Υπ. Ενέργειας: Πρόκληση του κυπριακού τουρισμού οι επιπτώσεις του Brexit

Οι επιτυχίες προηγούμενων ετών δεν αναιρούν τις μεγάλες σημερινές προκλήσεις του τουρισμού ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας.

Οι επιτυχίες των προηγούμενων ετών σε καμιά περίπτωση δεν αναιρούν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός τουρισμός, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφέροντας ως προκλήσεις μεταξύ άλλων τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, τη διαχείριση των επιπτώσεων του Brexit και τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καταστεί η Κύπρος καλύτερη και ποιοτικότερη ως τουριστικός προορισμός.
 
Σε χαιρετισμό του στο 41ο ετήσιο ξενοδοχειακό συνέδριο, ο κ. Λακκοτρύπης ευχήθηκε στον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο κάθε καλό στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και τόνισε πως «ο ρόλος του Υφυπουργείου, το οποίο θα λειτουργεί ως ένας ενιαίος φορέας για τον τουρισμό στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού πλαισίου, θα είναι καταλυτικός στους σχεδιασμούς και την υλοποίηση της τουριστικής μας πολιτικής».
 
«Εντατικοποιούνται έτσι περαιτέρω οι προσπάθειες που η Κυβέρνηση καταβάλλει τα τελευταία χρόνια για αναβάθμιση του τομέα μεταξύ άλλων προχωρώντας στην εκπόνηση της νέας μας εθνικής στρατηγικής τουρισμού για το 2020-30», υπογράμμισε.
 
Ανέφερε επίσης ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση εμπλουτίζεται σημαντικά το προϊόν με μεγάλα έργα υποδομής όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και το πολυθεματικό καζίνο θέρετρο, ενώ τα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν, οδήγησαν σε αύξηση κλινών.
 
Επίσης, αναφέρθηκε σε μακροχρόνιες συμφωνίες με μεγάλους οργανωτές ταξιδιού στο εξωτερικό, στη στοχευμένη απλοποίηση θεωρήσεων εισόδου και στην εφαρμογή πολιτικής ανοικτών αιθέρων.
 
Αναφερόμενος στο 2018, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «επιτελέστηκε ένας πραγματικός άθλος στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη της αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την κυπριακή οικονομία».
 
«Με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πετύχαμε η περσινή χρονιά να είναι για τον τουρισμό μας ιστορικά η καλύτερη από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αυξημένες αφίξεις και έσοδα, διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και περιορισμό κατά το δυνατόν των όποιων προβλημάτων», πρόσθεσε.
 
Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ και τα μέλη του έχουν συμβάλει τα μέγιστα στις κοινές προσπάθειες για τον τουρισμό και διαβεβαίωσε ότι ο τομέας του τουρισμού βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
 
Εξάλλου σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοϊζίδης τόνισε ότι τα φαινόμενα που συγκράτησαν την ανοδική τάση του κυπριακού τουρισμού το 2018, ενδέχεται να είναι φέτος ακόμη πιο έντονα και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην αβεβαιότητα που συνεχίζει να προκαλεί η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, στην εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ και στις έντονες προσπάθειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων προορισμών της περιοχής να καταστούν ξανά ανταγωνιστικοί στον τομέα του τουρισμού.
 
Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι στόχος της τουριστικής μας βιομηχανίας για το 2019 ενδεχομένως και για το 2020 «θα πρέπει να είναι σταθεροποίηση στα ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία ανήλθε τα τελευταία χρόνια» και η προσπάθεια σε αυτή τη μεταβατική περίοδο θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος γιατί η αύξηση των αφίξεων την τελευταία πενταετία, όπως είπε, «μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον ξεπέρασε το 60%, όμως τα έσοδα αν και αυξημένα δεν ακολούθησαν την ίδια ανοδική τάση».
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ υπέδειξε τέσσερις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος όπως είναι η ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου κατηγοριοποίησης ξενοδοχείων, η ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής, η αξιοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στους νέους ανέργους για την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό και η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες.
 
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Pwc Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου είπε ότι η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε περίοδο κάμψης και χαμηλών προσδοκιών και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν τις δύο πιο σημαντικές τουριστικές αγορές για την Κύπρο, η Αγγλία και η Ρωσία, σίγουρα θα επηρεάσουν και την τουριστική βιομηχανία.
 
Ο κ. Ευγενίου αναφέρθηκε σε ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC ανάμεσα στους CEO, η οποία κατέδειξε, όπως είπε, ότι οι οικονομικοί ηγέτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ σημείωσε πως στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι CEO στην Κύπρο.  
 
Ανέφερε ότι «είμαστε ενώπιον μιας κάμψης στην οικονομική ανάπτυξη σε περίοδο χαμηλών προσδοκιών» και έθεσε το ερώτημα κατά πόσον «είμαστε διατεθειμένοι ως χώρα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, μια αύξηση της παραγωγικότητας για να είμαστε έτοιμοι και θωρακισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ενδεχομένως να έρχονται».

Ο κ. Ευγενίου χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική και θετική εξέλιξη τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και ανέφερε ότι αυτό θα επιτρέψει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού με οριζόντιο τρόπο έτσι που να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας, στην ενίσχυση του brand Κύπρος, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στη διάνοιξη νέων αγορών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ