Πότε πληρώνονται 12ο και 13ο μισθό οι δημόσιοι υπάλληλοι

Πότε θα λάβουν τον 13ο οι πέραν των 55.000 δημοσίων υπαλλήλων και ποιοι δικαιούνται 13ο στον ιδιωτικό τομέα.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

O 12ος και ο 13ος μισθός που παραχωρούνται εντός του Δεκέμβρη και το ότι συμπίπτουν με το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι από τους κυριότερους λόγους που ο τελευταίος μήνας του χρόνου έχει την μεγαλύτερη μηνιαία συνεισφορά στην κατανάλωση σχετικά με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Ως εκ τούτου, πέραν της προσμονής που έχουν οι εργαζόμενοι για την παραλαβή του 13ου, η επιπλέον ρευστότητα στα πορτοφόλια των εργαζομένων αποτελεί μεγάλη ώθηση για την οικονομία.

Πληροφορίες του Economy Today από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο 12ος μισθός των Δημοσίων Υπαλλήλων θα καταβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2022, ημέρα Τρίτη.

Ο 13ος μισθός θα καταβληθεί μετά τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη συνήθης πρακτική οι μισθοί και οι συντάξεις θα εμβασθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων κατά τη διάρκεια του 24ώρου των πιο πάνω ημερομηνιών σύμφωνα με τα τραπεζικά πρωτόκολλα.

Ποιοι δικαιούνται 13ο μισθό

Πέραν του δημοσίου δεν υπάρχει οποιοσδήποτε νόμος που να υποχρεώνει τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να καταβάλλουν 13ο. Εντούτοις ο 13ος  καταβάλλεται στις περιπτώσεις όπου:

1. περιλαμβάνεται στη συλλογική σύμβαση

2. περιλαμβάνεται σε ατομικό συμβόλαιο ή συμφωνία εργοδότησης ή άλλης μορφής συμφωνία

3. περιλαμβάνεται στην πρακτική που ακολουθείται από την εταιρεία.

Πρακτική δημιουργείται όταν ενώ δεν υπάρχει ή υπήρχε σχετική γραπτή συμφωνία δόθηκε 13ος σε εργαζομένους τα προηγούμενα χρόνια.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις η καταβολή του 13ου μισθού είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον περί Προστασίας των Μισθών Νόμο.

Τονίζεται ότι με βάση τον περί Ενημέρωσης του Εργοδοτούμενου από τον Εργοδότη για τους Όρους που διέπουν τη Σύμβαση ή τη Σχέση Εργασίας Νόμο, κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει γραπτώς τον εργοδοτούμενο για τους όρους εργοδότησης του, περιλαμβανομένου και του 13ου και όπου δίδεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ