Που μπορεί να φτάσει η κυπριακή συνεισφορά στον Τουρισμό;

Οι Κύπριοι οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Κύπρο, αντιπροσωπεύουν κατά τα τελευταία χρόνια περίπου το 6% με 7% της συνολικής τουριστικής δραστηριότητας του νησιού.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Διάφορες συζητήσεις γίνονται εντός της κοινωνίας γύρω από το ερώτημα αν ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στην κυπριακή τουριστική βιομηχανία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μόνο 1 στους 3 Κύπριους διατίθεται να ταξιδέψει φέτος στο εξωτερικό είτε λόγω οικονομικής στενότητας είτε λόγω των φόβων που εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το ερώτημα για τον ημεδαπό τουρισμό αποτελεί εύλογο αντικείμενο συζήτησης.

Μιλώντας στο Economy Today ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σημειώνει ότι οι Κύπριοι οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Κύπρο, αντιπροσωπεύουν κατά τα τελευταία χρόνια περίπου το 6% με 7% της συνολικής τουριστικής δραστηριότητας του νησιού.

Ο κ. Ρουσουνίδης αναφέρει ότι παρόλο που είναι ένα αρκετά μικρό ποσοστό ο ημεδαπός τουρισμός, φέτος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ούτως ώστε να επιτευχθεί ο διαχρονικός στόχος του ΠΑΣΥΞΕ να αυξηθεί η κυπριακή συμμετοχή στον εντός των συνόρων τουρισμό. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις μέχρι τώρα από τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων ότι πιθανόν να διπλασιαστεί, στο 14%, το εν λόγω ποσοστό κατά την φετινή τουριστική περίοδο.

Θεωρείται σημαντικό ότι τα ξενοδοχεία έχουν προβεί σε δημιουργία ελκυστικών προσφορών για τις διακοπές Κυπρίων στο εσωτερικό, με τις τιμές που αντικρίζουν οι καταναλωτές να είναι μειωμένες περίπου στο 30% σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν πέρσι.

Ο κ. Ρουσουνίδης θεωρεί ότι οι Κύπριοι φέτος με λιγότερα λεφτά μπορούν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, εντός συνόρων, έχοντας υπόψη ότι το κυπριακό τουριστικό προϊόν είναι πολύ πιο ποιοτικό σε σχέση με την κυρίαρχη αντίληψη που υπάρχει.

Επίσης οι Κύπριοι αποτελούν καταναλωτές ψηλών απαιτήσεων και με μεγαλύτερο δείκτη κατανάλωσης σε σχέση με τον μέσο επισκέπτη που επισκέπτεται την Κύπρο, με τον κ. Ρουσουνίδη να σημειώνει ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού προσφέρουν πολύ ποιοτικό προϊόν που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των ημεδαπών επισκεπτών.

O κ. Μάριος Τσιακκής, Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, αναγνωρίζει την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι λόγω της κρίσης της πανδημίας, ωστόσο καλεί τους Κύπριους να στηρίξουν στο μέτρο που είναι δυνατόν τις επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας.

Θεωρεί μεγάλο βήμα το ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν προβεί σε προσφορές, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια μείωσης των τιμών δεδομένης της μειωμένης χωρητικότητας λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Αναμένοντας το πακέτο στήριξης των εργαζομένων

Ο κ. Ρουσουνίδης προσθέτει ότι το αυριανό πακέτο στήριξης των εργαζομένων αποτελεί βαρόμετρο για την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Τονίζει ότι η στήριξη είναι απαραίτητη για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων στην τουριστική βιομηχανία και την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών που αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από μισθωτούς στον τομέα.

Στόχος του ΠΑΣΥΞΕ είναι όλα τα μέλη τους να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, με τον κ. Ρουσουνίδη να σημειώνει ότι τα αυριανά πακέτα στήριξης θα αποτελέσουν ένα από τους παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των ξενοδοχείων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο κύριος Μάριος Τσιακκής, ελπίζει ότι το πακέτο θα εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίες στον τουριστικό κλάδο και θα αποτελέσει ένα από τα όπλα που θα βοηθήσουν την επιβίωση του τομέα για την φετινή περίοδο. Ωστόσο δηλώνει ότι τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων δεν θα επιλύσουν την οικονομική στενότητα των επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας, αφού η ζήτηση για το προϊόν τους είναι σαφέστατα μειωμένη σε σχέση με τα αρχικά πλάνα ενώ τα όποια πλάνα για επανέναρξη της λειτουργίας τους μεταβάλλονται συνεχώς αφού εξαρτώνται από αστάθμητες μεταβλητές.

Η επιδημιολογική εικόνα και οι νέες αγορές

Σε τοποθέτησή του ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι το Υφυπουργείου Τουρισμού επέδειξε ευελιξία και αποτελεσματικότητα στον έκτακτο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην τουριστική βιομηχανία.

Τα νέα δρομολόγια έχουν αυξήσει την συνδεσιμότητα του νησιού προσεγγίζοντας νέες αγορές όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Οι χώρες αυτές ίσως αποτελέσουν τα δεκανίκια για ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, ωστόσο ο κ. Ρουσουνίδης λέει ότι υπάρχουν πάντοτε οι ελπίδες για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας των παραδοσιακών αγορών της τουριστικής βιομηχανίας αναφερόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ρωσία, που αποτελούν την ισχυρή οικονομική ένεση της κυπριακής αγοράς.

Τα πάντα, ωστόσο, είναι μεταβλητά με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας στο γειτονικό Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα κάποια ξενοδοχεία να αναβάλουν την επαναλειτουργία τους. Σύμφωνα με πηγές, προέκυψαν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στο Ισραήλ, αλλάζοντας τα αρχικά πλάνα τουριστικών καταλυμάτων που είχαν προσανατολισμό προς την αγορά της γειτονικής χώρας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ