Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για το ’23 όσον αφορά στον τουρισμό

Η Χρυσαίμιλη Ψηλογένη αναφέρεται στις προοπτικές της χρονιάς και στο θέμα του ξένου εργατικού δυναμικού

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό όσον αφορά στον τουρισμό για το 2023 σημειώνει σε δηλώσεις της η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι η κ. Ψηλογένη αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία και τονίζει ότι πρέπει να καταρριφθεί ο μύθος ότι οι ξενοδόχοι προτιμούν τους ξένους εργαζόμενους επειδή είναι φθηνότερο ανθρώπινο δυναμικό.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε η κ. Ψηλογένη ο Γενάρης ξεκίνησε πολύ καλά με τις αφίξεις να είναι περισσότερες ακόμα και από τη χρονιά ρεκόρ του 2019, ενώ και τα μηνύματα που έρχονται από τους ξενοδόχους όσον αφορά στη διαμονή αλλά και τις κρατήσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Επομένως με τα υφιστάμενα δεδομένα, συνέχισε, αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά. Άλλωστε συμπλήρωσε, τα μηνύματα που πήραμε από Λονδίνο και Βερολίνο ήταν θετικά.

Κληθείσα να σχολιάσει την απώλεια της ρωσικής αγοράς, η ΓΔ του ΣΤΕΚ σημείωσε ότι αν και η απώλεια ήταν μεγάλη, δόθηκε η ευκαιρία να προσελκύσουμε νέες αγορές και να φέρουμε τουρίστες από χώρες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν ήταν στις προτεραιότητες μας. Το εγχείρημα θα έλεγε κάποιος ότι πέτυχε δεδομένου ότι το 2022 έκλεισε με ποσοστό 80% στις αφίξεις σε σχέση με το 2019 και τα έσοδα στο 90% επίσης του 2019. 

Αναφερόμενη στη συνέχεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία, η κ. Ψηλογένη επισήμανε το θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, το ενεργειακό, με τις ψηλές τιμές σε καύσιμα και ηλεκτρισμό, την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και φυσικά τον πληθωρισμό. Η κ. Ψηλογένη στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της έλλειψης προσωπικού σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η εντύπωση που υπάρχει ότι οι ξενοδόχοι προτιμούν τους ξένους εργαζόμενους έναντι των Κυπρίων και ότι οι ξένοι είναι φθηνότερο εργατικό δυναμικό αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όπως είπε, για να φέρεις ξένο εργατικό δυναμικό, σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσεις τα εισιτήρια, να εξασφαλίσεις διαμονή που όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τα ενοίκια σήμερα, όπως είπε, και να αφιερώσεις χρόνο για την εκπαίδευση. Οι ξενοδόχοι θέλουν Κύπριους που γνωρίζουν καλύτερα την κουλτούρα μας όπως είπε και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέα άτομα να έρθουν ξανά κοντά στο επάγγελμα.

Τέλος η κ. Ψηλογένη αναφέρθηκε στο ετήσιο συνέδριο του ΣΤΕΚ που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 22 Μαρτίου και θα ασχοληθεί με τη βιώσιμη ανάπτυξη και πώς επηρεάζει τον κλάδο. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Θεοχαρίδης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τραπεζική κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ