Η μάχη των αιθέρων

Blue Air και Cyprus Airways διεκδικούν το μερίδιο που άφησε ορφανό η Cobalt.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές των εισιτηρίων δέκα ημέρες μετά την κατάρρευση της Cobalt. Κενά στα δρομολόγια σε αγορές-κλειδιά για τον τουρισμό, ερωτήματα για την επόμενη μέρα

Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν σε καθημερινή πλέον βάση Κυβέρνηση και Hermes Airports, με στόχο να καλύψουν το συντομότερο δυνατόν το κενό που άφησε το κλείσιμο, στις 18 Οκτωβρίου, της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας Cobalt Air. To εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να θεωρηθεί, καθώς όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το λουκέτο, η Cobalt Air συνεισέφερε σημαντικά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος των τελευταίων ετών με το άνοιγμα νέων προορισμών, με πτήσεις σε 23 προορισμούς σε 13 χώρες και χιλιάδες θέσεις ετησίως.

Τα δρομολόγια που χάθηκαν

Συγκεκριμένα, το 2018 η εταιρεία, με βάση επίσημα στοιχεία, αναμενόταν να έχει διακινήσει γύρω τους 815.000 επιβάτες και το μερίδιο αγοράς της ήταν γύρω στο 7,4%. Μέχρι την αναστολή του πτητικού της προγράμματος (στις 17/10/2018) είχε μεταφέρει 700.000 επιβάτες - η οριακή πλειοψηφία των οποίων ήταν ξένοι. Πέρσι, η εταιρεία είχε μεταφέρει γύρω στους 815.000 επιβάτες, ενώ το 2016 ο αριθμός ήταν ακόμα χαμηλότερος.

Μέχρι και το κλείσιμό της η Cobalt πραγματοποιούσε δρομολόγια από Λάρνακα προς: Κοπεγχάγη, Παρίσι, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Μύκονο, Θεσσαλονίκη, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Μόσχα, Μαδρίτη, Γενεύη, Ζυρίχη, Άμπου Ντάμπι, Μάντσεστερ, Λονδίνο (Χίθροου, Γκάτουικ, Στάνστεντ). Πραγματοποιούσε επίσης το δρομολόγιο Πάφος - Αθήνα.

Το πρόβλημα εστιάζεται στη συνδεσιμότητα αποκλεισμένων τα προηγούμενα χρόνια αγορών με την Κύπρο όπως η Ιρλανδία, το Παρίσι, η Γενεύη, η Μαδρίτη και το Άμπου Ντάμπι, ενώ πρόβλημα είναι και το ότι χάθηκε η αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου της Πάφου με το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ιρλανδία, όπου η Cobalt πριν από τη λήξη της χρονιάς εξυπηρέτησε πάνω από 20.000 επισκέπτες.

Δεν ανησυχεί η Κυβέρνηση

Πάντως η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη σε δηλώσεις έστειλε αισιόδοξα μηνύματα, εκφράζοντας αφενός την εκτίμηση ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα επανέλθει η ομαλότητα και, αφετέρου, πως το κενό που δημιούργησε η Cobalt θα καλυφθεί πλήρως μέχρι το καλοκαίρι, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν. «Πιστεύουμε ότι η επιβατική κίνηση θα καλυφθεί από άλλες εταιρείες και μέχρι το καλοκαίρι, που θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα, θα κυλήσουν όλα ομαλά. Βεβαίως είναι δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά είναι αντιμετωπίσιμη και τη διαχειριζόμαστε όπως μπορούμε», υπογράμμισε.

Κύπρος-Ελλάδα από… €300!

Έντονες ανησυχίες για την εκτόξευση στα ύψη των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων από την Κύπρο προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εκφράζει την ίδια ώρα και ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου - Ελλάδας. Όπως σημειώνει, αν και έχουν περάσει αρκετές μέρες από το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt, οι τιμές των εισιτηρίων προς την Ελλάδα -όχι μόνο δεν σταθεροποιήθηκαν όπως υπόσχονταν κυβερνητικοί αρμόδιοι, αλλά- εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

«Είναι αδιανόητο αυτήν τη στιγμή η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου από Κύπρο προς Ελλάδα να ξεπερνά κατά μέσον όρο τα €300! Μάλιστα, κάποιες μέρες παρατηρείται το φαινόμενο εξάντλησης των θέσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη μετακίνηση των ενδιαφερομένων επιβατών», σχολιάζει ο Σύνδεσμος, επισημαίνοντας ότι έχει αρκετά παράπονα από μέλη του, τα οποία είναι υποχρεωμένα να ταξιδεύουν συχνά από Κύπρο προς Ελλάδα και αντίστροφα. Καλεί την Κυβέρνηση να εγκύψει πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα και να προσπαθήσει να βρει άμεσα λύσεις.

«Δεν γίνεται να επικαλούμαστε την προσφορά και τη ζήτηση και να επιτρέπουμε την εκμετάλλευση των επιβατών. Μια λύση θα ήταν η Κυβέρνηση να ζητήσει από τις υφιστάμενες αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τις πτήσεις τους μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά θέσεων για να συγκρατηθούν οι τιμές».

Βγαίνουν μπροστά

Πάντως, όπως πληροφορείται η «Σ», από τους υφιστάμενους παίκτες, Βlue Air και Cyprus Airways δείχνουν αποφασισμένες να καλύψουν μεγάλο μέρος του κενού που άφησε το κλείσιμο της Cobalt. Στην Blue Air μελετούν αύξηση πτήσεων και ενίσχυση του στόλου με αεροσκάφη μεγαλύτερης δυναμικότητας για προορισμούς Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λονδίνου. Σχεδιάζουν επίσης να προσθέσουν πτήσεις σε υφιστάμενους προορισμούς, όπως: η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο (σε καθημερινή βάση), ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για πτήσεις και προς Ηράκλειο και Παρίσι.

Στη Cyprus Airways, παρά το ότι για την ώρα κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ», μέχρι το καλοκαίρι του 2019 προσανατολίζονται στο να αυξήσουν τον στόλο των αεροσκαφών τους κατά δύο, με στόχο την αύξηση και του μεριδίου αγοράς της εταιρείας.

Διευθετήσεις για επιβάτες Cobalt

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, οι επιβάτες οι οποίοι επέστρεψαν Κύπρο με δικά τους έξοδα στις 17 και 18 Οκτωβρίου, μετά τη διακοπή της λειτουργίας της εταιρείας Cobaltair Ltd, θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Μεταφορών. «Οι ενδιαφερόμενοι επιβάτες καλούνται όπως συμπληρώσουν και υποβάλουν τη συνημμένη αίτηση μαζί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ζητούνται μέχρι τις 15.11.2018, σε ένα από τα ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία έχουν επιλεγεί».

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στις πιο κάτω διευθύνσεις: Orthodoxou Travel & Tours Ltd (Τηλ: 24841100, Ηνωμένων Εθνών 44, Λάρνακα 6042, eenglezou@orthodoxou.com.cy) και Top Kinisis Travel Public (22869999, Λεωνίδου και Ακροπόλεως 2, 2007 Στρόβολος, cyprus@topkinisis.com).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ