«Φουλάρουν» οι μηχανές του τουρισμού

Η προσέλκυση νέων αγορών μέσω της αυξημένης αεροπορικής διαθεσιμότητας φαίνεται ν' αποδίδει

της Έλενας Καλυφόμματου 

 Έπειτα από δύο χρόνια μουδιασμένης τουριστικής κίνησης, οι εμπλεκόμενοι φορείς σηκώνουν μανίκια, σε μια προσπάθειά τους να καλύψουν τις ζημιές που επέφερε η πανδημία καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που στερεί από την Κύπρο τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της, που είναι η Ρωσία. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που λαμβάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, όπως αναφέρουν, βρίσκονται μακριά από τα επίπεδα του 2019 - μία χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό. Σε μια προσπάθεια να σωθεί η παρτίδα, το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού προχώρησαν σε συγκεκριμένες δράσεις, έτσι ώστε να καλύψουν το κενό που δημιούργησε ο πόλεμος και όχι μόνο.

Θετικά μηνύματα

Το μεγάλο στοίχημα της σεζόν είναι η φετινή χρονιά να ξεπεράσει την περσινή, με τις προσδοκίες των τουριστικών φορέων και των επιχειρήσεων να είναι αισιόδοξες. Μιλώντας στη «Σ» ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, ανέφερε ότι «τα μηνύματα που λαμβάνουμε μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά. Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να κάνουμε τη χρονιά καλύτερη από την περσινή. Οι προκρατήσεις που έγιναν και η τάση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή από την εισροή τουριστών, που άρχισε έστω και δειλά-δειλά, εάν δεν προκύψει οτιδήποτε άλλο αναπάντεχο, δηλούν ότι ο στόχος να κάνουμε καλύτερη τη φετινή χρονιά από την περσινή είναι άκρως εφικτός».

Χωρίς Ρώσους

Η ρωσο-ουκρανική σύρραξη έχει ανατρέψει άρδην τα τουριστικά δεδομένα της χώρας. Δύο από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές, Ρωσία και Ουκρανία, είναι χαμένες για φέτος, την ώρα που οι εμπλεκόμενοι φορείς υπολόγιζαν περίπου οι αφίξεις και από τις δύο χώρες να έφταναν τις 800.000, ενώ πέρσι άγγιξαν τις 600.000 από σύνολο 1,94 εκ. Το 2019, προ κορωνοϊού εποχή, όταν ο κόσμος ταξίδευε χωρίς πανδημία και κυρώσεις, στην Κύπρο έφτασαν περίπου 5 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 1 εκ. προερχόταν από Ρωσία και Ουκρανία.

Νέες αγορές

Η Κυβέρνηση, μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κλείσιμο των αιθέρων, έστρεψε την προσοχή της σε άλλες χώρες, ούτως ώστε να αντλήσουμε από αυτές τουριστικό ρεύμα. Η αρχή έγινε με το άνοιγμα απευθείας πτήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που προηγουμένως δεν υπήρχαν, αλλά και την αύξησή τους στις ήδη υφιστάμενες. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, «υπάρχει δυναμική για να προσελκύσουμε νέες αγορές, καθώς η αυξημένη αεροπορική διαθεσιμότητα φαίνεται να αποδίδει προς το παρόν, ωστόσο θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο η πληρότητα των πτήσεων για να πούμε ότι κερδίζουμε λίγο από το χαμένο έδαφος». Οι αρμόδιοι φορείς αναμένουν φέτος ότι η εισροή από Ισραήλ θα είναι δυναμική, καθώς και από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, κυρίως τώρα που αυξήθηκαν οι απευθείας πτήσεις, οι οποίες είναι περίπου στις 25 την εβδομάδα.

Ελλείψεις εργατικού προσωπικού

Η τουριστική βιομηχανία, πέραν των άλλων προβλημάτων που προέκυψαν, έχει ν’ αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε εργατικό προσωπικό. Εξαιτίας της πανδημίας και της παρατεταμένης αβεβαιότητας, αρκετοί ήταν αυτοί που είτε έφυγαν από τη χώρα είτε στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, «σε κάθε κρίση, είτε υγειονομική είτε γεωπολιτική, αυτός που επηρεάζεται πρώτα είναι ο τουρισμός και τα συνδεδεμένα με αυτόν επαγγέλματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολύς κόσμος του συγκεκριμένου κλάδου γύρισε την πλάτη του στην τουριστική βιομηχανία και στην εστίαση και προτίμησε ν’ ασχοληθεί με κάτι πιο σίγουρο και σταθερό».

Το Υπουργείο Εργασίας, μέχρι στιγμής, έχει βοηθήσει, με την έκδοση αδειών -εκεί όπου ενδείκνυται- σε εργάτες τρίτων χωρών. Κάποιες τουριστικές μονάδες, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, πήραν κάποιες άδειες και ξεκίνησαν να εργάζονται. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει, και αυτό φάνηκε από τη Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Ξενοδόχων, στην οποία διαπιστώθηκε πως το ζήτημα είναι πανευρωπαϊκό και, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα επιλυθεί, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αφίξεις τουριστών

Τα πρώτα δείγματα από την επιβατική κίνηση προμηνύουν μια καλή σεζόν, υπό την αίρεση, βεβαίως, της πανδημίας. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών άγγιξαν τις 244.705, υπερβαίνοντας την επίδοση του αντίστοιχου τριμήνου του 2021, που ήταν στις 17.747.

Τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις των τουριστών άγγιξαν τις 128.840, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα επίπεδα τόσο του 2021, όσο και του 2020, που ανήλθαν στις 8.811 και 55.342 αντίστοιχα. Σημειώνεται πως ο Μάρτιος επηρεάστηκε από την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς ρωσικά αεροσκάφη, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Μάρτιο 2022, αφού αποτέλεσαν το 34,8% (44.829) των συνολικών αφίξεων, οι αφίξεις από την Ελλάδα το 9,9% (12.810), οι αφίξεις από το Ισραήλ το 8,6% (11.122), οι αφίξεις από τη Γερμανία το 8,2% (10.592) και οι αφίξεις από την Πολωνία το 7,6% (9.805).

 

 

ΠΗΓΗ: Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ