«Ξυπνά από τον λήθαργο» της πανδημίας το AirBnB

Τα μέχρι τώρα δεδομένα, ανατρέπουν τις προβλέψεις των επαγγελματιών του κλάδου των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων αφού οι κρατήσεις είναι αρκετά πιο πάνω απ’ ότι υπολόγιζαν - Πανδημία & ΚΕΠ "μείωσαν" τον αριμό των προσφερόμενων καταλυμάτων

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Η πανδημία και η συνεπακόλουθη κρίση, έθεσε σε μακρά δοκιμασία, τον κλάδο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων με τις γνωστές πλατφόρμες τύπου "AirBnB". Ωστόσο τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι ο κλάδος αρχίζει σιγά σιγά να ανακάμπτει. 

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Γραμματέας του Συνδέσμου Αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων Κωνσταντίνος Καρακόντης, σημείωσε ότι «είμαστε χαρούμενοι με την εξέλιξη των πραγμάτων και την αρκετά ψηλή πληρότητα των καταλυμάτων. Βλέπουμε ότι πολλοί τουρίστες που έρχονται, ψάχνουν να εξυπηρετηθούν από τα διαθέσιμα καταλύματα και μετά προσφεύγουν στη λύση των ξενοδοχείων».

«Ο Απρίλιος είχε πολύ καλή πληρότητα αν και έχει μειωθεί ο αριθμός των αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων επειδή πολλοί ιδιοκτήτες (σ.σ. λόγω κρίσης που προκάλεσε η πανδημία) έχουν επιλέξει τη λύση της μακροπρόθεσμης ενοικίασης».

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά τις πόλεις, ο κ. Καρακόντης ανέφερε ότι γύρω στο 35% των καταλυμάτων που προσφέρονταν μέσα από διάφορες πλατφόρμες (τύπου AirBnB) έχει πάει στο μακροπρόθεσμο ενοίκιο και πλέον δεν συμπεριλαμβάνεται στα τουριστικά καταλύματα αυτοεξυπηρέτησης.

Αν και το ποσοστό μείωσης είναι σχετικά μεγάλο, «αυτό μπορεί να είναι και μια ‘’διόρθωση της αγοράς’’» ανέφερε ο κ. Καρακόντης επισημαίνοντας ότι τα πλείστα καταλύματα που είναι στις πλατφόρμες αυτοεξυπηρέτησης, τα διαχειρίζονται και τα λειτουργούν επαγγελματίες του κλάδου.

Σε ότι αφορά τις τρέχουσες τιμές των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, καταγράφεται μείωση σε σύγκριση με το 2019. «Οι τιμές για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν μειωμένες γύρω στο 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ενώ οι τιμές τον Μάιο του 2021 κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα αν και μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με το 2019», υπογράμμισε ο κ. Καρακόντης.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Συνδέσμου αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων, αυτό που «δεν βλέπουμε τώρα σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους, είναι την είσοδο νέων μονάδων στο δυναμικό των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων».

Ως προς την μείωση των νεοεισερχομένων καταλυμάτων στο δυναμικό των ‘’αυτοεξυπηρετούμενων’’, σημαντική παράμετρος θεωρείται και ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, αφού αρκετοί επενδυτές που αγόραζαν ακίνητα, τα διέθεταν στις πλατφόρμες AirBnB κλπ. «Ήταν ένα καλός τρόπος για να πάρει κάτι πίσω ο επενδυτής από την επένδυσή του, ενοικιάζοντάς το μέσω των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Πολλοί έβλεπαν τη δυναμική του κλάδου μας και επέλεγαν αυτή την λύση. Με το τέλος του ΚΕΠ σταμάτησαν και αυτές οι επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Καρακόντης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ