Ο σύγχρονος καταναλωτής είναι πλέον digital

Ο καταναλωτής πρέπει να μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές ανεξαρτήτως της ώρας ή της χώρας, άμεσα και με ασφάλεια, αναφέρει ο Vahid Bassett, Corporate Units Junior Director της ECOMMBX (Βίντεο)

Την ώρα που η τεχνολογία αλλάζει τη διεκπεραίωση συναλλαγών, η αυξημένη ψηφιοποίηση διαμορφώνει τις συνήθειες των καταναλωτών και η παραδοσιακή τραπεζική σχέση πελάτη-ταμία σταδιακά μειώνεται, ο “άνθρωπος” εξακολουθεί να παραμένει αναπόσπαστος κρίκος της τελικής εμπειρίας.  

“Ανιχνεύοντας” τις δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα στο χρηματοοικονομικό πεδίο μπορεί κανείς να συμπεράνει πως πίσω από τη διεκπεραίωση μίας συναλλαγής κρύβεται ένας ολόκληρος μηχανισμός “χεριών”.   

Όπως περιγράφει ο Vahid Bassett, Corporate Units Junior Director της ECOMMBX, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, στην περίπτωση της δικής τους fintech τρία διαφορετικά τμήματα - marketing, project management και correspondent banking and partners - αποτελούν κινητήριο μοχλό πίσω από το τελικό “προϊόν”. 

“Ο πυρήνας του unit αρχίζει με το να αναγνωρίζεις τις ανάγκες και τις υφιστάμενες εξελίξεις της αγοράς”, επισημαίνει, εξηγώντας πως στη συνέχεια ακολουθεί το στάδιο της υλοποίησης που λαμβάνει τη μορφή του προϊόντος που τελικά θα καταλήξει στον καταναλωτή, το οποίο στην ουσία στοχεύει στο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες του απαιτήσεις. 

Ο σύγχρονος digital consumer

Όπως σημειώνει, η εποχή που ο καταναλωτής έπρεπε να συναντήσει δια ζώσης τον ταμία ή που στεκόταν στην ουρά για να κάνει ανάληψη μετρητών από ATM έχει πλέον περάσει ανεπιστρεπτί. 

Τώρα, ο σύγχρονος καταναλωτής, ή αλλιώς ο digital consumer, όπως ονομάζεται στον κλάδο των fintech μπορεί -και επιδιώκει- να καλύψει όλες τις ανάγκες του με το πάτημα ενός κουμπιού. 

Από μία απλή ενέργεια όπως το να πληρώσει κανείς για μία αγορά στο περίπτερο μέχρι τον διαμοιρασμό εκατοντάδων εκατομμυρίων από μία επιχείρηση στην άλλη άκρη του κόσμου, ο κ. Bassett περιγράφει πως ο καταναλωτής έχει πλέον την ικανότητα να ικανοποιήσει τις ανάγκες του ανεξαρτήτως της ώρας, της χώρας ή του τρόπου με τον οποίο θέλει να πραγματοποιήσει μία συναλλαγή, άμεσα και με ασφάλεια. 

Συνεργασία παραδοσιακής τραπεζικής - fintech  

Εντούτοις, τονίζει πως «η  συνεργασία παραδοσιακής τραπεζικής και fintech είναι άκρως σημαντική για τον καταναλωτή» και αυτό διότι οι fintech συνδυάζουν την τεχνολογία με τις συναλλαγές. 

Οι ανάγκες των καταναλωτών συνεχώς αυξάνονται - άμεση πρόσβαση και ταχύτητα συνιστούν πλέον προαπαιτούμενο -  και μέσω στρατηγικής συνεργασίας αυτές μπορούν να ικανοποιούνται, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διαφόρων πρακτικών. Στην ουσία διασφαλίζεις ότι οι υπηρεσίες που προσφέρεις θα βρίσκονται στο κινητό τηλέφωνο του καταναλωτή επειδή ακριβώς ο ίδιος επιζητά άμεση πρόσβαση, σημειώνει ο κ. Bassett. 

“Ψηφίζουν” digital και οι επιχειρήσεις 

Παράλληλα, υποδεικνύει πως σε εγχώριο επίπεδο, οι επιχειρήσεις που επιλέγουν την ψηφιακή οδό για τη διαχείριση των συναλλαγών τους, ολοένα και αυξάνονται. “Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του εκσυγχρονισμού”, αναφέρει, “οι καταναλωτές γίνονται πιο εξελιγμένοι και πιο απαιτητικοί στο τι θέλουν να κάνουν με το mobile banking που έχουν στην τζέπη τους καθημερινά”. 

Το fintech, όπως λέει, φέρνει κοντά όλον αυτό τον κόσμο και στην ουσία “παντρεύει” μέσα σε μία πλατφόρμα διάφορα μέσα και θεσμούς προκειμένου να ικανοποιήσει μία συναλλαγή. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπογραμμίζει πως στην ECOMMBX η φιλοσοφία ως προς την εξυπηρέτηση παραμένει “ρομαντική”. “Επιδιώκουμε να κρατάμε μια συνεχή και άμεση επαφή με τον πελάτη”, προσπάθεια η οποία εκ του αποτελέσματος φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Bassett, να στέφεται με επιτυχία. 

Τόσο τα νούμερα, όσο και το γεγονός πως η εταιρεία αυξάνει τις υπηρεσίες που προσφέρει, καταδεικνύουν ότι οι πελάτες της είναι ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, συμπληρώνει.  Σκοπός είναι να παρέχονται υπηρεσίες “όχι μόνο για τις ανάγκες του σήμερα, αλλά και του αύριο. Αυτό είναι και ένα από τα κύρια που επιδιώκουμε”, δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η κουλτούρα της ECOMMBX είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την επιτυχία της. 

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

Διαβάστε επίσης: Πράσινη μετάβαση και μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Πώς η θεωρία γίνεται πράξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ