Microsoft: «Παράλογο μια εταιρεία να έχει τα κλειδιά ασφάλειας του πλανήτη»

Η Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς τους, ούτως ώστε να υπάρξει σύντομα μετάβαση σε ανοιχτό λογισμικό, τονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης

Την ώρα που τα συστήματα τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών, χρηματιστηρίων και ΜΜΕ, σε διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, μετά το ντόμινο επιπτώσεων που προκάλεσαν προβλήματα στο λογισμικό του τεχνολογικού γίγαντα Microsoft, ένα ερώτημα που προβληματίζει είναι κατά πόσο μπορεί μία εταιρεία να κρατά στην ουσία τα κλειδιά της «ασφάλειας» ολόκληρου του πλανήτη. 

Σε παρέμβασή του στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Επίκουρος Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, εστίασε στις επιπτώσεις που προκαλούνται στις στρατηγικές υπηρεσίες ενός κράτους, όπως τα νοσοκομεία και τις ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως εντελώς παράλογο.

«Γι' αυτό θα πρέπει και η Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς τους, ούτως ώστε να υπάρξει σύντομα μετάβαση σε ανοιχτό λογισμικό», τόνισε. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος, ενώ πολλαπλοί ερευνητές θα μπορούν να ελέγχουν και να επανελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας του κάθε λογισμικού που διοχετεύεται στην αγορά από διάφορα και διαφορετικά σημεία. 

Τι είναι το ανοιχτό λογισμικό

Όπως εξήγησε, ανοιχτό λογισμικό είναι προγράμματα των οποίων ο κώδικας είναι ανοιχτός για να τον διαβάσει ο οποιοσδήποτε έχει τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις προγραμματισμού και συστημάτων πληροφορικής. Ξεκαθάρισε δε, πως στην περίπτωση των μεγάλων εταιρειών αυτό δεν ισχύει, αφού χρησιμοποιούν συστήματα κλειστού λογισμικού, εφόσον εκεί είναι που βασίζεται και το όλο οικοδόμημα της λειτουργίας τους. 

Με το ανοιχτό λογισμικό ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει τεράστια άλματα στην παροχή υπηρεσιών, ανάφερε, λέγοντας πως δυστυχώς για κάποιο λόγο παραμένουμε ακόμα σε συστήματα κλειστού λογισμικού τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε και εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν γνωρίζουμε εξ αρχής από που και γιατί προήλθε. 

Παράλληλα, υπέδειξε πως ο κόσμος είναι στην ουσία δέσμιος των ανακοινώσεων από πλευράς εταιρείας, για τις οποίες, όπως είπε ο Καθηγητής, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το περιεχόμενό τους. 

Κληθείς να απαντήσει για το ποιο μπορεί να είναι το χειρότερο σενάριο, ο Καθηγητής παρουσιάστηκε εμφανώς ανήσυχος, απαντώντας πως δεν θα ήθελε ούτε να το σκεφτεί. «Υπάρχουν στρατηγικές υπηρεσίες σε κάθε κράτος» , ανέφερε, και χωρίς να επεκταθεί, άφησε να νοηθεί πως ενδεχομένως να υπάρξουν σοβαρά κενά σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των συστημάτων άμυνας. 

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιο «blackout» λόγω Microsoft: «Έπεσαν» συστήματα σε τράπεζες, αεροπορικές και ΜΜΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ