Στην προώθηση της έξυπνης γεωργίας στοχεύει η Κυβέρνηση

Οι νέες δεξιότητες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος στον τομέα αυτό θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της υπαίθρου, είπε ο Υπ. Γεωργίας

Την ανάγκη ενθάρρυνσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα της γεωργίας, προωθώντας τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως η αυτοματοποίηση, η ανάλυση δεδομένων και η έξυπνη γεωργία, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος.

«Είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση που θα ενισχύσουν τους επαγγελματίες του χώρου και θα τους εφοδιάσουν με τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διαχείριση των νέων προκλήσεων», τόνισε ο Υπουργός σε χαιρετισμό στο συνέδριο «Επαγγέλματα του Μέλλοντος και Νέες Δεξιότητες», το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του και διοργάνωσε η Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) Αγίου Λαζάρου. 

Ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι «οι νέες δεξιότητες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος στον τομέα αυτόν θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της υπαίθρου».

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε τον τομέα μας πιο ανθεκτικό, πιο ανταγωνιστικό και πιο βιώσιμο για ένα καλύτερο μέλλον για τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, ο κόσμος αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, και μαζί με την αλλαγή έρχονται νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Ανέφερε ότι η αναβάθμιση των δεξιoτήτων και η συνεχόμενη ανανέωση των γνώσεων των εργαζομένων θα πρέπει να είναι συνεχής και πρόσθεσε πως «η ραγδαία αύξηση του ανταγωνισμού και οι εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, της πληροφορικής, των αυτοματοποιήσεων/ρομποτικής, των διαφόρων επαγγελματικών πιστοποιήσεων και προτύπων σε διάφορους κλάδους της οικονομίας αλλά και της αναδυόμενης τεχνητής νοημοσύνης, δημιούργησαν νέες συνθήκες και απαιτήσεις στην αγορά εργασίας».

Επιπλέον, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι «η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με φόβο αλλά σαν μια ευκαιρία για αναδιαμόρφωση της αγοράς εργασίας, εφοδιάζοντας τους εργαζομένους με επιπλέον δεξιότητες οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στους ίδιους αρχικά να απελευθερώσουν τις δυνατότητές τους».

«Επαγγέλματα θα εκλείψουν, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται νέα επαγγέλματα μέσα από τις προκλήσεις της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Διαβάστε επίσης: Σε εκκολαπτήριο «πανεπιστημίων» μετατράπηκαν τα κατεχόμενα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ