Με ποιες χώρες ανταλλάσσουμε τουρισμό φέτος;

Πού επέλεξαν να κλείσουν διακοπές οι Κύπριοι για φέτος το καλοκαίρι;

Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος

Την Ελλάδα και ειδικότερα τα ελληνικά νησιά προτιμούν μέχρι στιγμής οι Κύπριοι ταξιδιώτες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού. 

Το ποσοστό κρατήσεων για την Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο 35%, ενώ για χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Πολωνία, συνολικά το ποσοστό είναι κατά πολύ μικρότερο και φτάνει στο 15%.

Την ίδια ώρα, αν και οι κρατήσεις για την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τα μέσα Ιουλίου αγγίζουν το μηδέν, για το υπόλοιπο του μήνα έχουν γίνει κάποιες κρατήσεις από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία. 

Μιλώντας στην εκπομπή “Μεσημέρι και κάτι” του ΣΙΓΜΑ ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Κύπρου Άκης Κελεπέσιης ανέφερε ότι τα πρώτα ταξίδια αρχίζουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, κυρίως προς τις Κυκλάδες και από την 1η Ιουλίου, όταν ανοίγουν τα περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα, τα ταξίδια θα επεκταθούν και προς άλλες περιοχές και νησιά. 

Όσον αφορά σε άλλες χώρες του εξωτερικού και τους εισερχόμενους στην Κύπρο τουρίστες, ο κος Κελεπέσιης ανέφερε ότι από την στιγμή που υπάρχει η ανάμειξη των επιδημιολόγων και απαιτείται η συνεννόηση ανάμεσα στα κράτη, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά.

 Ως παραδείγματα έφερε το Ισραήλ και την Γερμανία, όπου αναμενόταν μεγαλύτερη εισροή επισκεπτών, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν μεγάλες ελπίδες. 

“Το καλό σενάριο θέλει να ανοίγουν οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, έστω και με τεστ. Τότε τα πράγματα θα ήταν πιο καλά”, είπε. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρης Λοϊζίδης ερωτηθείς για τις μέχρι στιγμής κρατήσεις στα ξενοδοχεία, απάντησε ότι για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι πολύ κοντά στο μηδέν. 

“Ευελπιστούμε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα ανοίξουν οι πτήσεις έστω και για την κατηγορία Β των χωρών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Το Ισραήλ δεν έχει ανοίξει ακόμα, ενώ η Γερμανία έχει κάποια προβλήματα, συν το γεγονός ότι η Κύπρος, για τους Γερμανούς, δεν είναι όσο δημοφιλής θα θέλαμε”, είπε. 

Όπως σημείωσε, δεν πρόκειται για έλλειψη καλής διαφήμισης και καμπάνιας, αλλά το πρόβλημα με την συγκεκριμένη χώρα είναι διαχρονικό. Παρότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική αγορά, έχουμε επενδύσεις πάρα πολλά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δυστυχώς για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 200.000 αφίξεις, εκτός από μια χρονιά πριν 20 χρόνια, όταν ήρθαν 230.000. Την ίδια ώρα έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, την Ρωσία με 800.000 και τις Σκανδιναβικές χώρες με πέραν των 200.000”, τόνισε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες κρατήσεις που υπάρχουν από τις τρεις βασικές προαναφερθείσες αγορές, είτε μετακινούνται για το 2021, είτε εγκαταλείπουν την Κύπρο βρίσκοντας άλλους προορισμούς. 

“Θα πρέπει οι ειδικοί να μας δώσουν κάποιες ημερομηνίες γι’ αυτές τις αγορές προκειμένου να ξεκινήσει ο προγραμματισμός”, επισήμανε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ