Περδίος: Ο τουρισμός πλέον δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος (vid)

Σημαντική παράμετρος από εδώ και στο εξής είναι η συνεργασία μεταξύ των κρατών, ειδικά της Μεσογείου.

Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος

Κανείς, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, δεν πρέπει πλέον να θεωρεί τον τουρισμό ως κάτι δεδομένο μετά την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. 

Μιλώντας σε διαδικτυακό forum μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε ο Economist με τίτλο “Τι μας δίδαξε η πρόσφατη κρίση”, ο κος Περδίος τόνισε πως όταν όλο ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, οι καλύτερες δυνατές επιλογές δεν είναι τέλειες και πρόταξε την λύση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της Μεσογείου. 

“Είμαστε όλο στην ίδια βάρκα και πλέον είναι πασιφανές. Το 20% των τουριστών ολόκληρου του κόσμου έρχονται στην Μεσόγειο και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, έχουμε όλοι υποφέρει μαζί για τρεις μήνες. Δεν έχει υπάρξει κανένας ανταγωνισμός ανάμεσά μας, διότι ο κοινός εχθρός, ο κορωνοϊός, έχει ξεδιαλύνει τα πάντα. Αυτό είναι το μήνυμα, ότι ειδικά η περιοχή μας δεν μπορεί να θεωρεί τον τουρισμό δεδομένο. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους της τουριστικής μας βιομηχανίας. Είναι πολύ σημαντικό, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι απασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις είναι οι πυλώνες που περιγράφουν τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής:

  1. Τοπική κοινωνία. Προώθηση των τοπικών παραγόντων και δημιουργία απλών, καθημερινών εμπειριών οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης ανάμεσα στην τουριστική βιομηχανία και τις κοινωνίες. 
  2. Περιβάλλον. Εκείνο που χρειάζεται είναι να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι ο τουρισμός νοιάζεται για την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος, δείχνοντας σεβασμό και υποστήριξη, αλλά και υπολογίζοντας πόσο τουρισμό αντέχει κάθε περιοχή. 
  3. Υγεία. Πλέον, ο τουρισμός δεν περιορίζεται στην επίσκεψη σε ένα τόπο και τα αξιοθέατα, αλλά λαμβάνει υπόψη την ικανότητα θεραπείας και της ποιότητας ζωής, καθώς και την απαλλαγή από το καθημερινό άγχος. 
  4. Συνεργασία των κρατών. Καμιά χώρα, ειδικά στην Μεσόγειο, δεν μπορεί να πετύχει μόνη της τον συγκεκριμένο στόχο. 

Όπως είπε, οι αποφάσεις που ελήφθησαν, ακόμα κι αν ήταν οι καλύτερες δυνατές, δεν ήταν “τέλειες”, καθώς έπρεπε να ληφθούν γρήγορα και χωρίς όλα τα στοιχεία στη διάθεση των κυβερνήσεων. 

“Μαζί με άλλες χώρες, η Κύπρος ήταν από τις πρώτες που αντέδρασε στην κρίση της πανδημίας. Οι ισχυρές και γρήγορες δράσεις οδήγησαν σε εξαιρετικά επιδημιολογικά αποτελέσματα, δίνοντάς μας την δυνατότητα να επανεκκινήσουμε την οικονομία στις 4  Μαΐου και αναμένουμε πλήρη υποχώρηση του ιού στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι τον Ιούνιο θα ανοίξουμε ξανά τα αεροδρόμιά μας, επιστρέφοντας στην κανονικότητα”, ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια κίνηση είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτός ο στόχος είχε τεθεί εξ αρχής και πλέον εκπληρώνεται. 

Όπως τόνισε, η προσέγγιση της Κύπρου, απέναντι στην πανδημία, επικεντρώθηκε σε τρία σημεία: 

  • Πρώτον, η σταθεροποίηση του συστήματος Υγείας, ώστε να μην υπάρξει υπερφόρτωση. 
  • Δεύτερον, η διασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις. 
  • Τρίτον, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι την επανεκκίνηση της οικονομίας. 

“Εκπληρώνοντας αυτούς τους τρεις στόχους, επιτρέπουμε στην τουριστική βιομηχανία να μείνει στο παιχνίδι για το 2020. Ενώ όλα δείχνουν να κινούνται στο σκοτάδι, φαίνεται ότι εμείς θα είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε πολύ σύντομα”, επισήμανε. 

Ωστόσο, η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που δουλεύει ο κόσμος όπως τον γνωρίσαμε και ειδικά για τους ταξιδιώτες οι οποίοι έχουν “πληγωθεί” από όσα περάσαμε όλοι μας τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο κος Περδίος θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία, κυρίως για το αμέσως επόμενο διάστημα, να επικεντρωθεί στον “Τουρισμό που ξαναχτίζει εμπιστοσύνη”, δηλαδή την επιστροφή στα βασικά και στην προώθησή τους. 

Έφερε δε ως παράδειγμα για την Κύπρο, η οποία είναι διάσημη για την θάλασσα, τον ήλιο και τα πολλά πράγματα που μπορεί να δει και να κάνει ο κάθε ταξιδιώτης, καθιστώντας το νησί τον “τέλειο προορισμό” για διακοπές. 

“Στην εποχή της αβεβαιότητας και της ανησυχία, δε νομίζω ότι ο ήλιος και η θάλασσα και τα όμορφα νερά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για τους ανθρώπους. Πρέπει πλέον να έχεις δραστηριότητας σε ανοιχτούς χώρους (open air lifestyle), προσωπικό χώρο, χαλαρούς ρυθμούς, σπιτικό και γνήσιο φαγητό, καθαρό αέρα, ασφάλεια, ακόμα και μονάδες εντατικής θεραπείας, κάτι που πολύς κόσμος δεν το έχει αντιληφθεί ως κάτι σημαντικό. Λοιπόν είναι”, επισήμανε. 

Όλα τα ανωτέρω, σύμφωνα μ τον Υφυπουργό, είναι πράγματα τα οποία ο ταξιδιώτης στην μετά κορωνοϊού εποχή θα θέλει να γνωρίζει, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλους τους προορισμούς. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ