Γιατί οι τουρίστες αποφεύγουν πλέον το Λονδίνο για τις αγορές τους (γράφημα)

Ο λεγόμενος «φόρος τουρισμού» δη η ακύρωση των φοροαπαλλαγών απογοητεύει ολοένα και περισσότερο τους ξένους καταναλωτές οι οποίοι συρρέουν στο Λονδίνο, προκαλώντας πρόβλημα στις βρετανικές επιχειρήσεις

Χιλιάδες τουρίστες που συνήθιζαν να επισκέπτονται τη Βρετανία για ψώνια επισκέπτονται τώρα καταστήματα στο Παρίσι, το Μιλάνο και τη Μαδρίτη μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το Ηνωμένο Βασίλειο στον απόηχο του Brexit.

Νέα ανάλυση δείχνει ότι 162.000 τουρίστες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν επιστροφή ΦΠΑ στη Βρετανία το 2019. Το ένα πέμπτο αυτών των τουριστών διεκδικεί τώρα επιστροφές και σε άλλα μέρη της Ε.Ε., όπου εξακολουθεί να ισχύει η φοροαπαλλαγή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακύρωσε το φορολογικό κίνητρο το 2021 και αντιστάθηκε στις έντονες πιέσεις των λιανοπωλητών και άλλων εταιρειών που συνδέονται με τον τουριστικό τομέα.

Οι 34.000 τουρίστες που έχουν μεταφέρει τις αφορολόγητες αγορές τους από τη Βρετανία έχουν επίσης αυξήσει τις δαπάνες τους από 2.900 ευρώ κατά μέσο όρο ανά άτομο το 2019 σε 3.800 ευρώ το 2023, σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία ερευνών Global Blue.

«Η συνεχιζόμενη απουσία ενός αφορολόγητου συστήματος επηρεάζει σίγουρα τις διεθνείς πωλήσεις στο Selfridges», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας πολυτελών βρετανικών πολυκαταστημάτων, Άντριου Κιθ.

Πολιτική διαμάχη

Η άρνηση της Βρετανίας να επαναφέρει τη φοροαπαλλαγή μετά την έξοδο από την Ε.Ε. είναι πιο επιζήμια από την πρόσφατη κρίση του κόστους διαβίωσης, σύμφωνα με την New West End Company, μια ομάδα η οποία εκπροσωπεί το ομώνυμο τουριστικό hot-spot του Λονδίνου.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η πολιτική της ενίσχυσε τα δημοσιονομικά και δεν έπληξε τον τουρισμό. Η κυβέρνηση ζήτησε ανεξάρτητη επανεξέταση από το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό (OBR) της χώρας, τόσο το 2020 όσο και φέτος.

Το OBR, με τη σειρά του, υπολόγισε όφελος 462 εκατομμυρίων λιρών για τα δημοσιονομικά το περασμένο οικονομικό έτος, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τις δαπάνες, δη κόστος το οποίο αυξάνεται σε πάνω από μισό δισεκατομμύριο λίρες για το τρέχον οικονομικό έτος.

Ο τουρισμός στη Βρετανία φαίνεται να είναι ισχυρός. Η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Λονδίνο ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων RSM UK, ενώ 18,5 εκατομμύρια επιβάτες πέρασαν από το Χίθροου το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Η περίφημη Oxford Street, παράλληλα, έχει καταγράψει ανάκαμψη.

Δεδομένων των επερχόμενων εκλογών στη χώρα, ορισμένοι έμποροι πολυτελών ειδών λιανικής πώλησης έχουν εγκαταλείψει κάθε προοπτική αλλαγής κατεύθυνσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γαλλία και η Ιταλία επωφελούνται περισσότερο, προσελκύοντας περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών των ταξιδιωτών, ενώ ο τομέας λιανικής της Ισπανίας λαμβάνει επίσης ώθηση.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Το «λάθος» της Αυστραλίας που έδιωξε τους Κινέζους επενδυτές ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ