Πληροφορική: Οι «εκκρεμότητες» που έμειναν στις εξαγορές από το… 2024 και τα νέα deals

Ο πλούσιος απολογισμός της περασμένης χρονιάς για τον κλάδο, τα σχέδια για το 2025 και το ενδεχόμενο νέων «χρυσών» συμφωνιών

Τι παραπάνω μπορεί να συμβεί στην αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα μετά από μια τόσο γεμάτη από γεγονότα και εξελίξεις χρονιά όπως ήταν η αμέσως προηγούμενη, είναι κάτι το οποίο αυτονόητα δεν γίνεται να απαντηθεί τόσο νωρίς, από τις πρώτες μέρες του 2025 (ακόμα και αν τύχει να υπάρχουν «κρυφά σχέδια» προς υλοποίηση από κάποιους).

Ούτε όμως φαίνεται εύκολο και να προβλεφθεί αν θα ακολουθήσει ένας πιο εντυπωσιακός απολογισμός ή όχι, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό. Γιατί ο πήχης τοποθετήθηκε πιο ψηλά από ποτέ χάρη στα αλλεπάλληλα «χρυσά» deals και τα νέα ρεκόρ αύξησης μεγεθών για εισηγμένες και μη εταιρείες που καταγράφηκαν μέσα στο 2024.

Τα στοιχεία που αναμένεται να επιβεβαιωθούν και κατά τους προσεχείς μήνες, δυο: ότι ο κλάδος θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με διψήφιους μέσους ρυθμούς και τη νέα χρονιά, παρά το «ράλι» εσόδων και κερδών της 4ετίας του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και να προσελκύει ταυτόχρονα το επενδυτικό ενδιαφέρον ισχυρών ξένων και εγχώριων «παικτών».

Από εκεί και πέρα, με αυτά τα δεδομένα, τίποτα δεν αποκλείεται. Να σημειωθούν δηλαδή νέες επιδόσεις αρκετά υψηλότερες από εκείνες της τελευταίας χρήσης (που σε ετήσιο επίπεδο δεν έχουν προλάβει να ανακοινωθούν) και ίσως νέες μεγάλες συμφωνίες εξαγορών. Πόσο μάλλον όταν οι σχετικές φήμες δεν σταματούν σχεδόν… ποτέ και συχνά εμπλέκουν ομίλους οι οποίοι πρωταγωνιστούν στους τομείς των core δραστηριοτήτων τους σε νέα stories ανάπτυξης και επέκτασης.

Πολλοί θεωρητικά «τα περιμένουν όλα» και φέτος – και δεν έχουν άδικο. Επιχείρημά τους, ο απόλυτος αιφνιδιασμός που προέκυψε κυρίως από τις υποθέσεις των Entersoft, Epsilon Net, αλλά και από αυτήν της BETA CAE Systems. Πιο πολύ, διότι νωρίτερα δεν είχε διαφανεί καν η πρόθεση πώλησης των συγκεκριμένων εταιρειών από τους μετόχους τους ή σημαντικών μειοψηφικών μεριδίων τους, ανά περίπτωση.

Τώρα, τη σχετική ψημολογία τροφοδοτεί εν μέρει το ότι η ελληνική αγορά της πληροφορικής διατηρείται στα «ραντάρ» διεθνών τεχνολογικών ομίλων και επενδυτών. Το ίδιο και η παρουσία ορισμένων «εν δυνάμει» στόχων τους στην Ελλάδα, με υψηλή τεχνογνωσία, διευρυμένα πελατολόγια, μεγάλα project στο ενεργητικό τους, αλλά και πολλές «χωρίς όρια» προοπτικές για την επόμενη μέρα τους…

Τα ανοικτά μέτωπα

Το 2024 άφησε ωστόσο και ορισμένες αρκετά σημαντικές «εκκρεμότητες» και στο μέτωπο των εξαγορών άλλων εταιρειών στην εγχώρια αγορά της πληροφορικής, από ομίλους οι οποίοι είτε πρωταγωνιστούν είτε θεωρούνται ανερχόμενοι, όπως αντίστοιχα είναι οι εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών Profile Software και Q&R.

Η μεν συζητούσε τους τελευταίους μήνες με άλλη εταιρεία-«στόχο» από χώρα της Ευρώπης και πάλι στο πεδίο του λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, χωρίς να αποκαλύπτεται το όνομά της. Η δε επιβεβαίωσε πριν από λίγο καιρό σχετικό δημοσίευμα του newmoney για τις παράλληλες επαφές της με δυο ελληνικές -κατά τα φαινόμενα- εξωστρεφείς εταιρείες από το χώρο της κυβερνοασφάλειας και του enterprise software (με το βλέμμα και στους τομείς της ΑΙ και του Fintech).

Οι αρχικές πληροφορίες μάλιστα έφεραν τις τρεις συναλλαγές να ολοκληρώνονται, πιθανόν, εντός του προηγούμενου έτους, αλλά οι τελικές εξελίξεις πήραν κάποια παράταση. Συνεπώς η αναμονή για την ολοκλήρωσή των συγκεκριμένων κινήσεων συνεχίζεται.

Επιπλέον, σε διαρκή περίοδο ανάλογων αναζητήσεων για νέα deals εξαγορών -δίχως κάτι πιο άμεσο στα πλάνα τους αυτή τη στιγμή- βρίσκονται και άλλοι «παίκτες» όπως μεταξύ άλλων οι Uni Systems (όμιλος Quest), Performance Technologies, Real Consulting, Space Hellas αλλά και οι Epsilon Net και το σχήμα Entersoft-SoftOne στο business software, ενώ η Ideal Holdings μετά από τη συμφωνία για την απόκτηση του 75% της Bluestream έστρεψε την προσοχή της στην υπόθεση της Μπάρμπα Στάθης στον κλάδο των τροφίμων.

Οι συμφωνίες 1,7 δισ. ευρώ

Οι συμφωνίες του 2024 με ελληνικό ενδιαφέρον άγγιξαν αθροιστικά τα 1,7 δισ. ευρώ στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής, αν συνυπολογιστεί και η αξία αυτής για την εξαγορά της BETA CAE Systems από τον αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems, με συνολικό τίμημα ύψους 1,15 δισ. ευρώ, άλλοτε μικρής startup από το Kάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης και νυν διεθνούς ηγέτιδας δύναμης στη δημιουργία λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης.

Ξεχώρισαν από την αμιγώς ελληνική αγορά η εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia με αποτίμηση 240 εκατ. ευρώ και αυτή του ποσοστού μειοψηφίας της Epsilon Net αντί 241,17 εκατ. ευρώ (με συνολική αποτίμηση 650,4 εκατ. ευρώ) με την είσοδο του αμερικανικού mega fund General Atlantic στη μετοχική της σύνθεση και τον διπλασιασμό του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας.

Πιο μικρού μεγέθους συναλλαγές που καταγράφηκαν ήταν, ανάμεσα σε άλλες, αυτές για την αύξηση του μετοχικού μεριδίου της Uni Systems στην Intelli Solutions κατά 30% (έφτασε στο 90%) έναντι 4,8 εκατ. ευρώ και της απόκτησης του 75% της Bluestream από την Ideal Holdings με ποσό 12,2 εκατ. ευρώ, με συνολικό απολογισμό έναν διψήφιο αριθμό εξαγορών.

Το «καλό ποδαρικό» πέρσι στην αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα είχε κάνει η SoftOne με το deal για την Twinsoft στις 10 ιανουαρίου του 2024, ενώ τη χρονιά «αποχαιρέτησε» η Epsilon Net με την απόκτηση της Business Software (20 Δεκεμβρίου 2024), σε μια συνεχόμενη ροή επενδύσεων για τον κλάδο σε δωδεκάμηνη βάση.

Ενδιάμεσα προστέθηκαν και άλλες συμφωνίες, όπως π.χ. αυτές για το 70% της Middle Office από τον όμιλο Qualco, της πώλησης του 50,9% της Πληροφορική Ελλάδος από την Medicon, της εξαγοράς από την Epsilon Net του λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E. και των εφαρμογών ERP ERMIS και HR MaSter από την ίδια, της INTELIQUA από την Entersoft, της Digihart από την Softweb και των επενδύσεων στο εξωτερικό με την απόκτηση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων από την Uni Systems στην startup από το Λουξεμβούργο Compellio και της Performance Technologies στην ιρλανδική Continuous Software.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ