Αισθητή μείωση προκρατήσεων 5%-10% το 2019

Ανάγκη να βρεθούν νέες αγορές.

Αισθητή μείωση στις προκρατήσεις της τάξης του 5% έως 10% αναλόγως τουριστικής περιοχής προδιαγράφουν οι πρώτες ενδείξεις για το 2019, με τους ξενοδόχους να εκτιμούν ότι οι εξελίξεις που συγκράτησαν την αύξηση των τουριστικών αφίξεων το 2018 στο 8% είναι ακόμα πιο έντονες τη φετινή χρονιά και να τονίζουν την ανάγκη να διερευνηθούν νέες αγορές που θα συμβάλουν στην προσπάθεια για περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με στόχο την ανάδειξη της Κύπρου ως ολόχρονου προορισμού.
 
Τα πιο πάνω ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αρχηγών κομμάτων και άλλων επισήμων.
 
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος επεσήμανε πως ύψιστος στόχος των ενεργειών της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και, προπάντων, η διασφάλιση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στο διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, παραθέτοντας σειρά ενεργειών και αποφάσεων της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ εξέφρασε και την πρόθεση της Κυβέρνησης για ρύθμιση του Airbnb.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν εκ των κεντρικών πυλώνων της ανάπτυξης της οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, παραπέμποντας στις «ιστορικές επιδόσεις» των τελευταίων χρόνων σε αφίξεις και έσοδα.
 
Σημείωσε ακόμα τη συμβολή, άμεση και έμμεση, του τουρισμού στην απασχόληση.
 
Έκανε λόγο για «αλματώδη πρόοδο του τουριστικού τομέα» στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο τουρισμός έχει εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά που κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεαζόμενη από τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τις αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων, οι οποίες προκαλούν διαρκώς νέες ανάγκες, ενδιαφέροντα και αναζητήσεις.
 
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαιτείται γνώση, διαρκής παρακολούθηση της αγοράς, αποφασιστικότητα, αλλά και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, καθώς και εφαρμογή ευφάνταστων και τολμηρών πολιτικών προκειμένου η Κύπρος να είναι πάντοτε ανταγωνιστική.
 
«Κατ΄επέκταση, ύψιστος στόχος των ενεργειών της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και, προπάντων, η διασφάλιση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στο διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον», υπέδειξε, προσθέτοντας πως αυτός είναι και ο βασικός στόχος της νέας στρατηγικής τουρισμού 2019-2030 που υλοποιεί το Υφυπουργείο Τουρισμού.
 
Ταυτόχρονα επεσήμανε την προώθηση από πλευράς της Κυβέρνησης, μεγάλων έργων υποδομής, όπως το καζίνο – resort και τις μαρίνες και εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν να υλοποιούνται και κάποια από τα αδειοδοτημένα έργα για γκολφ. Αναφέρθηκε ακόμα στην εφαρμογή της πολιτικής ανοικτών αιθέρων, τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με μεγάλους οργανωτές ταξιδιών του εξωτερικού και την παραχώρηση πολεοδομικών και άλλων κινήτρων για προώθηση των τουριστικών αναπτύξεων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών.
 
Επεσήμανε δε ότι η Κυβέρνηση προωθεί ακόμα μια σημαντική πρωτοβουλία, τον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα θέματα τουρισμού, ώστε να διευκολυνθεί η αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.
 
Θα ακολουθήσουν, είπε ο Πρόεδρος, τα νομοθετήματα που αφορούν τους τουριστικούς πράκτορες, τα κέντρα αναψυχής, αλλά και όσους άλλους εμπλέκονται στον τομέα, με προεξάρχουσα τη ρύθμιση του Airbnb, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος και από πλευράς ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών και από πλευράς εσόδων. «Δεν μπορεί κάποιοι να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται εις όλους τους νόμους του κράτους, είτε πρόκειται περί φορολογίας, είτε των κριτηρίων για να λειτουργήσουν ένα ξενοδοχεία, και κάποιοι άλλοι, επειδή διαθέτουν ένα διαμέρισμα, ελευθέρως και ανεξελέγκτως να το διαθέτουν, και δεν μιλούμε για ένα μιλούμε για χιλιάδες, επηρεάζουν χωρίς αμφιβολία. Έτσι θα υπάρξει μια ρύθμιση που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε ένα έλεγχο προς όφελος γενικότερα της τουριστικής πολιτικής».
 
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού κάνοντας λόγο για «σημαντική και ιστορικής σημασίας» μεταρρύθμιση και σημείωσε ότι Υφυπουργός Τουρισμού έχει υποβάλει και υλοποιεί σημαντικό αριθμό προτάσεων πολιτικής, μέσω της παρουσίας του στο Υπουργικό. Παράλληλα, ο Πρόεδρος είπε ότι μέσω του Υφυπουργείου έχει ενισχυθεί η παρουσία της Κύπρου στο εξωτερικό και επεσήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να διεκδικεί σημαντικό ρόλο στη διεθνή τουριστική κοινότητα.
 
«Είμαι πεπεισμένος ότι η τουριστική βιομηχανία θα ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις και απαιτήσεις, θα ενισχύσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και θα συνεχίσει απρόσκοπτα την παραπέρα ανοδική πορεία που καταγράφει τα τελευταία χρόνια», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος ειδικότερα στη διαχείριση  σημαντικών διεθνών ζητημάτων που δύνανται να επηρεάσουν τις εισροές τουριστών στην Κύπρο, όπως το Brexit, η υποτίμηση τουρκικής λίρας και η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών στην Αίγυπτο.
 
Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη για συνεχή επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, μεταξύ των οποίων και τα ξενοδοχεία και περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται.
 
Σημείωσε επίσης ως θεμελιώδους σημασίας τον εκσυγχρονισμό του τρόπου πραγματοποίησης των εκστρατειών προώθησης της Κύπρου ως τουριστικού προϊόντος και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στην τουριστική βιομηχανία.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμα ότι στόχος μέσα από τις πολιτικές που υιοθετούνται είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου, ώστε να αναπληρώνονται κάποιες απώλειες που προκύπτουν λόγω ανταγωνιστικών αγορών και προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει απόψεις και προβληματισμούς.
 
Σε ό,τι αφορά το αίτημα των ξενοδόχων για παραχώρηση άδειας εργοδότησης φοιτητών από τρίτες χώρες κατά τους θερινούς μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να υιοθετήσουμε μια ανάλογη απόφαση, αν δεν υπήρχε η συλλογική σύμβαση  μεταξύ των συντεχνιών και της τουριστικής βιομηχανίας». Όμως, είπε, σαν αντιστάθμισμα λήφθηκε απόφαση που επιτρέπει να αδειοδοτούνται όσοι έχουν τύχει πολιτικού ασύλου ή ακόμα και αιτητές πολιτικού ασύλου, απόφαση η οποία ωστόσο δεν άφησε ικανοποιημένους τους ξενοδόχους, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, ανέφερε ενώπιον των παρευρισκόμενων μετά το πέρας της ομιλίας του Προέδρου.
 
Αισθητά μειωμένες οι προκρατήσεις

«Ο στόχος που τέθηκε για το 2019 και για το 2020 ήταν η σταθεροποίηση στα ικανοποιητικά επίπεδα του 2018. Οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι τα δεδομένα εκείνα που συγκράτησαν την ανοδική πορεία του κυπριακού τουρισμού το 2018, κατά τη φετινή χρονιά είναι ακόμη πιο έντονα. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή καταγράφεται αισθητή μείωση στις προκρατήσεις της τάξης του 5% έως 10% ανάλογα με την τουριστική περιοχή», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.
 
Ειδικότερα, υπέδειξε ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί πανευρωπαϊκά και διεθνώς γύρω από το Brexit και η εξασθένιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ, είναι εξελίξεις που δείχνουν να επηρεάζουν τον κυπριακό τουρισμό σε μεγάλο βαθμό. Την κατάσταση δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, είπε, η απώλεια πτήσεων από τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη λόγω του κλεισίματος τριών αεροπορικών εταιρειών. Πρόσθετη πίεση, συνέχισε, ασκούν η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις που γίνονται για πτήσεις προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ενώ η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού πακέτου της Κύπρου πλήττεται και από το ενεργειακό κόστος που επηρεάζει τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις αεροπορικές εταιρείες.
 
Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι τη χρονιά που πέρασε η αύξηση των αφίξεων κινήθηκε στο 8%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με την αύξηση των προηγούμενων χρόνων, ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούσαν. «Αναφέρομαι στον περιορισμό των αφίξεων από την πιο σημαντική για μας αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και τη σημαντική μείωση των αφίξεων από τη δεύτερη πιο σημαντική αγορά, αυτή της Ρωσίας. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί και η δυναμική επάνοδος ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών προς εμάς, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία», σημείωσε.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, το κλείσιμο του 2018 με αύξηση αφίξεων κατά 8% «πιστοποιεί την ικανότητά μας να προσελκύσουμε επισκέπτες από νέες αγορές και να μειώνουμε σταδιακά την εξάρτηση της Κύπρου από παραδοσιακές αγορές».
 
Όπως υπέδειξε, «η άνοδος που κατέγραψε η τουριστική μας βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν συγκυριακή ή απλώς το ευνοϊκό αποτέλεσμα των προβλημάτων και δυσχερειών που αντιμετώπισαν οι κύριοι ανταγωνιστές μας. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και όταν οι συγκεκριμένοι προορισμοί μπήκαν ξανά στην αγορά, μάλιστα με τρόπο πολύ επιθετικό σε επίπεδο τιμών, αλλά και σε επίπεδο παροχής κυβερνητικών κινήτρων».
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με σκληρή δουλειά μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, προσθέτοντας πως ο δεύτερος στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση επισκεπτών πιο ψηλών εισοδημάτων. «Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα: Η ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού», επεσήμανε.
 
Διανύουμε, επεσήμανε ο Χάρης Λοϊζίδης, «μια μεταβατική περίοδο διόρθωσης, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν συνολικά. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία των αφίξεων, αλλά κυρίως των εσόδων».
 
Στάθηκε ιδιαίτερα στον στρατηγικό στόχο της ανάδειξης της Κύπρου ως ολόχρονου προορισμού, αναφέροντας ότι πρέπει να διερευνήσουμε νέες αγορές που θα συμβάλουν στην προσπάθεια για περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
 
Επεσήμανε την ίδια ώρα την αναγκαιότητα για περισσότερες πτήσεις προς την Κύπρο και για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των ξενοδοχειακών μονάδων και του τουριστικού προϊόντος γενικότερα, μεταξύ άλλων.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα στο Airbnb, επισημαίνοντας ότι η θέσπιση κανόνων για τη ρύθμιση της αγοράς αυτής, κρίνεται αναγκαία και θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, με κοινό στόχο όλων την προστασία του brand της Κύπρου.
 
Στην ομιλία του ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε επιπρόσθετα ότι η ανοδική πορεία της τουριστικής βιομηχανίας την προηγούμενη 5ετία συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της απασχόλησης, με τον αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται το 2018 στις 35,034 και σήμερα να «βρισκόμαστε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε σοβαρότατες δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού», όπως ανέφερε. Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του, και αναφερόμενος στις υπό εξέλιξη διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό τομέα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ διατύπωσε την ετοιμότητα του Συνδέσμου «να συμφωνήσουμε αμέσως σε καθορισμό κατώτατου μισθού», στέλνοντας το μήνυμα ότι η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης είναι εκ των ων ουκ άνευ σε αυτή την ευαίσθητη χρονική συγκυρία, όπου ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της τουριστικής βιομηχανίας.
 
Την ίδια ώρα επανέφερε το αίτημα του Συνδέσμου για παραχώρηση άδειας εργοδότησης φοιτητών από τρίτες χώρες κατά τους θερινούς μήνες.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ χαρακτήρισε ιστορική για την τουριστική βιομηχανία, τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και σημαντική την εισαγωγή του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας καταλυμάτων.
 
Κατά το τελετουργικό μέρος της Ετήσιας Γενικής του Συνέλευσης, ο ΠΑΣΥΞΕ τίμησε τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Λακκοτρύπη, για τη συνολική του προσφορά στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και για τη διαχρονική στενή του συνεργασία με τον Σύνδεσμο και τα μέλη του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ