Ερευνα MIT: Τα ρομπότ δεν θα μας «κλέψουν» τις δουλειές τόσο εύκολα

Η οικονομία δεν είναι έτοιμη να αντικαταστήσει την πλειοψηφία των ανθρώπων με μηχανές στο άμεσο μέλλον.

Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος με την έλευση και γρήγορη εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης έχει πυροδοτήσει μια γενικευμένη ανησυχία ότι θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ωστόσο, νέα έρευνα του MIT έρχεται να κατευνάσει αυτούς τους φόβους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα ρομπότ δεν θα μας πάρουν τις δουλειές τόσο γρήγορα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (22/1), η οικονομία δεν είναι έτοιμη να αντικαταστήσει την πλειοψηφία των ανθρώπων με μηχανές. Οι επιστήμονες του MIT διαπιστώνουν ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας πιθανότατα θα έρθει πολύ πιο αργά από αυτό που φοβόμαστε.

Οι ερευνητές στο Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν το ερώτημα όχι μόνο αν θα αυτοματοποιήσει η τεχνητή νοημοσύνη τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας, αλλά και πότε αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι οικονομικά επωφελές για τους εργοδότες νααυτοματοποιήσουν αυτήν τη στιγμή τη συντριπτική πλειονότητα των θέσεων εργασίας που είχαν προηγουμένως χαρακτηριστεί ως ευάλωτες στην ΑI.

Ενα βασικό εύρημα, για παράδειγμα, είναι ότι μόνο το 23% περίπου των μισθών που καταβάλλονται σε ανθρώπους αυτή τη στιγμή για εργασίες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, θα ήταν οικονομικά αποδοτικό για τους εργοδότες να τις αντικαταστήσουν με μηχανές.

Αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, τα συνολικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αναστάτωση στην εργασία από την τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα ξεδιπλωθεί με σταδιακό ρυθμό.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την πλειονότητα των θέσεων εργασίας που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως «εκτεθειμένες» ή ότι κινδυνεύουν να χαθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Στη συνέχεια, εξέτασαν τους μισθούς που καταβάλλονται στους εργαζομένους που κάνουν αυτήν τη στιγμή αυτές τις εργασίες και υπολόγισαν πόσο μπορεί να κοστίσει η τοποθέτηση ενός αυτοματοποιημένου εργαλείου.

Ενας εργαζόμενος λιανικής, για παράδειγμα, μπορεί επί του παρόντος να είναι υπεύθυνος για τον οπτικό έλεγχο του αποθέματος ή τη διασφάλιση ότι οι τιμές που αναφέρονται σε ένα κατάστημα σε συγκεκριμένα εμπορεύματα είναι ακριβείς. Ενα μηχάνημα εκπαιδευμένο θα μπορούσε τεχνικά να κάνει αυτή τη δουλειά αλλά σε αυτό το στάδιο θα ήταν ακόμα πιο συμφέρον οικονομικά για έναν εργοδότη να πληρώσει έναν άνθρωπο για να το κάνει.

Όπως έχουμε δει να συμβαίνει και σε προηγούμενες τεχνολογικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας (πχ. η άνοδος των μεταποιητικών οικονομιών που αντικατέστησαν τις αγροτικές οικονομίες), η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας θα είναι πιθανότατα πιο σταδιακή παρά απότομη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι εργοδότες ακόμη και οι εργαζόμενοι μπορούν να αρχίσουν να προετοιμάζονται και να προσαρμόζονται καλύτερα για αυτές τις επερχόμενες αλλαγές από τώρα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσε να επηρεαστεί από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και ότι αυτή η τάση πιθανότατα θα βαθύνει τις υπάρχουσες ανισότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να εργαστούν για τη δημιουργία δικτύων κοινωνικής ασφάλειας ή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η νέα έρευνα από την ομάδα του MIT μπορεί να δώσει σε αυτούς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος αυτής της αναπόφευκτης μετάβασης, καθώς αναζητούν λύσεις για την μείωση των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ