Σοβαρές… αναταράξεις έφερε παγκοσμίως η κρίση της αεροπλοΐας, με τη χώρα μας να μην μένει ανεπηρέαστη. Πολλές αεροπορικές εταιρείες πλήττονται, με κάποιες από αυτές να διατηρούν πτητικά προγράμματα και για την Κύπρο. Στα προβλήματα προστίθεται η κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η οικονομική αστάθεια σε χώρες-αγορές.
Ξεκινήσαμε καλά, αλλά στην πορεία… το χάσαμε
«Όταν ξεκίνησαν οι προετοιμασίες της φετινής περιόδου, τα δεδομένα ήταν ευοίωνα» είπε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Πέμπτης ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Κώστας Κουμής. «Με την πάροδο του χρόνου, μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ ειδικά, τα πράγματα είχαν γίνει πιο δύσκολα. Και τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δύσκολα όταν είχαμε μια κλιμάκωση μιας πρωτόγνωρης κρίσης. Αναφέρομαι στην κρίση του τομέα της αεροπλοΐας».
Αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κρίση
Η κρίση της αεροπλοΐας, η οποία αφορά μια σειρά από προβληματικούς κινητήρες και τα προβλήματα που εμφανίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα αεροπλάνα της Boeing, είχε ως συνέπεια να καθυστερούν οι παραδόσεις νέων αεροσκαφών σε κάποιες εταιρείες. Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό επηρεάζει την Κύπρο αυτό το ζήτημα, ο κ. Κουμής απάντησε ότι η χώρα μας επηρεάζεται άμεσα και έμμεσα. Όπως εξήγησε, άμεσα μας επηρεάζει γιατί κάποιες εταιρείες που εκτελούσαν πτητικά προγράμματα προς τη χώρα μας έχουν αναγκαστεί να αποσύρουν αεροπλάνα. «Και έμμεσα υπό την έννοια ότι κάποιες εταιρείες, εκεί που προγραμμάτιζαν αύξηση προγραμμάτων προς τη χώρα μας ή εκεί που προγραμμάτιζαν αύξηση προγραμμάτων προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που ανήκουμε κι εμείς, λόγω του ότι δεν εξοπλίστηκαν με νέα αεροσκάφη, αποφάσισαν να τα παρατείνουν για αργότερα».
Πώς ‘σώθηκε’ το capacity στο παρά πέντε
Παρά ταύτα, ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά το προσφερόμενο capacity. «Οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις του 2024 έχουν σχεδόν εξισορροπηθεί με το 2023». Η διαφορά είναι πλέον πολύ μικρή, είπε ο κ. Κουμής, ο οποίος εκτιμά ότι, αν δεν θα έχουμε νέες εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι επιδόσεις του κυπριακού τουρισμού θα παραμείνουν και φέτος σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ερωτηθείς πώς και δεν επηρεάστηκαν σημαντικά οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις, ο κ. Κουμής εξήγησε: «Κάποιες εταιρείες έχουν αποφασίσει τους τελευταίους μήνες -και αναφέρομαι κυρίως στην περίοδο από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι και πρόσφατα- να αλλάξουν τα δρομολόγια που εκτελούσαν προς κάποιους προορισμούς και να συμπεριλάβουν τη χώρα μας».
Άνοδος το πρώτο τρίμηνο, αλλά προβλέπεται μείωση τον Απρίλιο
Αναφερόμενος στην πρώτη τριμηνία, ο κ. Κουμής σημείωσε ότι έκλεισε με άνοδο της τάξης του 5,4%. «Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά που έχω περιγράψει, είναι μια ικανοποιητική επίδοση». Αν και δεν έχουν βγει ακόμη τα τελικά στατιστικά για τον Απρίλιο, ο Υφυπουργός Τουρισμού προέβλεψε ότι θα κλείσει με μία μικρή μείωση. « Το Πάσχα των Καθολικών ήταν πολύ νωρίς, την 31η Μαρτίου, άρα οι Βρετανοί που είναι η κύρια αγορά μας σε αυτή την περίπτωση ταξίδεψαν τον μήνα Μάρτιο», εξήγησε ο κ. Κουμής. «Επίσης ο Απρίλιος επηρεάστηκε από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Στόχος μας είναι να επαναλάβουμε μία επίδοση αντίστοιχη με αυτήν του περσινού έτους, η οποία ήταν πάρα πολύ καλή σε επίπεδο αφίξεων».
Διαβάστε επίσης: Οι 10 πόλεις με τους περισσότερους εκατομμυριούχους το 2024