Οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl συγκαταλέγονται μεταξύ των επενδυτών στη γερμανική νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης Aleph Alpha. Το ποσό της συνεισφοράς της Lidl ανέρχεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια.
Πιο αναλυτικά, η όμιλος Schwarz, ο οποίος ελέγχει τη Lidl και αναπτύσσει ένα νέο τμήμα πληροφορικής, είναι εκ των εισηγητών μιας συμφωνίας επένδυσης σε έναν κόμβο τεχνητής νοημοσύνης με έδρα την πόλη Χαϊλμπρόν, στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας, ο οποίος δημιουργήθηκε από κοινού με ίδρυμα που ίδρυσε ο Ντίτερ Σβαρτζ, ιδρυτής της Lidl.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aleph Alpha, εκ των επενδυτών στην Aleph Alpha περιλαμβάνεται επίσης η μονάδα επιχειρηματικών κεφαλαίων της Bosch, του μεγαλύτερου προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.
Η Aleph Alpha ιδρύθηκε το 2019 και συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων που εστιάζουν στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, το λογισμικό δηλαδή που μπορεί να δημιουργήσει εξελιγμένο κείμενο, εικόνες ή κώδικα υπολογιστή μιμούμενο την αντίστοιχη ανθρώπινη ικανότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η γερμανική νεοφυής επιχείρηση ενδέχεται να δυσκολευτεί να ξεχωρίσει σε μια ολοένα και πιο πολυπληθή αγορά δημιουργικής AI, με ανταγωνιστές με τεράστια χρηματοδότηση, όπως η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, η Google και η Meta, μητρική του Facebook, οι οποίοι επενδύουν σημαντικά στον χώρο.
Η Aleph Alpha, η οποία απασχολεί περίπου 70 υπαλλήλους, στοχεύει να διακριθεί προσφέροντας προστασία δεδομένων, ασφάλεια και διαφάνεια στο λογισμικό για πελάτες, μεταξύ άλλων σε ευαίσθητους τομείς όπως η επιβολή του νόμου και η υγειονομική περίθαλψη. Η startup έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 28 εκατ. ευρώ.
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τον έλεγχο για το πώς θα εξελιχθεί το μέλλον», δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Aleph Alpha, Γιόνας Άντρουλις. Οι πελάτες της εταιρείας «έχουν πλήρη κυριαρχία σε ό,τι συμβαίνει».
Η επένδυση
Περίπου το ένα τέταρτο της χρηματοδότησης προέρχεται μέσω επένδυσης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από ερευνητικές επιχορηγήσεις και δεσμεύσεις για κοινή επιχειρηματική ανάπτυξη που δεν θα αποδυναμώσουν τους μετόχους, δήλωσαν στους Financial Times άνθρωποι που γνωρίζουν τη συμφωνία. Πρόσθεσαν ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Aleph Alpha θα αποτιμηθεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ κατά τη συναλλαγή.
Η εταιρεία δεν γνωστοποίησε την αποτίμησή της.
Η Schwarz Group, ένας μη εισηγμένος και ελεγχόμενος από την ομώνυμη οικογένεια κολοσσός με ετήσια έσοδα 154 δισ. ευρώ και 575.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, είναι περισσότερο γνωστή για τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ Lidl. Αλλά έχει επίσης επεκταθεί στην παραγωγή τροφίμων, την ανακύκλωση και τις υπηρεσίες πληροφορικής. Τον Σεπτέμβριο, συγκέντρωσε τις δραστηριότητες cloud και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε μια αυτόνομη μονάδα, την Schwarz Digits, η οποία εξυπηρετεί τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Schwarz καθώς και εξωτερικούς πελάτες.
Ο Ντίτερ Σβαρτζ υποστήριξε φέτος τον κόμβο που βρίσκεται στο Χαϊλμπρόν, το Innovation Park Artificial Intelligence, το οποίο χρηματοδοτείται επίσης από το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο cluster τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.
«Τα μετρητά είναι απαραίτητα, αλλά όχι επαρκή», δήλωσε ο Αντρέ Ρέτεραθ, εταίρος στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Earlybird και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aleph Alpha. Οι συνεργασίες θα δώσουν στην εταιρεία «πρόσβαση σε υπολογιστές, πρόσβαση σε ταλέντα και διανομή στην αγορά», είπε. Η Earlybird ηγήθηκε ενός γύρου χρηματοδότησης το 2021 για τη γερμανική νεοφυή επιχείρηση.
Ενώ ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της Aleph Alpha έχουν αναπτύξει στενές εταιρικές σχέσεις με τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς ομίλους, η εταιρεία τόνισε ότι είναι ανεξάρτητη.
Άλλοι επενδυτές στην κοινοπραξία περιλαμβάνουν την επιχείρηση πληροφορικής Hewlett Packard Enterprise και τη γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP, καθώς και τον όμιλο VC Burda Principal Investments, καθώς και υφιστάμενους χρηματοδότες, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η εταιρεία έχει υποστηριχθεί στο παρελθόν από τους ομίλους VC UVC Partners, LEA Partners, 468 Capital, Cavalry Ventures και Lakestar.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: «Ανοίγουν» τα διαφημιστικά πορτοφόλια - Ποιοι «ποντάρουν» στα Social Media