Τελικά θα πέσουν οι τιμές στα ξενοδοχεία της Κύπρου;

Κάποια ξενοδοχεία ίσως να μην καταφέρουν να ανοίξουν για φέτος.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Επιφυλακτικός σε σχέση με το ενδεχόμενο καθολικής μείωσης στο κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία της Κύπρου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εσωτερικού Τουρισμού εμφανίζεται ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε ότι εκ μέρους των ξενοδοχείων υπάρχει η πρόθεση να διατεθούν “κάποια καλά πακέτα” για όσους από τους κάτοικους της Κύπρου επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους στο νησί, ένεκα του φόβου και των περιορισμών στις πτήσεις που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι το μέγεθος του εγχώριου τουρισμού δεν ξεπερνάει το 10% του συνόλου που είχε η Κύπρος τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που δεν δίνει στους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου την δυνατότητα για ελαστικές τιμές. 

“Όταν έχουμε στην Κύπρο περίπου 500 ξενοδοχεία τα οποία θα λειτουργήσουν με πολύ χαμηλότερη ζήτηση, όλα τα δεδομένα θα πρέπει να προσαρμοστούν. Αν θα μείνει κάποιος ανοιχτός για να λειτουργήσει με τους συμπατριώτες μας που επιλέγουν τις διακοπές τους Ιούλιο ή Αύγουστο, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να έχουν κι ένα κίνητρο, ένα συμφέρον να ανοίξει και να λειτουργήσει”, είπε. 

Στην παρατήρηση ότι, αντιστρόφως, αν οι τιμές μείνουν υψηλές θα εμποδίσουν τους κατοίκους της Κύπρου να προχωρήσουν σε γενναία πακέτα διακοπών και παραθερισμού. 

“Το 40% των κρατήσεων είναι ηλεκτρονικές και για ξένους και για Κύπριους, άρα οι τιμές δεν έχουν διαφορά για κανένα. Εκεί που υπάρχουν οι διαφορές είναι στα μεγάλα συμβόλαια με τους οργανωτές ταξιδίων, οι οποίοι κλείνουν το μισό ξενοδοχείο για όλη τη σεζόν, προπληρώνουν κι έτσι απολαμβάνουν κάποιας καλύτερης τιμής”, ανέφερε. 

Όπως επανέλαβε, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη χρονιά για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο οι επαγγελματίες, όσο και το κράτος, να λειτουργήσουν με γνώμονα την περίοδο του 2020-2021, όταν και θα μπορεί να επέλθει ακόμα και η επαναφορά του κλάδου. 

Στόχος, πρόσθεσε, δεν είναι να υπάρξει απλώς μια καλή χρονιά από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά θα πρέπει να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία. 

“Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνουμε σήμερα, δεν δικαιολογείται η επαναλειτουργία όλων των ξενοδοχείων της Κύπρου. Κάποιοι θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον για τη σεζόν. Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να πω ότι θα έχουμε πτωχεύσεις, αλλά υπάρχουν ξενοδοχεία που θα δυσκολευτούν πάρα πολύ όσον αφορά στο κομμάτι των τραπεζών. Χρειάζεται πολλή προσοχή, να γίνει προσεκτική διαχείριση της όλης κατάστασης”, επισήμανε. 

Στην ερώτηση αν ο ίδιος έχει κάποια εικόνα για το πώς επηρεάζεται ο κλάδος των βραχύβιων μισθώσεων ακινήτων, τύπου Airbnb, ο κος Λοϊζίδης απάντησε αρνητικά καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν τρόπος να εξαχθούν στατιστικά στοιχεία, λόγω του τρόπου λειτουργίας των εν λόγω ακινήτων. 

“Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των επισκεπτών που επιλέγει τα συγκεκριμένα καταλύματα, αλλά τώρα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες αυτών των καταλυμάτων να φροντίσουν να εφαρμόσουν με τη σειρά τους τους κανόνες υγιεινής όπως τους εφαρμόζουν τα ξενοδοχεία. Διαφορετικά, οι πελάτες δεν θα αισθάνονται ασφάλεια. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όλα τα θέματα είναι πάνω στο τραπέζι και πρέπει όλοι από κοινού να λειτουργήσουμε με τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των πελατών μας, του προσωπικού και των ξενοδοχειακών μας μονάδων”, κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ