Διπλωματική κρίση Ισραήλ-Βατικανού για φορολογικές εκκρεμότητες

Αφορμή η απόφαση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου της Ιερουσαλήμ να δεσμεύσει τραπεζικό λογαριασμό της Καθολικής Εκκλησίας του Ρότερνταμ, η οποία διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Notre Dame στο κέντρο της Ιερουσαλήμ

Διπλωματική κρίση μεταξύ του Ισραήλ και του Βατικανού προκαλεί σημερινή απόφαση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου της Ιερουσαλήμ να δεσμεύσει τραπεζικό λογαριασμό της Καθολικής Εκκλησίας του Ρότερνταμ, η οποία διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Notre Dame στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Όπως υποστηρίζει ο Δήμος της Ιερουσαλήμ, η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού αποφασίσθηκε λόγω μη καταβολής του δημοτικού φόρου ακινήτων συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το ακίνητο λειτουργεί ως εμπορική επιχείρηση και όχι ως ευκτήριος οίκος ή μοναστήρι – ακίνητα που εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικού φόρου ακινήτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που διέπεται από το ειδικό status quo που ισχύει για τις χριστιανικούς εκκλησιαστικούς φορείς που εδρεύουν στο Ισραήλ.

Όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Πρέσβης του Ισραήλ στο Βατικανό έχει ήδη κληθεί στην Ιερουσαλήμ σε μία προσπάθεια επίλυσης της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Βατικανού δια της διπλωματικής οδού.

Το ξενοδοχείο Notre Dame αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα ξενοδοχεία της Ιερουσαλήμ, και από τα λίγα ακίνητα στο κέντρο της που φέρει τη σημαία του Βατικανού. Πρόκειται για ένα πολυτελές ξενοδοχείο 142 δωματίων, στο οποίο λειτουργούν δύο εστιατόρια και συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 500 ατόμων και φιλοξενεί σχεδόν αποκλειστικά ομάδες προσκυνητών από όλες τις χώρες του κόσμου, που κατά κύριο λόγο συνοδεύονται από καθολικούς ιερωμένους.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Δήμος της Ιερουσαλήμ, «η υπόθεση καταβολής του δημοτικού φόρου ακινήτων εκκρεμεί εδώ και χρόνια και οι νομικές υπηρεσίες έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως κατά τα τελευταία χρόνια στην διοίκηση του ξενοδοχείου και στην Εκκλησία του Ρότερνταμ που το διαχειρίζεται, πλην όμως οι νομικές αυτές ενέργειες δεν επέφεραν αποτελέσματα».

Την τελευταία δεκαετία είχε σημειωθεί παρόμοια κρίση μεταξύ του Δήμου της Ιερουσαλήμ και των χριστιανικών Πατριαρχείων που εδρεύουν στην Παλιά Πόλη, με τις δημοτικές οικονομικές υπηρεσίες να εγείρουν αξιώσεις καταβολής φόρων ακινήτων επί διαφόρων εκκλησιαστικών ακινήτων. Οι επικεφαλής των χριστιανικών Πατριαρχείων αντέδρασαν απειλώντας με κλείσιμο του Ναού του Παναγίου Τάφου σε περίπτωση που ο Δήμος της Ιερουσαλήμ απαιτήσει την καταβολή φόρου ακινήτων επί εκκλησιαστικών ακινήτων. Η κρίση που είχε προκύψει επιλύθηκε επειδή λήφθηκε υπ’όψιν το νομικό επιχείρημα ότι δεν επιτρέπεται επιβολή φόρου ακινήτων σε ακίνητα ευκτήριας χρήσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, τοπικοί χριστιανοί επιχειρηματίες προτίθενται να προσφύγουν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ κατηγορώντας τις ισραηλινές δημοτικές αρχές για τήρηση επιλεκτικής δυσμενούς μεταχείρισης κατά επιχειρήσεων που εξυπηρετούν την τοπική χριστιανική κοινότητα και ξένους τουρίστες-προσκυνητές.

ΚΥΠΕ 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι οι ξένοι εργάτες η λύση στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ