«Πετούν» εκτός Ευρωκοινοβουλίου τους λομπίστες της Amazon - Τι συνέβη

Oι εκπρόσωποι της Amazon αρνήθηκαν να παραστούν σε ακροάσεις σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι  οι κάρτες πρόσβασης που δίνουν στους λομπίστες της Amazon προκειμένου να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του θα ανακληθούν, αφού μια ομάδα ευρωβουλευτών το ζήτησε, αναφέροντας ότι η εταιρεία είχε επανειλημμένα αρνηθεί να συνεργαστεί μαζί τους σχετικά με την πρακτική της αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας.

Αξίζει να επισημανθεί πως είναι μόλις η δεύτερη φορά που απαγορεύεται στους λομπίστες μιας εταιρείας η είσοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού το 2017 απαγορεύτηκε η είσοδος στους εκπροσώπους της αγροχημικής εταιρείας Monsanto.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με αυτή την απόφαση, καθώς θέλουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ΕΕ για περισσότερα από 25 χρόνια και έχει πλέον περισσότερους από 150.000 μόνιμους υπαλλήλους εδώ, λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη τη δέσμευσή προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί νομοθέτες στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στον τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας και στον τρόπο ρύθμισης των ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, όπως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συχνά τους ευρωβουλευτές ως κεντρικό δίαυλο μέσω του οποίου διαμορφώνουν τους κανονισμούς.

Πρόκληση

Η Amazon έχει εδώ και χρόνια προκαλέσει τον έλεγχο και τις αντιδράσεις από ομάδες συνηγόρων σχετικά με τους τρόπους που αντιμετωπίζει τους εργαζομένους της, από θέματα όπως οι αμοιβές και οι συνθήκες στις αποθήκες μέχρι και την προσέγγιση του ομίλου για τη συνδικαλιστική οργάνωση.

Το μητρώο διαφάνειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδειξε ότι η Amazon είχε 14 άτομα διαπιστευμένα για πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της τον Φεβρουάριο. Επίσης, ασκεί πιέσεις στους νομοθέτες μέσω ενός μακροσκελούς καταλόγου μεσαζόντων, συμπεριλαμβανομένων των FleishmanHillard και FTI. Σύμφωνα με το μητρώο, η εταιρεία δαπάνησε περίπου 3 εκατ. ευρώ για άσκηση πίεσης το 2022.

Σύμφωνα με το Corporate Europe Observatory, μια μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας, η Amazon έχει δαπανήσει περίπου 18,8 εκατ. ευρώ για να κάνει lobbying στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα από το 2013.

Η επιστολή στη Μέτσολα

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων είχαν στείλει επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για να ζητήσουν την αφαίρεση των καρτών εισόδου της Amazon, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ακρόαση του Ιανουαρίου σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της. Αυτή ήταν η τρίτη φορά από το 2021 που η εταιρεία αρνήθηκε να συμμετάσχει, ανέφερε η επιτροπή.

«Η Amazon αρνήθηκε να συμμετάσχει, επικαλούμενη τη δικαιολογία της βραχυπρόθεσμης ειδοποίησης», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία είδαν οι Financial Times, στην οποία προστίθεται ότι «Είναι παράλογο για τα μέλη να δέχονται πιέσεις από την Amazon, ενώ ταυτόχρονα στερούνται του δικαιώματος να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και να διερευνούν ισχυρισμούς για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται με τις Συνθήκες της ΕΕ και στην εργατική νομοθεσία της ΕΕ».

Μια ομάδα περισσότερων από 30 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών έγραψε στη συνέχεια ανοιχτή επιστολή προς τον Μετσόλα για να υποστηρίξει την απαίτηση των ευρωβουλευτών.

Την Τρίτη, ο Oliver Roethig, περιφερειακός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής ομάδας UNI Europa, δήλωσε ότι η απαγόρευση καταδεικνύει ότι «η αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Amazon δεν θα γίνει ανεκτή».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Δικηγόροι-λογιστές vs Κυβέρνηση: Τύμπανα πολέμου για Ενιαία Εποπτική Αρχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ