Λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη ένας πρόσθετος δασμός 10% των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα, η Κίνα δήλωσε ότι άνοιξε έρευνα κατά της Google για αντιμονοπωλιακά θέματα. Η εξέλιξη αυτη δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία».
Απλώς, δείχνει ότι το Πεκίνο ετοιμάζει τη στρατηγική αλλά και τα «όπλα» που θα χρειαστεί στον εν εξελίξει «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, υπο τη νέα διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Οπως αναφέρει η WSJ, η Κίνα προετοιμαζόμενη για τις συνομιλίες με τον Τραμπ, ξεκινά έρευνα για την Google και έχει στο στόχαστρό της την Apple και την Broadcom.
Ο «κατάλογος» με τις Big Tech
Κινέζοι αξιωματούχοι καταρτίζουν έναν κατάλογο αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας που μπορούν να στοχοποιηθούν με αντιμονοπωλιακές έρευνες και άλλα εργαλεία, ελπίζοντας να επηρεάσουν τα στελέχη τεχνολογίας που εκπροσωπούνται έντονα στην τροχιά του προέδρου Τραμπ.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τη στρατηγική του Πεκίνου δήλωσαν ότι ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρτιά για να παιχτούν στις αναμενόμενες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ για τα ζητήματα ΗΠΑ-Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των δασμών που έχει επιβάλει ο Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα.
Το Πεκίνο έχει ήδη δηλώσει ότι διεξάγει έρευνα κατά της Nvidia και της Google για υποτιθέμενα θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Άλλες αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρό του περιλαμβάνουν την Apple, την τεχνολογική εταιρεία της Silicon Valley Broadcom και την εταιρεία λογισμικού σχεδιασμού ημιαγωγών Synopsys, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Η Synopsys έχει μια εξαγορά ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένει την έγκριση του Πεκίνου, σημειώνει η WSJ.
Η Κίνα χρειάζεται όλα τα μέσα πίεσης που μπορεί να βρει για να αντεπιτεθεί στις ΗΠΑ, και η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία είναι ένα από τα πιο χρήσιμα, δήλωσε ο Tom Nunlist, ειδικός σε θέματα τεχνολογικής πολιτικής με έδρα τη Σαγκάη στην εταιρεία συμβούλων Trivium China.
«Η Κίνα βρίσκεται σε μια άσκηση συλλογής μάρκων», δήλωσε ο Nunlist, παρομοιάζοντας τις χώρες με παίκτες πόκερ. «Θέλουν να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και χρειάζονται κάτι για να παίξουν».
Οι κίνδυνοι για το Πεκίνο
Η στρατηγική αυτή ενέχει κινδύνους. Οι αμερικανικές εταιρείες ήταν πρόσφατα λιγότερο πρόθυμες απ’ ό,τι στην πρώτη θητεία του Τραμπ να ταχθούν υπέρ της Κίνας και οι απειλές θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ αποθαρρύνοντας τις εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα, όταν αυτό είναι που θέλει το Πεκίνο.
Το Πεκίνο έχει προσθέσει στα ρυθμιστικά του εργαλεία τα τελευταία χρόνια, αντλώντας διδάγματα από την αμερικανική προσέγγιση.Το 2020, δημιούργησε έναν «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων» εταιρειών – μιμούμενο έναν αμερικανικό κατάλογο οντοτήτων που εμποδίζει την κινεζική τεχνολογική ηγέτιδα Huawei και άλλες εταιρείες να συνεργάζονται με Αμερικανούς.
Το 2022, η Κίνα τροποποίησε τον αντιμονοπωλιακό της νόμο για να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τις αντι-ανταγωνιστικές συγχωνεύσεις.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ελπίζουν να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων του κόσμου του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που κάθισαν στο πλευρό του την ημέρα της ορκωμοσίας, όπως ο Sundar Pichai της Google και ο Tim Cook της Apple, δήλωσαν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του Πεκίνου.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Ινδία: Η επίσκεψη του Μόντι στις ΗΠΑ αυξάνει τις ελπίδες της βιομηχανίας εν μέσω απειλών για δασμούς