Το Top10 των ταξιδιωτικών προορισμών

Τουρισμός: Οι χώρες που προτιμούν οι ταξιδιώτες σύμφωνα με την εταιρεία βάσης δεδομένων αεροπορικών εισιτηρίων ForwardKeys– Στο top10 η Ελλάδα

Τη λίστα με τις κορυφαίες χώρες, με βάση την αύξηση του τουρισμού μετά την πανδημία, δημοσίευσε η εταιρεία βάσης δεδομένων αεροπορικών εισιτηρίων, ForwardKeys , στην ετήσια έκθεσή της. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η πλειονότητα των κορυφαίων 20 χωρών ήταν κυρίως στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Σύμφωνα με την ForwardKeys, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν το γεγονός ότι πολλές χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό σε αυτές τις περιοχές επέβαλαν λιγότερο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την COVID-19 και κατάφεραν να διατηρήσουν μια σταθερή ροή επισκεπτών ακόμη και καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Νο. 1 χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις το 2022: Δομινικανή Δημοκρατία
Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 18ης Οκτωβρίου 2022, η Δομινικανή Δημοκρατία υποδέχτηκε 5% περισσότερους επισκέπτες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019. Ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Καραϊβική, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι περισσότερο γνωστή για τα γήπεδα γκολφ που διαρκούν όλο το χρόνο και μερικά από τα καλύτερα πολυτελή all-inclusive θέρετρα στην Καραϊβική βρίσκονται στην Punta Cana και τη La Romana.

Οι 10 χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις το 2022
Δομινικανή Δημοκρατία
Τουρκία
Κόστα Ρίκα
Μεξικό
Ιαμαϊκή
Πακιστάν
Μπαγκλαντές
Ελλάδα
Αίγυπτος
Πορτογαλία

Οι τουριστικές τάσεις  του 2022
Παράλληλα με την κατάταξη, η ForwardKeys εντόπισε αρκετές σημαντικές τάσεις που χαρακτήρισαν τα ταξίδια το 2022.

Η ισχυρότερη είναι η ανάκαμψη, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία έχουν σταδιακά χαλαρώσει και η ζήτηση για ταξίδια έχει απελευθερωθεί, βοηθούμενη από  τη πρόσφατη αναθέρμανση στα επαγγελματικά ταξίδια και σημαντικές παγκόσμιες εκδηλώσεις όπως η Παγκόσμια Έκθεση στο Ντουμπάι και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ.

Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν ήταν ομαλή. Αρχικά, η παραλλαγή Omicron προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και την εκ νέου επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην αρχή του έτους. Ένας άλλος παράγοντας που καθυστέρησε την ανάκαμψη ήταν οι ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα χαοτικές σκηνές στα αεροδρόμια πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Παρόλο που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε μαζικά τα ταξίδια από και προς τη Ρωσία, καθώς πολλές χώρες επέβαλαν απαγορεύσεις στις απευθείας πτήσεις, δεν προκάλεσε μείωση των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη όσο θα περίμενε κανείς πριν από την πανδημία. Τα ταξίδια στη Νότια Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Τουρκία, κράτησαν καλά. Ωστόσο, η ForwardKeys αναμένει ότι οι δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου, όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων και ο πληθωρισμός, θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη των ταξιδιών.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε πληρώνονται 12ο και 13ο μισθό οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ