Λειτουργοί του Υφυπουργείου Τουρισμού, υπό την Διευθύντρια Τουρισμού Αννίτα Δημητριάδου, παρουσίασαν σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Παραλιμνίου, τα τρία σχέδια επιχορηγήσεων του. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επαγγελματίες της τουριστικής και επισιτιστικής βιομηχανίας, καθώς και του λιανικού εμπορίου.
Όπως αναφέρθηκε το πρώτο σχέδιο αφορά την «Αναβάθμιση Χώρων Εστίασης ή Καταστημάτων Πώλησης Παραδοσιακών Προϊόντων Διατροφής», περιλαμβανομένων όσων είναι ενταγμένοι ή επιθυμούν να ενταχθούν σε Σύμφωνα Γαστρονομίας όπως το "Taste of Cyprus".
Στόχος του σχεδίου είναι η παροχή στήριξης για την βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αδειούχων κέντρων αναψυχής κατηγορίας εστιατορίου/ταβέρνας, περιλαμβανομένων όσων είναι ενταγμένοι ή επιθυμούν να ενταχθούν σε Σύμφωνα Ποιότητας όπως το «Taste of Cyprus» και την αναβάθμιση υφιστάμενων καταστημάτων πώλησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής.
Οι περιοχές εφαρμογής του σχεδίου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες δηλαδή τις «Ορεινές και Απομακρυσμένες», με ύψος επιχορήγησης το 75% της συνολικής δαπάνης των επιλέξιμων παρεμβάσεων, τις «Περιοχές Υπαίθρου», με ύψος επιχορήγησης το 65% της συνολικής δαπάνης των επιλέξιμων παρεμβάσεων και τις «Υπόλοιπες Περιοχές», με το ύψος της επιχορήγησης να ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης των επιλέξιμων παρεμβάσεων».
Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί στο πλαίσιο εφαρμογής της προκήρυξης του σχεδίου για το 2023 ανέρχεται στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2024 και η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται σύμφωνα με τη σειρά υποβολής τους στο Υφυπουργείο Τουρισμού.
Σημειώνεται ότι το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανεξαρτήτου του μεγέθους επιχείρησης, είναι 200 χιλιάδες ευρώ ανά κυλιόμενή τριετία.
Το δεύτερο σχέδιο αφορά τη «Δημιουργία και Εμπλουτισμό Εγκαταστάσεων και Υπηρεσιών Τουρισμού, Υγείας, Ευεξίας, Αποκατάστασης, Προσβασιμότητας και Αυτόνομης Υποβοηθούμενης Διαβίωσης σε Ξενοδοχεία και Τουριστικά Καταλύματα», με στόχο την προσέλκυση τουρισμού υγείας και ευεξίας.
Όπως αναφέρθηκε στόχος του σχεδίου είναι «η αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος μέσω της ανάπτυξης και προώθησης εξειδικευμένων μορφών τουρισμού και συγκεκριμένα την προσέλκυση τουρισμού υγείας, ευεξίας αποκατάστασης, προσβασιμότητας και αυτόνομης υποβοηθούμενης διαβίωσης».
Σκοπός είναι «τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα να προσελκύσουν ολόχρονα τουρισμό υγείας, ευεξίας αποκατάστασης, αυτόνομης υποβοηθούμενης διαβίωσης, και να καταστούν προσβάσιμα και φιλικά προς άτομα με οποιουδήποτε είδους αναπηρία ή κινητικά προβλήματα, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, για αποκατάσταση ύστερα από επέμβαση ή θεραπεία, αθλητές, ηλικιωμένους κι άλλους».
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2024 ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, και οι προτάσεις αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται. Το σχέδιο έχει παγκύπρια εμβέλεια και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, δηλαδή ορεινές ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές, περιοχές υπαίθρου και όλες οι υπόλοιπες.
Για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου υπάρχουν τρεις γεωγραφικές περιοχές με πρώτη το Λιοπέτρι στη γεωγραφική περιοχή «Υπαιθρος» με ποσοστό χορηγίας 65% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών. Στη δεύτερη εντάσσονται το Αυγόρου, η Αχερίτου η Αχνα, η Δερύνεια, τα Στροβίλια και το Φρέναρος στην γεωγραφική περιοχή «Ορεινές, Ακριτικές, Απομακρυσμένες» με ποσοστό χορηγίας 75% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών. Στην τρίτη περιλαμβάνονται όλες οι υπόλοιπες περιοχές στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, πέραν από αυτές που περιλαμβάνονται στην 1η και 2η περιοχή, με ποσοστό χορηγίας 50% των συνολικών επιλέξιμο δαπανών».
Το τρίτο σχέδιο αφορά την «Επιχορήγηση για Βελτίωση Υποδομών προσβασιμότητας Περιβαλλοντικής Συνείδησης και δημιουργίας / αναβάθμισης υποδομών ειδικών ενδιαφερόντων», με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος των ειδικών μορφών τουρισμού όπως αναφέρονται στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030.
Δικαιούχοι είναι δήμοι και κοινότητες, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, Μητροπόλεις καθώς και νομικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να επενδύσουν για τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων καταστάσεων, που αφορούν θρησκευτικό τουρισμό, τουρισμό ευεξίας και αθλητικό τουρισμό.
;Oσον αφορά τον θρησκευτικό τουρισμό, στο σχέδιο προνοείται η δημιουργία χώρων λατρείας εντός ξενοδοχειακών μονάδων και αθλητικός τουρισμός για ΑμεΑ. Ο αθλητικός τουρισμός προνοεί επιλέξιμες δαπάνες που γίνονται σε ιδιωτικούς ή κρατικούς χώρους και για τους οποίους έχει εξασφαλιστεί η σχετική άδεια για δημιουργία υποδομών ή εγκαταστάσεων για αθλήματα τα οποία δεν επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον, όπως bowles και discgolf, οι οποίες μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν ή να μετακινηθούν.
Το ύψος της επιχορήγησης φτάνει μέχρι 75% της συνολικής δαπάνης, με ανώτατο ποσό τις 20 χιλιάδες ευρώ και οι αιτήσεις γίνονται ολόχρονα ή μέχρι εξαντλήσεως των πιστώσεων.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ για Ρώσο κουρεμένο: «Θα δούμε πώς θα το χειριστεί η Κυβέρνηση»