Στο 77,1% η κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας της Κύπρου

Πότε αναμένεται να πετύχουμε τον στόχο του 100%

Η κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) έφτασε το 77,1% το 2023, σημειώνοντας αύξηση ύψους 28,5% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αναφορικά με τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αξιολογεί την ψηφιακή ωριμότητα των κρατών-μελών και την πορεία υλοποίησης των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται η Κύπρος κατέγραψε σημαντική πρόοδο στην ετήσια Έκθεση. «Η χώρα μας βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία σε σειρά από δείκτες, με την υψηλότερη αύξηση να καταγράφεται ως προς την ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας Gigabit και το ποσοστό ειδικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην αγορά εργασίας», σημειώνεται.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι η κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) έφτασε το 77,1% το 2023, σημειώνοντας αύξηση ύψους 28,5% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, ενώ τον στόχο του 100% αναμένεται να επιτύχει η Κύπρος μέχρι το τέλος του 2025, μέσω κρατικής επιδότησης της επέκτασης των δικτύων σε περιοχές εκτός ιδιωτικού ενδιαφέροντος.

Επισημαίνεται πως η Κύπρος έχει ήδη πετύχει κάλυψη 100% όσον αφορά τα δίκτυα κινητής 5G, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό στόχο για το 2030 επτά χρόνια νωρίτερα.

Προστίθεται ότι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα ως προς την αύξηση του ποσοστού ειδικών ΤΠΕ, το οποίο έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 4,8% και ανέρχεται πλέον στο 5,4%.

Όπως εξηγείται, πρόκειται για άξονα ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και για την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών-κλειδί για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

«Σημαντική πρόκληση εξακολουθεί εντούτοις να αποτελεί η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του γενικού πληθυσμού, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας», σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση υποδεικνύεται επίσης ότι στη διάσταση ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, μία καίρια κυβερνητική προτεραιότητα, η Κύπρος σημειώνει βελτίωση της τάξης του 16,3%, ποσοστό πολλαπλάσιο σε σχέση με το 3,1% που αποτελεί τον μέσο ρυθμό αύξησης στην Ευρώπη, με όλο και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες να προσφέρονται τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις επιχειρήσεις του τόπου.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, εντούτοις σχετικά χαμηλά κυμαίνονται ακόμη τα ποσοστά υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

«Ενθαρρυντικά εντούτοις είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά τη χρήση υπηρεσιών cloud από επιχειρήσεις, όπου η Κύπρος κατατάσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (38,9%) με ποσοστό 45,5%», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι αναφορικά  με τα αποτελέσματα, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το  ψηφιακό οικοσύστημα της χώρας αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς και κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι ο Υφυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης και της υλοποίησης ψηφιακών λύσεων με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη. Θα προχωρήσουμε με ανάλυση των επιμέρους δεικτών με σοβαρότητα και διεξοδικά, αναπροσαρμόζοντας και ευθυγραμμίζοντας τις ενέργειές μας για να διασφαλίσουμε πως ανταποκρίνονται στα δεδομένα, τις ανάγκες, τους στόχους και τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ο «Viral» επενδυτής του 1 εκατομμυρίου που χρωστάει €80.000 σε ποινικά πρόστιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ