Η κατάρρευση της Thomas Cook αγγίζει και την Κύπρο

Ετοιμάζεται σχέδιο επαναπατρισμού.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Την Κύπρο, μεταξύ και άλλων χωρών, αναμένεται να «αγγίξει» η διαφαινόμενη κατάρρευση του βρετανικής προέλευσης παγκόσμιου κολοσσού διοργάνωσης ταξιδιών Thomas Cook.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, οι εμπλεκόμενοι φορείς μεταξύ αυτών το Υφυπουργείο Τουρισμού και τα κυπριακά αεροδρόμια βρίσκονται σε επαφή με την Βρετανική Πρεσβεία στην Λευκωσία προκειμένου να επαναπατριστούν οι επισκέπτες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιστροφής.

Εξάλλου, η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να έχει ετοιμάσει επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου κανείς από τους ταξιδιώτες να μην μείνει εγκλωβισμένος σε ξένη χώρα, όπως ακριβώς έκανε και μετά την κατάρρευση της Monarch Airlines.

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.

«Στην ουσία υπάρχουν τρεις συνδεδεμένες εταιρίες που φέρνουν τουρισμό στην Κύπρο: η βρετανική Thomas Cook, η σκανδιναβική και η θυγατρική στην Γερμανία Condor Airlines. Ειδικά για την τελευταία υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει βρεθεί αγοραστής που θα την στηρίξει», αναφέρουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσω της Thomas Cook μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμενόταν να έχουν διακινηθεί από και προς την Κύπρο 250.000 ταξιδιώτες, ενώ ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από άλλες εταιρίες για κάλυψη του κενού που ενδεχομένως να δημιουργηθεί.

Πέραν των αεροπορικών ταξιδιών, ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, καθώς στην Κύπρο δραστηριοποιούνται μονάδες φιλοξενίας υπό το καθεστώς «branded» Thomas Cook, για τα οποία δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση προς το παρόν για το μέλλον τους.

Σε αναμονή

Η Thomas Cook βρίσκεται σε αναμονή μιας εν πολλοίς απίθανης κρατικής διάσωσης, καθώς δεν έχει καταφέρει ακόμα να εξασφαλίσει ιδιωτικά κεφάλαια για να αποτρέψει την κατάρρευσή της.

Η εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι χρειάζεται 200 εκατομμύρια λίρες από ιδιώτες επενδυτές και βρίσκεται προ του φάσματος της κατάρρευσης εάν δεν παρέμβει η κυβέρνηση.

Ωστόσο η κρατική παρέμβαση φαίνεται απίθανη λόγω ανησυχιών για την μακροχρόνια βιωσιμότητα του πασίγνωστου διοργανωτή ταξιδίων, όπως αναφέρουν σήμερα οι Times, αφήνοντας έτσι την εταιρεία στο χείλος της κατάρρευσης, η οποία θα αφήσει αποκομμένους 15.000 Βρετανούς που παραθερίζουν στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση που οι συνομιλίες για τη διάσωσης του ταξιδιωτικού πρακτορείου αποτύχουν και επιδίωξε να καθησυχάσει τους παραθεριστές ότι δεν θα αποκλειστούν σε ξένες χώρες.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και ελπίζω πως η Thomas Cook μπορεί να συνεχίσει, όμως σε κάθε περίπτωση, όπως θα αναμένατε, έχουμε εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, στο χειρότερο σενάριο, μπορούμε να στηρίξουμε όλους όσοι ενδεχομένως, σε άλλη περίπτωση, αποκλείονταν σε άλλες χώρες» υπογράμμισε ο Ράαμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ