Εγκαινιάστηκε το υποβρύχιο πάρκο Αμαθούντας (pics)

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Καρούσος πραγματοποίησε κατάδυση στο υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος εγκαινίασε σήμερα τo υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο στο Αρχαίο Λιμάνι της Αμαθούντας, το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της πράξης ΑΝΔΙΚΑΤ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού.

Ο κ. Καρούσος πραγματοποίησε, επίσης, κατάδυση στο υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο.

Το Αρχαίο Λιμάνι εντάσσεται στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Αμαθούντας και επιλέχθηκε για τη δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου, χερσαίου και υποβρύχιου, του πρώτου στο είδος του στην Κύπρο.

Τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και η ιδιαίτερη βιοποικιλότητα του θαλάσσιου χώρου αποτελούν έναν μοναδικό χώρο επίσκεψης, όπου το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει και να μάθει για την ιστορία και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι επεμβάσεις που έγιναν, ήταν ήπιου χαρακτήρα και είχαν ως γνώμονα τόσο την παρουσίαση του Αρχαίου Μνημείου όσο και την ανάδειξη της αρμονικής συνύπαρξης φυσικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς στην περιοχή.

Μετά από σχετική έγκριση από το ΤΑΘΕ και το Τμήμα Περιβάλλοντος, μικρό τμήμα της θαλάσσιας βλάστησης απομακρύνθηκε από την επιφάνεια των αρχαίων λιμενοβραχιόνων και δίπλα από αυτούς, ώστε να αναδειχθούν τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Ενημερωτικές πινακίδες στην ακτή και στον βυθό κατατοπίζουν περιπατητές και κολυμβητές , ενώ η βιωματική εμπειρία της επίσκεψης ενισχύεται μέσα από την ψηφιακή πλοήγηση στον χώρο, που προσφέρεται από την εφαρμογή για έξυπνες κινητές συσκευές Amathus Harbour.

Η πράξη ΑΝΔΙΚΑΤ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου (Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020).

Το Έργο αποτελεί δράση του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΕΡΕΝΑΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η «ΘΑλΕΙΑ» δίνει €1,8 δις στην οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ