Παρουσίασαν τις επιπτώσεις στα προϊόντα παρακολούθησης του εμπορίου

Έκθεση για επιπτώσεις του Pegasus στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ παρουσίασε στην επιτροπή PEGA ειδικός

Μελέτη με αντικείμενο τις επιπτώσεις της χρήσης του Pegasus στις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Warwick και ερευνητής του του Carnegie Europe Ρίτσαρντ Γιάνγκς σε συνάντηση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων κατασκοπευτικών λογισμικών παρακολούθησης την Πέμπτη.

Στην έκθεση, η οποία έγινε μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλύεται η αύξηση της χρήσης νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών για σκοπούς καταστολής και ελέγχου, ενώ ειδικότερα για τα προϊόντα παρακολούθησης (όπως το Pegasus) που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο τονίζεται ότι η ΕΕ θα πρέπει να θέσει την αντιμετώπισή τους ως προτεραιότητα. Την έκθεση συνυπογράφει ο Στίβεν Φέλνσταϊν από το Carnegie Europe.

Κατά τη συνάντηση οι Ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν και για τα αποτελέσματα της ερευνητικής αποστολής αντιπροσωπείας της εξεταστικής επιτροπής στην Πολωνία.

Εν τω μεταξύ η συζήτηση του προσχεδίου της έκθεσης της PEGA, καθώς και προσχεδίου ψηφίσματος με εισηγήσεις πολιτικής για την ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα, με τον χρονικό ορίζοντα για την υιοθέτηση της θέσης της εξεταστικής επιτροπής τον Απρίλιο, και για έγκριση του ψηφίσματος από την Ολομέλεια

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται πως στις 24 Ιανουαρίου θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το ψήφισμα το οποίο περιέχει συστάσεις για όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων και της Κύπρου, στη βάση του προσχεδίου της έκθεσης που έχει δοθεί ήδη στη δημοσιότητα και η οποία συζητήθηκε από τα μέλη της επιτροπής τον Δεκέμβριο.

Τα μέλη της επιτροπής έχουν διορία μέχρι τις 26 Ιανουαρίου να προτείνουν τροποποιήσεις στο προσχέδιο της έκθεσης, και μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου να προτείνουν τροποποιήσεις στο προσχέδιο του ψηφίσματος.

Στις 26 Απριλίου η PEGA θα κληθεί να ψηφίσει για το κείμενο της έκθεσης και για το ψήφισμα, ενώ τον Ιούνιο το ψήφισμα θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Δεν θα παραδεχτώ κάτι που δεν έκανα

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ