Η καταιγίδα συνεχίζεται και το 2021 για την τουριστική βιομηχανία

Η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη και οι προκλήσεις συνεχείς και πολύεπίπεδες

Της Δήμητρας Καραντώκη*

Το 2020, ο τουριστικός τομέας διεθνώς βίωσε την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία. Το 2021, παρόλο που όλοι είχαμε ελπίδες πως θα ήταν καλύτερο από πέρσι, εντούτοις, διαφαίνεται πως πρόκειται για ακόμα μία πολύ δύσκολή χρονιά από όλες τις απόψεις.  

Από πλευράς τουρισμού και ξενοδοχείων μπορούμε να πούμε πως το πρώτο μισό της χρονιάς έχει χαθεί (μόλις 17χιλ. τουρίστες αφίχθηκαν στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2021) ενώ διανύοντας το τρίτο lockdown (το οποίο δεν είναι αρκετά αυστηρό αφού οι εκκλησίες θα λειτουργούν με πιστούς) με τα κρούσματα να πλησιάζουν τα 1000 ημερησίως και τις νοσηλείες να αυξάνονται, προφανώς ούτε η υγειονομική κατάσταση είναι καλή. Οι ελπίδες για τουρισμό και σταδιακή επάνοδο του ξενοδοχειακού τομέα, πλέον έχουν μεταφερθεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και πάλι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναμένουμε ουσιαστική ανάκαμψη. Ενδεικτικά, εξακολουθεί να είναι μεγάλη η αβεβαιότητα για δύο βασικές αγορές μας, τη ρωσική και την βρετανική. Στην περίπτωση της ρωσικής αγοράς, η εξαγγελία του υφυπουργείου Τουρισμού ότι από τις 10 Μαΐου θα δεχόμαστε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το “Sputnik” είναι μία θετική εξέλιξη. Όσον αφορά την βρετανική αγορά, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη σε σχέση με την κατηγοριοποίηση της Κύπρου. Το ενδεχόμενο η Κύπρος να τεθεί σε κατηγορία χαμηλότερη από ανταγωνιστικούς προορισμούς, θα ήταν καταστροφικό.  

Ο μεγάλος αριθμός τεστ που διενεργούνται καθημερινά στη χώρα, δημιουργεί δυστυχώς μία παραπλανητική εικόνα και μας θέτει σε δυσμενή θέση σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι σε χειρότερη κατάσταση, αλλά λόγω περιορισμένων ελέγχων δείχνουν μία καλύτερη εικόνα. Το γεγονός, πάντως, ότι το Σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όρια του και η περίθαλψη των ασθενών τίθεται εν αμφιβόλω, είναι κάτι που δημιουργεί προβληματισμό για τη χώρα μας και στο εξωτερικό. 

Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες του εξωτερικού, ζητούν ήδη πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας ασκώντας σε όλη τη βιομηχανία πολύ μεγαλύτερη πίεση. Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν ή μεταθέτουν συνεχώς δρομολόγια τόσο προς την Κύπρο όσο και προς άλλους προορισμούς, αποτελεί ακόμα μία ένδειξη της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί. 

Μέχρι πριν μερικές μέρες εκφράζαμε την αισιοδοξία ότι σύντομα θα επιτρεπόταν και στους Κύπριους να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες, ωστόσο, με τα νέα μέτρα ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα αποτελούσε πανάκεια, αλλά θα βοηθούσε με πολλούς τρόπους. Αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργούσαν εκ νέου μετά από πολλούς μήνες, θα βοηθούσε στην αύξηση της κατανάλωσης και στην αύξηση των άμεσων και έμμεσων κρατικών εσόδων. Εξίσου σημαντική και η επίδραση που θα είχε στην ψυχολογία των πολιτών μία τέτοια εξέλιξη.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, η θέση του ΣΤΕΚ είναι όπως τα κρατικά σχέδια στήριξης του τομέα επεκταθούν μέχρι το τέλος του 2021, καθώς για τα ξενοδοχεία που εργοδοτούν μόνιμο προσωπικό, το εργατικό κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Στα ίδια πλαίσια, θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους επαγγελματίες του κλάδου αν γνώριζαν εγκαίρως τις πρόνοιες των κρατικών Σχεδίων που θα ισχύουν για κάθε μήνα ώστε να μπορούν να αποφασίσουν αν θα επαναλειτουργήσουν ή θα παραμείνουν κλειστά.

Πέραν των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία αυτή καθ’ εαυτή, ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντικρίσουμε άμεσα, αφορά στον διεθνή ανταγωνισμό που επικρατεί αυτήν την στιγμή για προσέλκυση τουριστών. Θα πρέπει ως χώρα να μπούμε δυνατά και άμεσα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και των ίδιων των τουριστών αλλά και των tour operators. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον τομέα της Φιλοξενίας και την αντίστοιχη προώθηση της συγκεκριμένης απόφασης προς το εξωτερικό. Εξίσου σημαντική εξέλιξη θα είναι και η διατύπωση και εφαρμογή ενός Ενιαίου Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, για την ετοιμασία του οποίου, ο ΣΤΕΚ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε σχέση με τον ιό και την πανδημία: μεταλλάξεις, διάρκεια δράσης των εμβολίων, επίτευξη ανοσίας της αγέλης και ούτω καθ’ εξής. Άρα, ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα για τον τουριστικό τομέα είναι μακρύς. Μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί δεν βλέπουν επιστροφή σε επίπεδα 2019, πριν το 2024. Το ΑΕΠ της Κύπρου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και είναι ξεκάθαρο πως για να γίνει κατορθωτό να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 3%-4% για φέτος, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης, θα πρέπει να θωρακίσουμε την τουριστική βιομηχανία.

 

*Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ