Χάνονται 8 στους 10 τουρίστες

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι κανένας δεν περιμένει την επάνοδο του τουρισμού στα επίπεδα του 2019 τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Είναι από τις λίγες φορές που έχει επηρεαστεί σε τόσο μεγάλο εύρος ο τουρισμός τόσο στην Κύπρο τόσο και παγκόσμια.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, είπε ότι βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Μεσόγειος έχει επηρεαστεί περισσότερο από τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου με μείωση στις τουριστικές αφίξεις που ξεπερνούν το 75%. Σημείωσε ότι ιδιαίτερα οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα η Κύπρος είναι ακόμα σε χειρότερη κατάσταση λόγω του ότι δεν υπάρχει χερσαία πρόσβαση για τους τουρίστες.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι κανένας δεν περιμένει την επάνοδο του τουρισμού στα επίπεδα του 2019 τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει αναφέρει ότι ο τουρισμός θα επανέλθει στα πριν του κορωνοϊού επίπεδα το 2023, με την παγκόσμια ζήτηση για ταξίδια να είναι χαμηλότερη από όσο ήταν το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημείωσε επίσης ότι η επάνοδος των περισσότερων πτυχών της παγκόσμιας οικονομίας, συνεπώς και του τουρισμού, είναι συνυφασμένη με την επιδημιολογική εικόνα των χωρών.

Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό δεν έχει αλλάξει για τα επόμενα χρόνια αφού είναι αποτελεσματικός, σημειώνοντας ότι θα διατηρηθεί η ίδια δομή και θα είναι διαμορφωμένος πάνω στα σημεία που ανέδειξε η πανδημία. Αναφερόμενος στα ταξιδιωτικά πακέτα είπε χαρακτηριστικά ότι «το χέρι που μας τάιζε τόσα χρόνια δεν το κόβουμε». Θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ενισχυθεί ο μεμονωμένος τουρισμός, ο οποίος χρίζει περαιτέρω αύξησης.

Συμπλήρωσε ότι η κύρια αλλαγή στο μοντέλο του κυπριακού τουρισμού είναι ότι πρέπει να επισπευστούν οι ενέργειες οι οποίες είχαν προγραμματιστεί ώστε να μειωθούν οι καταστροφικές για τον τουρισμό συνέπειες του κορωνοϊού.

Μιλώντας για τον ημεδαπό τουρισμό, ο κ. Περδίος είπε ότι αποτελεί ένα ίσως από τα θετικά της παρούσας κρίσης αφού οι συγκεκριμένες συγκυρίες αποτελούν ιδανική ευκαιρία ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού. Συμπληρώνοντας είπε ότι «λόγω του ότι είναι λίγες οι ευκαιρίες για ταξίδια στο εξωτερικό, είναι ευκαιρία να εξερευνήσουμε την Κύπρο και στην συνέχεια να αποτελέσουμε τους πιο άξιους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό».

Τα σχέδια που έχουν δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και η επιδότηση του εγχώριου τουρισμού για τους φθινοπωρινούς μήνες, θα ενισχύσουν σημαντικά την οικονομία των τουριστικών περιοχών και ιδιαίτερα των ορεινών θερέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ