Ρωσικό, βρετανικό και εγχώριο «εμβόλιο» στον Τουρισμό

Στα 12 εκ. υπολογίζονται τα έσοδα από το σχέδιο εγχώριου τουρισμού για Ιούλιο και Αύγουστο - Τις 118 θα φτάσουν οι ημερήσιες αφίξεις πτήσεων τον Αύγουστο

του Χρίστου Πέτρου 

Το έντονο ενδιαφέρον των Κυπρίων για τα σχέδια ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού, η διατήρηση της Κύπρου στην «πορτοκαλί» κατηγορία για τη Βρετανία και η αύξηση των πτήσεων από τη Ρωσία είναι μικρές ανάσες για την ταλαιπωρημένη, λόγω πανδημίας, «βαριά βιομηχανία» της Κύπρου.

Η συνολική ωστόσο κατάσταση παραμένει δεινή, και το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα με δεδομένο μάλιστα ότι η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο» στους ευρωπαϊκούς χάρτες του ECDC.

«Η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη για τον κυπριακό τουρισμό, γιατί αν κάποιος Ευρωπαίος θέλει να κλείσει διακοπές για τον Αύγουστο και έχει ενώπιόν του έναν χάρτη όπου μόνο μία χώρα είναι στο ‘’βαθύ κόκκινο’’ και αυτή είναι η Κύπρος, και έχει άλλες 25 ‘’πράσινες’’ χώρες στις επιλογές του, τότε γιατί να επιλέξει τον τόπο μας;», ανέφεραν στη «Σημερινή» αξιωματούχοι του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Υποβοηθητικός μεν, όχι αρκετός όμως ο εγχώριος τουρισμός

«Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που θεωρούμε αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι», δήλωσε στη «Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, αναφορικά με το σχέδιο ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού.

Ωστόσο, μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Άκης Βαβλίτης, ανέφερε ότι «το σχέδιο επιχορήγησης διακοπών για εμβολιασμένους είναι υποβοηθητικό, αλλά δεν παύει το όφελος που θα έχει η ξενοδοχειακή βιομηχανία να είναι περιορισμένο». Ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Βαβλίτης «υπολογίζουμε πως θα αποφέρει έσοδα γύρω στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (μέσα Ιουλίου-τέλος Αυγούστου) τα έσοδα είχαν ανέλθει σε περίπου 640 εκατ. ευρώ».

Καλά πληροφορημένες πηγές της «Σημερινής» ανέφεραν ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν αποκλείεται να δώσει «δεύτερη ευκαιρία» και κυρίως τα απαιτούμενα κεφάλαια σε επιπλέον ξενοδοχεία προκειμένου να ενταχθούν εκτάκτως στο πρόγραμμα ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού για την περίοδο του Αυγούστου προκειμένου να καλυφθεί η «υπεραυξημένη ζήτηση».

Στο σχέδιο συμμετέχουν 220 ξενοδοχεία, τα οποία ωστόσο διαθέτουν προς ενοικίαση στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού όσα δωμάτια θέλουν. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των διαθέσιμων δωματίων, και άρα των ατόμων που θα εξυπηρετηθούν από το σχέδιο, δεν είναι γνωστός. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο αφορά κρατήσεις για 80 ευρώ το βράδυ, για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του σχεδίου είναι μόνο εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο. Επίσης η προσφορά ισχύει για τουλάχιστον τρεις διανυκτερεύσεις.

Ρωσία και Βρετανία παραμένουν οι «μεγάλοι πελάτες»

«Δυστυχώς, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου τις τελευταίες εβδομάδες», διαμηνύει ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, «δυσχεραίνει ιδιαίτερα τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων τουριστών, ενώ προβληματίζει και τους οργανωτές ταξιδιών».

Ωστόσο η απόφαση της Βρετανίας για κατάργηση της καραντίνας προς όσους εμβολιασμένους επιστρέφουν από χώρες της πορτοκαλί κατηγορίας, όπως η Κύπρος, είναι μια θετική εξέλιξη.

Σε δηλώσεις της στη «Σημερινή» η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, σημειώνει ότι «το τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου αναμένεται μια σημαντική αύξηση πτήσεων από και προς τη Βρετανία. Αν όλα πάνε καλά με την επιδημιολογική εικόνα τόσο της Κύπρου όσο και της Βρετανίας, αναμένουμε περαιτέρω αύξηση τον Αύγουστο».

Η Ρωσία, επίσης, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου, «αυτήν τη στιγμή αποτελεί το 27% της επιβατικής κίνησης και διατηρεί προς το παρόν ένα σταθερό πρόγραμμα, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές ή ακυρώσεις», σημειώνει η κ. Κουρούπη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υφυπουργείο Τουρισμού, δεν αποκλείεται οι πτήσεις από τη Ρωσία να αυξηθούν εντός Αυγούστου και αυτό ως αποτέλεσμα των επαφών που είχαν προ ημερών ο Υφυπουργός Τουρισμού και ο Υπουργός Μεταφορών, με Ρώσους θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες του τουρισμού.

Εξάλλου, «όσον αφορά τη ρωσική αγορά, είναι η μόνη που τροφοδοτεί εν μέρει, μέχρι στιγμής, τον κυπριακό τουρισμό και ευελπιστούμε η κίνηση να αυξηθεί το επόμενο διάστημα», επισημαίνει και ο Άκης Βαβλίτης. Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ εξάλλου τονίζει την ανάγκη «όλοι να αντιληφθούμε πως η υγειονομική κατάσταση της χώρας μας είναι ο καθοριστικός παράγοντας τόσο για τον τουριστικό τομέα όσο και για ολόκληρη την οικονομία και την προσπάθεια για ταχεία έξοδο από την ύφεση».

Πέρα από τη Βρετανία και τη Ρωσία, άλλες 30 χώρες έχουν προγραμματισμένες πτήσεις προς και από την Κύπρο. Μεταξύ αυτών Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Πολωνία, Γαλλία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, βαλτικές χώρες και χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής κ.ά. Για τις χώρες αυτές, σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, «τα πράγματα είναι κάπως πιο ρευστά, και δεν αποκλείεται να προκύψουν αλλαγές ή ακυρώσεις πτήσεων το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας αλλά και λόγω του ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στο βαθύ κόκκινο του χάρτη του ECDC.

Αύγουστος με 118 αφίξεις την ημέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Σημερινή» από την Hermes Airports, από την ερχόμενη βδομάδα (19-25/7), θα υπάρχουν περίπου 98 πτήσεις την ημέρα και στα δύο αεροδρόμια, που σταδιακά αυξάνονται σε 114 στις αρχές Αυγούστου και φτάνουν τις 118 στα τέλη Αυγούστου, υπό την αίρεση, ασφαλώς, ότι έως τότε δεν θα προκύψουν αλλαγές στο πτητικό πρόγραμμα.

 

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ