Κρίνουν το μέλλον της τουριστικής σεζόν οι Βρετανοί

Στα πατώματα ο τουρισμός το πρώτο εξάμηνο

της Έλενας Καλυφόμματου 

Έπειτα από μια χαμένη χρονιά στον τουρισμό, οι εμπλεκόμενοι φορείς σηκώνουν μανίκια, σε μια προσπάθειά τους να καλύψουν τις ζημιές που επέφερε η πανδημία. Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα που λαμβάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, όπως αναφέρουν στο Economy Today, βρίσκονται πολύ μακριά από τα επίπεδα του 2019. Η τουριστική βιομηχανία θα χρειαστεί μία πενταετία για να ορθοποδήσει και να φτάσει στα επίπεδα της προ κορωνοϊού εποχής.

Οι φορείς του τουρισμού βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον για τις διακοπές των Βρετανών.

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς και για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, είναι ο τουρισμός. Αφού και τα επιδημιολογικά δεδομένα το επέτρεψαν, στις 10 Μαΐου άνοιξε η τουριστική αγορά για ξένους και ντόπιους τουρίστες.

Η φετινή σεζόν είναι ένα δύσκολο παζλ με πολλά κομμάτια. Από την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, καθώς και από την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι βασικές τουριστικές αγορές, θα διαφανεί κατά πόσον η Κύπρος είναι κοντά στο να ανακτήσει σιγά-σιγά τη δύναμή της στον τομέα.

Διάθεση για διακοπές, πάντως, υπάρχει και αυτό είναι εμφανές. Το θέμα είναι πότε θα ξεκινήσει η ταξιδιωτική ροή και πώς θα γίνει αυτό με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας. Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες, όλο το παιχνίδι θα κριθεί φέτος από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και, φυσικά, από τον ανταγωνισμό στις προσφορές.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Οι πιο προχωρημένες χώρες στο κομμάτι του εμβολιασμού, που αναμένεται να θέσουν υπό έλεγχο καλύτερα την πανδημία, είναι σήμερα η Βρετανία, το Ισραήλ και η Ρωσία, που αποτελούν τις παραδοσιακές αγορές της Κύπρου. Αυτό αποτυπώνεται στο 65% των αφίξεων που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες. Η εμβολιαστική κάλυψη αυτών των χωρών, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, θα θέσει πιο εύκολα την κατάσταση υπό έλεγχο, αφού θα υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί για να ταξιδέψουν στην Κύπρο. Παράλληλα, όπως ανέφερε, θετικό είναι το γεγονός ότι αναμένονται απευθείας πτήσεις από τη Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες και ότι δεν θα υπάρχει πλέον εξάρτηση από τους οργανωτές ταξιδιών.

 

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Όλοι οι τουριστικοί φορείς αναμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου, όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες και τα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο θέλουν την Κύπρο να τίθεται στην «πορτοκαλί» κατηγορία μαζί με αρκετές άλλες χώρες, ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Μάλτα, θα βρίσκονται στην «πράσινη» κατηγορία. Αν τελικά έτσι έχουν τα πράγματα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανοίξει αυτή η σημαντική αγορά, αφού η παραμονή σε υποχρεωτική απομόνωση για 10 μέρες, όπως προβλέπεται για όσους επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία, αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο. Ήδη, δημοσκοπήσεις που διεξάγουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης καταδεικνύουν πως οι Βρετανοί που θα ταξιδέψουν θεωρούν σημαντικό αντικίνητρο τόσο τη δεκαήμερη απομόνωση όσο και την ανάγκη διενέργειας δύο PCR τεστ με την επιστροφή στη χώρα τους. Όλο οι εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού ευελπιστούν ότι η Κύπρος θα βρεθεί στην «πράσινη» κατηγορία της Μεγάλης Βρετανίας το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα όχι μετά από βασικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς.

 

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

Τον Απρίλιο του 2021 καταγράφηκαν 38.226 αφίξεις τουριστών, σε σύγκριση με μηδενικές αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο του 2020. Βέβαια, οι μηδενικές αφίξεις κατά τον περσινό Απρίλιο οφείλονται στην απαγόρευση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, η δραματική πτώση φαίνεται και στη σύγκριση του Απριλίου του 2019 με τον αντίστοιχο φετινό μήνα, όπου καταγράφεται μείωση 88,4%, αφού τον Απρίλιο του 2019 είχαμε 309.308 αφίξεις τουριστών.

Όσον αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 55.973 σε σύγκριση με 246.556 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας μείωση 77,3%, καθώς και μείωση 91,8% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, κατά την οποία καταγράφηκαν 686.783 αφίξεις.

 

ΠΟΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ

Βάσει των δεδομένων που ισχύουν μέχρι στιγμής, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα αποδέχονται Ευρωπαίους πολίτες που εμβολιάστηκαν με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτά είναι τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen (Johnson & Johnson). Η Κύπρος δέχεται και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, κάτι βέβαια που θα προσελκύσει τη ρωσική αγορά στη χώρα μας.

Κάθε χώρα μπορεί να επιβάλει τους δικούς της όρους όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, κάθε χώρα αποφασίζει κατά πόσον θα επιτρέψει την είσοδο σε πολίτες που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση ή και τις δύο δόσεις. Πάντως, η Κομισιόν συστήνει να υπάρξει μια κοινή γραμμή, ώστε να υπάρχει αρμονία.

Σε περίπτωση που ένας πολίτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τα εμβόλια, θα πρέπει να έχει μαζί του και αρνητικό τεστ, με χρονική ισχύ 72 ώρες. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό απευθύνεται στους πολίτες που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ωστόσο αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των χωρών που προτίθενται να επισκεφθούν, ώστε να έχουν τα απαραίτητα τεστ.

Η Ε.Ε., εν τω μεταξύ, παροτρύνει τα κράτη-μέλη να μην επιβάλλουν επιπρόσθετα μέτρα, όπως υποχρεωτική καραντίνα, απομόνωση ή υποχρεωτικό έλεγχο, εκτός αν είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Επιπρόσθετα, τα συμβουλεύει να παρακολουθούν τις συμβουλές του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) πριν λάβουν τα μέτρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ