Deals κοντά στο $1,5 δισ. για τις ελληνικές startups – 4 εξαγορές σε 80 μέρες

Τέσσερις εξαγορές μετρά ήδη το εγχώριο startup οικοσύστημα - Η BETA CAE Systems και οι συμφωνίες με αθροιστική αξία που πλησιάζει το 1,5 δισ. δολ.

Τέσσερις εξαγορές μετρά το εγχώριο startup οικοσύστημα στις πρώτες 80 ημέρες του 2023. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός για τις εταιρείες με «ελληνικό DNA» θεωρείται αρκετά εντυπωσιακός μάλιστα, αν υπολογισθεί ότι συνοδεύεται από νέα deals με αθροιστική αξία η οποία πλησιάζει το 1,5 δισ. δολ.

Η μερίδα του λέοντος ανήκει φυσικά στη συμφωνία εξαγοράς της BETA CAE Systems από τον εισηγμένο στο Nasdaq αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems, με συνολικό τίμημα ύψους 1,24 δισ. δολ. ή 1,15 δισ. ευρώ, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Κατά πόσο μπορεί να θεωρείται νεοφυής μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1999, ενδεχομένως να αποτελεί θέμα συζήτησης, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Ωστόσο, η άλλοτε μικρή startup από το Kάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, νυν διεθνής ηγέτιδα δύναμη στη δημιουργία λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης, με πελάτες της τη NASA, ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες, άλλες βιομηχανίες, αεροπορικές εταιρίες, κατασκευαστές τρένων, ναυπηγεία, ομάδες της Formula 1, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.λπ. μπαίνει στην… πρόσθεση.

Οι άλλες 3 εξαγορές του 2024 αφορούν startups Ελλήνων με δραστηριότητες εντός και εκτός συνόρων και πρόκειται για αυτές των InAccel από την Intel, ScienceIO από την Veradigm και cocaptain από την Bond Sports, όπως καταγράφονται από την Marathon Venture Capital. Οι ScienceIO και cocaptain υπάγονται στην κατηγορία των ελληνικών startups χωρίς επιχειρησιακή παρουσία στην Ελλάδα, αντίθετα με τις BETA CAE Systems και InAccel.

Στην περίπτωση της ScienceIO, η οποία ιδρύθηκε το 2019, με ιδρυτή και CEO της τον Νεοϋορκέζο Γουίλ Μανίδη, αμερικανικά εξειδικευμένα στον κλάδο της media ανέφεραν ότι η εταιρεία δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης και τεχνολογίας Veradigm με έδρα στο Σικάγο πέτυχε μια συμφωνία 140 εκατ. δολ. για την εξαγορά της συγκεκριμένης startup, με σκοπό να δημιουργήσει λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας.

Το deal για την InAccel ανακοινώθηκε πρόσφατα, αν και ήταν κλεισμένο από τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους. Με ιδρυτικά μέλη τους Δρ. Χριστόφορο Κάχρη, Ηλία Κορομηλά και Ιωάννη Σταμέλο, θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού για εφαρμογές όπως η μηχανική μάθηση, η μηχανική όραση και οι εφαρμογές βιο-πληροφορικής, το 2018 «σήκωσε» χρηματοδότηση ύψους ύψους 500.000 ευρώ από τη Μarathon VC, το 2021 βραβεύτηκε με το Venture Impact Awards με την υποστήριξη του The Hellenic Initiative και φέτος βρέθηκε στην «αγκαλιά» ενός τεχνολογικού «κολοσσού» όπως η Intel. 

Η αξία της συναλλαγής δεν αποκαλύφθηκε, ωστόσο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ως τώρα κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες διεθνώς στο startup οικοσύστημα για τον κλάδο της. Η εξαγορά φέρεται να λαμβάνει περισσότερο την μορφή του acquihiring, με την ομάδα της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας να ενσωματώνεται στο «όχημα» του αμερικανικού κολοσσού. Deal, με το οποίο συνεχίζεται το επενδυτικό σερί μεγάλων «παικτών» από τις ΗΠΑ στο ελληνικό οικοσύστημα…

Η εξαγορά, τέλος, της cocaptain από την Bond Sports συμπληρώνει το «καρέ». Η πρώτη, ιδρυθείσα μόλις το 2022 με CEO της τον Άλεξ Ευαγγελάτο, θεωρείται ένας καινοτόμος ελληνικός πάροχος λογισμικού διαχείρισης αθλημάτων (δημιουργός μιας εύχρηστης πλατφόρμας, που απλοποιεί την εγγραφή αθλητών, την επεξεργασία πληρωμών, την επικοινωνία της ομάδας και τον προγραμματισμό για τους διοργανωτές αθλητικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου στο είδος του AI συστήματος προγραμματισμού τουρνουά) και «ένωσε δυνάμεις» με την Bond Sports (ΗΠΑ), κορυφαίο πάροχο software λύσεων για τις αγορές των sports και fitness.

Χρηματοδότηση 146 εκατ. δολ.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης οι startups με «ελληνικό DNA» συγκέντρωσαν 146 εκατ. δολ. σε 22 γύρους από 20 επενδυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι νεοφυείς εταιρείες με παρουσία στην ελληνική αγορά άντλησαν ως τώρα 78 εκατ. δολ. σε 13 Funding Rounds από Unique VC investors, με την Hellas Direct να εξασφαλίζει 32 εκατ. δολ. (Lead Investor: ETF Partners), την Kinvent 17,3 εκατ. δολ. (Eurazeo), την STIQ 10 εκατ. δολ., η Brite Solar 9,3 εκατ. δολ (New Energy Partners) κ.λπ.

Αυτές χωρίς δραστηριότητα στην Ελλάδα έλαβαν χρηματοδότηση 68 εκατ. δολ. σε 9 γύρους από 10 επενδυτές.

Οι «άλλες» συμφωνίες, ο Nasdaq, τα VCs

Στα deals της χρονιάς που δεν έχει κλείσει ακόμα τον τρίτο της μήνα, συμπεριλαμβάνονται αυτά της Blueground στην Ιαπωνία με τη Mitsubishi Estate Co και την Chic Republic Public Company στην Ταϊλάνδη για την επέκτασή της στις αγορές της Ασίας, Ιανουάριο και Μάρτιο, όπως και της ελληνικής επίσης shipping tech Harbor Lab με την Great Eastern Shipping τη μεγαλύτερη ιδιωτική ναυτιλιακή εταιρεία της Ινδίας.

Γενικότερα, η πορεία του ελληνικού startup οικοσυστήματος στο 2024 παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς στελέχη της αγοράς μιλούν με αισιοδοξία για τις προσεχείς επιδόσεις του.

Όπως έχει αποκαλύψει το newmoney, η FlexCar έχει δεχτεί και εξετάζει πρόταση για την εισαγωγή της στο NYSE και ειδικότερα στο Nasdaq, αφού «έτρεξε» και η διαδικασία του term sheet & binding LoI (Letter of Intent).

Το ενδιαφέρον στρέφεται ταυτόχρονα και στην επενδυτική δραστηριότητα των ελληνικών Vcs.

Σύντομα αναμένεται η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων από fund που θεωρείται βασικός επενδυτής της startup αγοράς, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την έναρξη του 4ου fund των VentureFriends με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ.

Welcome Pickups: 2,5 εκατ. ταξιδιώτεςΗ ελληνική τουριστική Welcome Pickups, η πρωτοπόρος στον παγκόσμιο κλάδο των χερσαίων μεταφορών για ταξιδιώτες, ανακοίνωσε την επέκτασή της σε πάνω από 200 προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Αυτό το σημαντικό ορόσημο υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας να παρέχει απρόσκοπτες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε έναν αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών, με σκοπό να εξυπηρετήσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως, τονίζει η εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, το 2024, η Welcome Pickups επεκτάθηκε σε τέσσερις ηπείρου, με:

  • 26 νέους προορισμούς στην Ασία, φτάνοντας συνολικά τους 43
  • 33 νέους προορισμούς στη Βόρεια και Νότια Αμερική, με σύνολο τους 45
  • 7 νέες πόλεις στην Αφρική, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των 13
  • 31 νέοι προορισμοί στην Ευρώπη, με σύνολο τους 96
  • Περαιτέρω επέκταση στην Ωκεανία, ενισχύοντας την παρουσία της με 3 νέους προορισμούς.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Eπιτόκια: Η Ελβετία έκανε την αρχή- Τι λένε οι αναλυτές για τη μείωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ