούσαν έναν ή περισσότερους από τους λογαριασμούς της εταιρείας στο Instagram. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ