Έρχεται «Ψηφιακός βοηθός» α λα ChatGPT - Τι λέει ο Υφ. Καινοτομίας

Στόχος του Υφυπουργείου είναι ο ψηφιακός βοηθός, ο οποίος θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), να τεθεί σε εφαρμογή εντός του τέταρτου τριμήνου

Με τον ψηφιακό βοηθό του κράτους θα αρχίσουν να.. συνομιλούν εντός του έτους οι πολίτες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού. 

Αναφερόμενος στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης ο κ. Δαμίανου είπε πως στόχος του Υφυπουργείου είναι ο ψηφιακός βοηθός να τεθεί σε εφαρμογή εντός του τέταρτου τριμήνου. 

«Στοχεύουμε εντός του τέταρτου τριμήνου, στη νέα κυβερνητική πύλη να υλοποιήσουμε και τον ψηφιακό βοηθό», ο οποίος θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), όπως το γνωστό chat-gpt, είπε ο Υφυπουργός.

Εξήγησε ότι θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, γιατί θα μπορεί ο πολίτης εύκολα να πάρει απαντήσεις. «Ο κόσμος άρχισε πλέον να ζητά τέτοια εργαλεία, αντί να σηκώσει το τηλέφωνο, να χρησιμοποιήσει το κινητό ή τον υπολογιστή του», ανέφερε.

Η Τεχνηντή Νοημοσύνη ήρθε για να μείνει

Όσον αφορά τη γενικότερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υλοποίηση των σχεδιασμών του Υφυπουργείου, είπε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια από αυτές τις τεχνολογίες αιχμής που ήρθε για να μείνει και θα επηρεάσει οριζόντια τα πάντα».

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αναθεωρεί τη στρατηγική του κράτους για την τεχνητή νοημοσύνη. «Θέλουμε να εντάξουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε λειτουργίες του κράτους, όπως ο τουρισμός, η αστυνόμευση, η κυβερνοασφάλεια, τα θέματα που αφορούν τη γεωργία. Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου πρέπει να βρούμε λύσεις και υπάρχουν χώρες που το έχουν πράξει. Επομένως βλέπουμε και τα παραδείγματα άλλων χωρών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα στην υλοποίηση του στόχου να καταστεί η Κύπρος ένα περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και δεδομένων.

Ορατοί οι κίνδυνοι για fake news

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο διάδοσης ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης μέσα από την ανάπτυξη κειμένων, εικόνων και βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ενόψει και των ευρωεκλογών, είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο που δημιουργεί κινδύνους. «Θεωρώ ότι για τις συγκεκριμένες εκλογές, με τον τρόπο που γίνονται, δεν τίθεται κάποιο τέτοιο θέμα. Είναι τέτοιες οι διαδικασίες μας που δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Και εγένετο Cyprus Compliance Association - «Να αποκαταστήσουμε τη φήμη της χώρας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ