Άνω-κάτω ο τουρισμός στην Ευρώπη

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η απουσία συντονισμού άρσης των περιοριστικών μέτρων διακίνησης ανάμεσά στα κράτη μέλη θα ωφελήσει άλλους προορισμούς εκτός ΕΕ.

Η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη απειλείται στο σύνολό της από προορισμούς στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών θεσπίζουν διαφορετικά μέτρα για να λειτουργήσουν εγκαίρως για τη θερινή περίοδο.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% της ευρωπαϊκής οικονομίας αντιπροσωπεύοντας 27 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Ωστόσο, ο τομέας βρίσκεται σε καταστολή από τον Μάρτιο, με πολλές χώρες να βάζουν λουκέτο και αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να περιορίσουν τη διάδοση του κορωνοϊού. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν τις στρατηγικές τους για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας για το καλοκαίρι, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η απουσία συντονισμού ανάμεσά τους θα ωφελήσει άλλους προορισμούς εκτός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

«Αυτό που μας φοβίζει είναι η έλλειψη τυποποιημένων διαδικασιών και η έλλειψη εναρμόνισης», δήλωσε ο Eduardo Santander, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, η οποία είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προώθηση της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θέσπισε κατευθυντήριες γραμμές κατά την τελευταία περίοδο που διανύεται σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να ανοίξουν πάλι οι τουριστικοί προορισμοί στην περιοχή.  Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν διαδικασίες γύρω από τον τουριστικό τομέα, όπως συστήματα κρατήσεων για τα γεύματα και την λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων σε καταλύματα. Ωστόσο, η απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας του κάθε κράτους, επαφίεται αποκλειστικά στο καθένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι διάφορες πρωτεύουσες έχουν ανακοινώσει διαφορετικά μέτρα σχετικά με τον τρόπο υποδοχής των επισκεπτών.

«Αν σκοπεύετε να πάτε στην Ιταλία και τα πρωτόκολλα είναι πολύ πιο περίπλοκα και διαφορετικά σε σύγκριση με την Ελλάδα ή την Ισπανία και αυτό ίσως να δημιουργήσει είτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή ανταγωνιστικό μειονέκτημα, εάν ορισμένες κυβερνήσεις είναι πολύ χαλαρές ή ορισμένες κυβερνήσεις είναι πολύ αυστηρές αντιστοίχως" δήλωσε ο Σανταντέρ στα διεθνή Μέσα Ενημέωσης, υποδηλώνοντας ότι ο τρόπος δράσης των κυβερνήσεων θα έχει αντίκτυπο στη ζήτηση των καταναλωτών.

Στην έκθεση, που κυκλοφόρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι αφίξεις θα είναι χαμηλότερες μεταξύ 65% και 75% το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Γαλλία αναμένεται να είναι ο ευρωπαϊκός προορισμός με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, με σχεδόν 38 εκατομμύρια λιγότερες εισερχόμενες επισκέψεις το 2020. Η Ισπανία και η Ιταλία ακολουθούν, με 34 και 31 εκατομμύρια λιγότερες εισερχόμενες αφίξεις αντιστοίχως.

«Ανησυχώ λίγο, αν δω το πρόβλημα με μια παγκόσμια άποψη», δήλωσε η Giovanna Manzi, Διευθύνων Σύμβουλος της BWH Hotel Group στην Ιταλία στο CNBC. «Δυστυχώς, δεν έχουμε συνέπεια επειδή κάθε χώρα κάνει ότι θέλει και αυτό φυσικά δεν μας βοηθάει». Ο Manzi σημειώνει ότι αντίθετα χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, είναι πιθανό να δείξουν ένα ενωμένο μέτωπο σε αυτό το θέμα, κάτι που θα μπορούσε να τις κάνει πιο δημοφιλείς από την Ευρώπη.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρει στην έκθεση με τίτλο «Τάσεις Τουρισμού για το 2020», ότι η Γαλλία, η Ισπανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ιταλία παραμένουν οι πέντε κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί στον κόσμο, λαμβάνοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) των παγκόσμιων αφίξεων το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ