Ο ασκός του Αιόλου και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι με αγωγές των «κουρεμένων»

Οι ενδεχόμενοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι, το μεγάλο δίλημμα του Γενικού Εισαγγελέα για το Εφετείο, οι αναφορές για €1,5 δις υποθέσεις και οι τοποθετήσεις του δικηγόρου που χειρίστηκε την υπόθεση στο Economy Today.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Πλέον, είναι ορατό το ενδεχόμενο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τις αγωγές κουρεμένων καταθετών, μετά τη χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού που δικαιώνει Ρώσο καταθέτη της Λαϊκής Τράπεζας.

Η χθεσινή απόφαση του ΕΔΛ μπορεί τουλάχιστον να χαρακτηριστεί ως ιστορική αφού εξετάστηκε όχι επακριβώς το γεγονός του κουρέματος καταθέσεων, όπως η πλειοψηφία των υπόλοιπων αγωγών που έχουν εξεταστεί, αλλά οι ενέργειες οι οποίες χαρακτηρίζονται από αμέλεια και οδήγησαν στο κούρεμα καταθέσεων. 

Η αμέλεια της ΚΔ και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου φαίνεται να φέρουν βαριές ευθύνες, επιδεικνύοντας σοβαρή αμέλεια έναντι των καταθετών και συγκεκριμένα σε βάρος Ρώσου καταθέτη της Λαϊκής, ο οποίος δικαιώθηκε με τη χθεσινή απόφαση.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση με ενάγοντες κουρεμένους καταθέτες, ανάμεσα σε περίπου 30 άλλες που έχουν ήδη εκδικαστεί, στην οποία καταδικάζονται η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κεντρική Τράπεζα για τους κάκιστους χειρισμούς, που οδήγησαν εν τέλει στην απόφαση του κουρέματος των καταθέσεων των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου το 2013.

Σημειώνουμε ότι στους δημοσιονομικούς κίνδυνους του προϋπολογισμού του 2024 αλλά και των αντίστοιχων προϋπολογισμών από το 2013 και εντεύθεν καταγράφεται το ενδεχόμενο να προκύψουν υποχρεώσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αφορούν δικαστικές υποθέσεις σε σχέση με αποφάσεις, γύρω από την Αρχή Εξυγίανσης των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.

Με αυτή την απόφαση, κατά την οποία οι εναγόμενο (ΚΤΚ και ΚΔ) έχουν επιδικαστεί να πληρώσουν στον ενάγοντα καταθέτη ποσό ύψους 780.832 ευρώ, πλέον νόμιμους τόκους και δικηγορικά έξοδα, φαίνεται ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι είναι πλέον υπαρκτοί.

Το μεγάλο δίλημμα για το αν θα πάει η απόφαση στο Εφετείο

Οι εναγόμενοι, ΚΔ και ΚΤΚ, δικαιούνται να καταθέσουν έφεση εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου στην απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου, και το Εφετείο θα κρίνει αν η απόφαση είναι ορθή ή αν θα την απορρίψει.

Αν έρθει το Εφετείο και την επικυρώσει, δημιουργείται δεσμευτικό δικαστικό προηγούμενο σε σχέση με τα επίδικα θέματα και εκεί ανοίγει, ενδεχομένως, ο ασκός του Αιόλου για το σύνολο των υποθέσεων που εκκρεμούν και αφορούν το κούρεμα καταθέσεων του 2013.

Ως εκ τούτου, το αν θα προβεί σε έφεση της πρωτόδικης απόφασης ο Γενικός Εισαγγελέας που εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να μετρηθεί και να αποφασιστεί από τη Νομική Υπηρεσία και τους κρατικούς φορείς.

Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε έφεση ο Γενικός Εισαγγελέας, τότε το κράτος θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο ευρώ στον Ρώσο καταθέτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Γενικός Εισαγγελέας επιβεβαίωσε πως προτίθεται να ασκήσει έφεση στη χθεσινή απόφαση του ΕΔΛ, με ομάδα λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας να έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται το σχετικό κείμενο. 

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και οι αναφορές για €1,5 δις εκκρεμότητες

Σύμφωνα με πηγές του Economy Today, από το 2013 είχαν ξεκινήσει αγωγές που αφορούσαν τα 4,5 δισεκατομμύρια από τα συνολικά «κουρεμένα» 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αγωγές μπορούσαν να καταχωρηθούν μέχρι και 6 χρόνια μετά το κατ' ισχυρισμό αδίκημα αφού μετά την πάροδο του εν λόγω χρονικού διαστήματος τα αδικήματα παραγράφονται, τουλάχιστον με τους προηγούμενους κανόνες πολιτικής δικονομίας.

Σήμερα, είτε έχουν εκδικαστεί και απορριφθεί είτε έχουν αποσυρθεί αγωγές από ενάγοντες κουρεμένους καταθέτες, που αφορούν 3 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνεπώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, το ποσό που εκκρεμεί σήμερα από τα συνολικά «κουρεμένα» αφορά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανδρέας Θεοφίλου: Η τέταρτη υπόθεση, η πρώτη που δικαιώνεται

Επικοινωνήσαμε με τον δικηγόρο που εκπροσώπησε τον Ρώσο καταθέτη, τον οποίο ρωτήσαμε για το τι διαφοροποιεί την παρούσα υπόθεση που δικαιώνει για πρώτη φορά καταθέτες, με τον κ. Ανδρέα Θεοφίλου να απαντά ότι «πρόκειται για την τέταρτη υπόθεση με την ίδια επιχειρηματολογία αλλά είναι η πρώτη φορά που δικαιώνεται».

Σε σχέση με τις προηγούμενες, ο κ. Θεοφίλου ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πούμε γιατί τις απέρριψαν ή γιατί τις δέχτηκαν.

Αυτή τη φορά έγινε αντιληπτή η επιχειρηματολογία μας για τις συνθήκες και τα λάθη που έγιναν, τα οποία κατέληξαν στα γεγονότα του 2013, τόσο από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας όσο από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε.

Είναι θέμα ερμηνείας του κάθε δικαστή και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έγιναν λάθη δικαστικά, αλλά ίσως είναι θέμα αντίληψης. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτόν το θεσμό, της δικαιοσύνης, ο οποίος μας βγάζει ασπροπρόσωπους.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο η εν λόγω απόφαση να αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν, ο κ. Θεοφίλου σημείωσε ότι «τα δικαστήρια δικάζουν συγκεκριμένες υποθέσεις μεταξύ συγκεκριμένων διαδίκων για συγκεκριμένες διαφορές».

«Δεν μπορεί να επωφεληθεί κάποιος από προηγούμενη απόφαση, αφού κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», τονίζοντας παράλληλα ότι μπορεί ένας δικαστής να «ακούσει» την απόφαση κάποιου άλλου δικαστή, ενώ μπορεί και να μην την «ακούσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ