Bloomberg: Deutsche Bank και JPMorgan φιγουράρουν στις ύποπτες συναλλαγές

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική βιομηχανία βρίσκεται στο προσκήνιο ξανά μετά από την δημοσίευση εγγράφων που αποκαλύπτουν ύποπτες συναλλαγές.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική βιομηχανία βρίσκεται στο προσκήνιο ξανά μετά από την δημοσίευση εγγράφων που αποκάλυψαν την ύπαρξη χιλιάδων συναλλαγών που διεκπεραιώνονταν από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και απάτη.

Στην έκθεση δημοσιεύονται τα αρχεία FinCEN, τα οποία κυκλοφόρησαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και βασίστηκαν σε διαρροή εγγράφων που ελήφθησαν από την BuzzFeed News. Αναφέρεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες συνέχισαν να κινούν παράνομα κεφάλαια αφού έλαβαν προειδοποιήσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά γεγονότα και αριθμούς.

Πόσα χρήματα περιλαμβάνονται;

Οι τράπεζες προχώρησαν σε μεταφορές άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις οποίες οι δικοί τους υπεύθυνοι σε θέματα συμμόρφωσης χαρακτήρισαν ως ύποπτες στο Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ή στο FinCEN.

Τα έγγραφα καλύπτουν κυρίως πληρωμές από το 2011 έως το 2017.

Οι αναφορές που αναλύθηκαν αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,02% των περισσότερων από 12 εκατομμυρίων αναφορών ύποπτης δραστηριότητας που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ποιος ονομάζεται;

Σχεδόν 90 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εμφανίζονται στα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

Η Deutsche Bank AG χειρίστηκε περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις ύποπτες συναλλαγές. Η JPMorgan Chase & Co. επεξεργάστηκε 514 δισεκατομμύρια δολάρια, η Standard Chartered Plc, 166 δισεκατομμύρια δολάρια και η Bank of New York Mellon Corp., 64 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην HSBC Holdings Plc, ήταν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλα ιδρύματα που κατονομάζονται είναι Barclays Plc, Societe Generale SA, State Street Corp., Commerzbank AG και China Investment Corp.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ρωσικών και ουκρανικών χρημάτων πέρασαν μέσω της ING Bank Slaski SA, η εφημερίδα Gazeta Wyborcza της Πολωνίας έγραψε την Κυριακή.  Σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται ότι τα χρήματα χρηματοδοτήθηκαν μέσω της μονάδας σε φορολογικούς παραδείσους όπως η Κύπρος έως τουλάχιστον το 2016.

Η έκθεση ICIJ σημείωσε ότι η JPMorgan προχώρησε σε συναλλαγές που αφορούν περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια για τον φυγόδικο χρηματοδότη πίσω από το σκάνδαλο 1MDB της Μαλαισίας, με βάση τα αρχεία. Η τράπεζα επεξεργάστηκε επίσης πληρωμές για τον Paul Manafort, τον πρώην διευθυντή της εκστρατείας για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αφού παραιτήθηκε από την εκστρατεία εν μέσω ισχυρισμών για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά που συνδέεται με τη δουλειά του με ένα φιλο-ρωσικό πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία, σύμφωνα με την έρευνα.

Τι αμφισβητείται;

Οι τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας ή SAR στην κυβέρνηση των ΗΠΑ εντός 30 ή 60 ημερών. Οι αναφορές δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικές εγκληματικής συμπεριφοράς ή άλλης παράβασης, αλλά αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των υπεύθυνων συμμόρφωσης.

Διαβάστε περισσότερα: Οι τράπεζες κινήθηκαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω παραγγελιών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λέει η ICIJ

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν εναντίον της HSBC και της Standard Chartered το 2012 οδήγησαν σε αύξηση των αναφορών ύποπτης δραστηριότητας, από περίπου 60.000 εκείνη τη χρονιά σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ετησίως τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές παρακολουθούν τις τράπεζες για περίπου το 4% των αναφορών, σύμφωνα με έρευνα του 2018 για τους μεγαλύτερους δανειστές στις ΗΠΑ.

Απάντηση των τραπεζών

Οι δανειστές τόνισαν ότι οι αναφορές που διέρρευσαν δείχνουν ότι τα συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης λειτουργούν όπως προορίζεται.

"Αναφέρουμε ύποπτη δραστηριότητα στην κυβέρνηση, ώστε η επιβολή του νόμου να μπορεί να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα", δήλωσε η JPMorgan σε δήλωση. «Έχουμε διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη μεταρρύθμιση κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που θα εκσυγχρονίσει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και οι αρχές επιβολής του νόμου καταπολεμούν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλα οικονομικά εγκλήματα».

«Τα θέματα έχουν ήδη διερευνηθεί και έχουν οδηγήσει σε ρυθμιστικά ψηφίσματα στα οποία η συνεργασία και η αποκατάσταση της φήμης της τράπεζας αναγνωρίστηκε δημόσια», σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Επιπτώσεις στην αγορά

Οι μετοχές της HSBC έφτασαν σε χαμηλό 25 ετών τη Δευτέρα. Η Standard Chartered υποχώρησε κατά 5% στις διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο, ενώ οι μετοχές της Barclays και της Deutsche Bank μειώθηκαν περισσότερο από 8% καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την έκθεση και ανησυχούν επίσης για αυστηρότερους περιορισμούς ιών.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος της έκθεσης στον τομέα μπορεί να είναι σχετικά σιωπηλός.

«Ένα μεγάλο μέρος αυτού που αποκαλύπτουν αυτά τα αρχεία καλύπτει γνωστά ζητήματα», δήλωσε ο Joseph Dickerson, αναλυτής στο Jefferies. «Είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για το αποτέλεσμα της δημοσίευσής του, αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως« νέα νέα »για τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές. Επομένως, είναι δύσκολο να δούμε άμεσες σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τράπεζες όπως η Standard Chartered και η HSBC αυτή τη στιγμή. "

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ