Πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις είχε στην ατζέντα του ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για θέματα που αφορούν τον ανασχεδιασμό των κρατικών ιστοσελίδων, την εφαρμογή του e-justice και της ηλεκτρονικής υπογραφής, καθώς και τη λειτουργία του Κρατικού Ταμείου Αλληλεγγύης.
Όπως ανέφερε σε παρέμβασή του στο Πρωινό Δρομολόγιο, το Υφυπουργείο αυτή την περίοδο ασχολείται με 87 ξεχωριστά έργα, με τα 40 εξ αυτών να σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ολικό λίφτινγκ στις κρατικές ιστοσελίδες
Ο Υφυπουργός προανήγγειλε πως πολύ σύντομα οι ιστοσελίδες του κράτους θα αλλάξουν οριστικά μορφή, αφού όπως εξήγησε το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει στον ανασχεδιασμό τους, ώστε να υπάρχει ενιαία ταυτότητα και ομοιομορφία στις κρατικούς ψηφιακούς ιστότοπους.
“Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις”, σημείωσε. Η πρώτη φάση, συμπλήρωσε, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024 και περιλαμβάνει 65 ιστοσελίδες. Στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί ο ανασχεδιασμός 200 άλλων ιστοσελίδων.
Όπως ανέφερε οι ιστοσελίδες είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένες ώστε να διασφαλίζεται η χρήση τους και από ΑμεΑ.
Αυλαία για e-justice
Επίσης αρχές του 2024 αναμένεται πως θα δοθεί σε πλήρη λειτουργία το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γνωστό και ως e-justice.
Το εν λόγω εγχείρημα, το οποίο θα αυτοματοποιήσει επί της ουσίας όλες τις διαδικασίες των δικαστηρίων, θα τεθεί, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, σε πιλοτική βάση τον Δεκέμβριο.
Με την εφαρμογή του, οι πολίτες θα έχουν, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε συνεργασία με τους δικηγόρους τους στις υποθέσεις που τους αφορούν και θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη δικαστική αρχή αιτήματά που σχετίζονται με έγγραφα.
Δωρεάν οι ηλεκτρονικές υπογραφές - Αρχή με 50.000
Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υπογραφής, ο Υφυπουργός ανέφερε πως υπήρξε κατάληξη σε σχέση με το κόστος, ενώ τον Δεκέμβριο ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης από πλευράς Κυβέρνησης. Τόνισε δε, πως ο πολίτης δεν θα χρειαστεί να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό για να αποκτήσει ηλεκτρονική υπογραφή, εν αντιθέσει με το τι είχε ανακοινωθεί παλαιότερα για τέλος 50 ευρώ.
Σε πρώτη φάση, όπως σημείωσε, το κράτος θα εξασφαλίσει 50.000 άδειες χρήσης ηλεκτρονικής υπογραφής, τριετούς διάρκειας, ενώ αυτή τη στιγμή γίνονται διεργασίες για το ποιοι θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα δοθούν αυτές οι άδειες.
“Η άποψη μας είναι πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από άτομα που θα τη θέσουν σε ισχύ από την πρώτη μέρα”. Λεπτομέρειες, πρόσθεσε, θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του Υφυπουργείου να προβεί σε εκπαίδευση του κοινού προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες τι ακριβώς είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα και η ηλεκτρονική υπογραφή. Διευκρίνισε δε, πως πρόκειται για δύο διακριτές υπηρεσίες.
Επισήμανε πως στην περίπτωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρατικές πλατφόρμες όπως είναι το taxisnet, χωρίς να χρειάζονται πλέον username και κωδικό, αφού θα χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της ηλεκτρονικής τους ταυτότητας για σκοπούς ταυτοποίησης.
Έτοιμο και το Ταμείο Αλληλεγγύης
Με αφορμή την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού που δικαιώνει Ρώσο καταθέτη της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Χατζηζαχαρίας, ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα, εντός Δεκεμβρίου, θα είναι έτοιμο το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο επηρεάζει γύρω στις 100.000 πολίτες και εταιρείες.
Το εν λόγω Ταμείο συνιστά στην ουσία ένα αποθεματικό, σκοπός του οποίου είναι η χρηματική στήριξη ομάδων του πληθυσμού που συνέβαλαν στην κεφαλαιοποίηση της πρώην Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου μετά το κούρεμα καταθέσεων το 2013 (αφορά κυρίως κουρεμένους καταθέτες και μετόχους της πρώην Λαϊκής, καθώς και τους κατόχους αξιογράφων).
Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, η εν λόγω πλατφόρμα, η οποία θα δίνει πλέον τη δυνατότητα στους επηρεαζόμενους να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους, είναι σχεδόν έτοιμη.
Τέλος σημείωσε πως δεδομένου πως πρόκειται για πληροφοριακά συστήματα, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα καθυστέρησης.
Διαβάστε επίσης: Ο ασκός του Αιόλου και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι με αγωγές των «κουρεμένων»