Είναι οι ξένοι εργάτες η λύση στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή υποστηρίζουν οι εργοδότες, που κάνουν λόγο για τεράστιες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Από μόνο του το θέμα των ξένων εργατών αποτελεί σημείο διένεξης για διάφορες επαγγελματικές και εργατικές ομάδες, πόσω μάλλον όταν προκύπτει και διαφωνία σε θέματα πολιτικής και διαδικασιών. Το τελευταίο διάστημα προέκυψε ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της παραχώρησης αδειών σε άτομα από τρίτες χώρες, με σκοπό να έρθουν και να εργαστούν στο νησί.

Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι πριν αποχωρήσει από τη θέση του θα ετοιμάσει νέα στρατηγική για το θέμα, δήλωση που πυροδότησε τις αντιδράσεις των συντεχνιών. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει διεξαχθεί επαρκής διάλογος για το θέμα αυτό, ενώ παράλληλα θέτουν και ορισμένα άλλα ζητήματα ως προς τις εργασίες και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει αυτού του είδους το εργατικό δυναμικό και κατά πόσον θα συμβάλει στην ανάπτυξη έκαστου επαγγέλματος και της οικονομίας ευρύτερα ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και μεγάλη μερίδα επαγγελματικών ομάδων υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη η εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες αφού δεν βρίσκουν ντόπιο εργατικό δυναμικό, ενώ όσον αφορά τους κοινοτικούς, μεγάλη μερίδα αποχώρησαν το 2013, ενώ υπήρξε ένα δεύτερο κύμα φυγής την περίοδο του κορωνοϊού.

Μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι - δικαιολογημένα ή όχι - επικρατεί ανησυχία σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε σχέση με τη συνεχιζόμενη αύξηση αλλοδαπών στο νησί. Ήδη τα άτομα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και οι φόβοι για αύξηση της εγκληματικότητας ή γκετοποίηση περιοχών ενισχύονται.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή

Διαβάστε επίσης: Μπαλάκι του «ping-pong» η αναστολή των εκποιήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ