Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Οι χώρες να συνεργαστούν για το καλό του τουρισμού

Τι προτείνει αναλυτικά.

Ο ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να συντονίσουν τη χαλάρωση και άρση των περιορισμών κατά τρόπο έγκαιρο και υπεύθυνο, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός είναι ο τομέας της οικονομίας που έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την πανδημία της νόσου COVID-19.

«H COVID-19 έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρο τον κόσμο, νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δείχνει ότι 100% των παγκόσμιων προορισμών συνεχίζουν να έχουν σε ισχύ περιορισμούς και 72% έχουν κλείσει τα σύνορά τους στο διεθνές τουρισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

Από την αρχή της κρίσης η εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθεί τις αντιδράσεις στην πανδημία, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η τελευταία έρευνα δείχνει ότι ενώ οι συζητήσεις για τα πιθανά πρώτα μέτρα άρσης των περιορισμών είναι σε εξέλιξη, το 100% των προορισμών ανά το παγκόσμιο έχουν ακόμη σε ισχύ περιορισμούς σε σχέση με τα ταξίδια τουριστών διεθνώς.

Από τους 217 προορισμούς παγκοσμίως, 156 (72%) έχουν θέσει σε ισχύ πλήρη απαγόρευση του διεθνούς τουρισμού σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί ως τις 27 Απριλίου 2020.

Στο 25% των προορισμών οι περιορισμοί έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ σε 40% οι περιορισμοί άρχισαν να ισχύουν τουλάχιστον πριν από δύο μήνες.

Το σημαντικότερο στοιχείο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, είναι ότι η έρευνα εντόπισε επίσης ότι κανένας προορισμός δεν έχει μέχρι στιγμής χαλαρώσει οποιουσδήποτε ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι ανέφερε ότι «ο τουρισμός είναι ο τομέας που δέχθηκε το πιο ισχυρό πλήγμα από όλους τους μεγάλους τομείς καθώς οι χώρες απαγορεύουν την κυκλοφορία και οι πολίτες μένουν σπίτι».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, πρόσθεσε, «καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να συντονίσουν την χαλάρωση και άρση των περιορισμών κατά τρόπο έγκαιρο και υπεύθυνο, όταν κριθεί ότι είναι ασφαλές να το πράξουν».

Ο τουρισμός είναι η πηγή βιοπορισμού για εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το άνοιγμα του κόσμου στον τουρισμό ξανά θα προστατέψει θέσεις εργασίας, θα προστατέψει τον βιοπορισμό και θα επιτρέψει στον τομέα μας να αναλάβει εκ νέου τον ζωτικής σημασίας ρόλο του ως η κινητήρια δύναμη της βιώσιμης ανάπτυξης, σημειώνεται.

Η έρευνα παρακολουθεί τα μέτρα που λήφθηκαν από το τέλος Ιανουαρίου όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την COVID-19 ως διεθνή δημόσια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την έρευνα για τις διάφορες περιφέρειες,  το 83% στην Ευρώπη έχουν θέσει σε ισχύ πλήρες κλείσιμο των συνόρων τους για τον διεθνές τουρισμό.

Στην Αμερική το ποσοστό ανέρχεται στο 80%, στην Ασία και τον Ειρηνικό στο 70%, στη Μέση Ανατολή στο 62% και στην Αφρική το 57%.

«Ο οργανισμός συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς, εθνικές κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα για να υποστηρίξει την υπεύθυνη και έγκαιρη ανάκαμψη του τουρισμού», αναφέρεται.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού έχει απευθυνθεί στους Υπουργούς των G20 και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρηματολογώντας ότι ο τουρισμός πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα καθώς οι χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από την κρίση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ