Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τις άδειες των ξενοδοχείων: Τυπικά παράνομο το 93%

Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της Κύπρου δουλεύουν… χωρίς άδεια λειτουργείας – Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ξεκαθαρίζει το τοπίο και δίνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον τουρισμό του φετινού καλοκαιριού

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο η τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με τις άδειες λειτουργίας των ξενοδοχείων αναδεικνύει μια νέα πρόκληση: Το 93% των ξενοδοχείων της χώρας λειτουργεί με προσωρινές άδειες, γεγονός που θέτει ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλεια και τη νομιμότητα της λειτουργίας τους.

Με προσωρινές άδειες δουλεύουν τα ξενοδοχεία της Κύπρου

Σε δηλώσεις του το ΣΙΓΜΑ και ερωτηθείς σχετικά, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), κ. Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχείων δουλεύει με προσωρινή άδεια λειτουργίας. «Το 2013, όταν δόθηκαν τα πολεοδομικά κίνητρα και γενικά είχαμε και την κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε και την Τρόικα ότι για ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας έπρεπε να ξεκινήσουμε από την τουριστική βιομηχανία, ένας εύκολος και φτηνός τρόπος για το κράτος, ήταν να δώσει αυτά τα πολεοδομικά κίνητρα χωρίς να χρειαστεί να δώσει ούτε σεντ από την τσέπη του», είπε αρχικά ο κ. Ρουσουνίδης. «Οπότε εκεί ξεκίνησαν να γίνονται οι βελτιώσεις, οι ανακαινίσεις, οι έξτρα κλίνες και ούτω καθεξής».

«Φρένο» στη διαδικασία έβαλε η πανδημία

Από και από εκεί και πέρα, η κείμενη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 2019, έδινε στα υφιστάμενα ξενοδοχεία προθεσμία πέντε χρόνων για να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της και να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας. «Είναι μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία και οι υπηρεσίες του κράτους αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν ανεξάντλητο προσωπικό για να μπορούν να γίνονται όλα αυτά ταχύρρυθμα και πολύ σύντομα», σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι τα πρώτα ένα-δύο χρόνια, με την έλευση του κορωνοϊού, όλα ήταν ‘νεκρά’, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο σημερινό αδιέξοδο.

«Αδύνατο να εξασφαλιστούν σε 2 χρόνια οι άδειες, έστω και αν γίνουν όλα by the book»

«Είχαμε μπει σε μια διαβούλευση με το αρμόδιο Υφυπουργείο για να δώσουμε μια λύση, η οποία είχε το εξής παράθυρο: Να δοθεί μια διετία όπου θα ξαναυποβληθεί η αίτηση και τα σχέδια από τον αρχιτέκτονα-μελετητή στις αρμόδιες υπηρεσίες και, εφόσον έχει γίνει αυτό, τότε να δικαιούται την παράταση ακόμα έναν χρόνο, ούτως ώστε να εξασφαλίσει και τις υπόλοιπες των αδειών. Αυτό πήγε στη Βουλή, προς το παρόν αναμένουμε […] ευελπιστώ ότι θα δοθεί αυτή η παράταση ή κάτι κοντά τουλάχιστον». Ο κ. Ρουσουνίδης ξεκαθάρισε ότι οι υπηρεσίες του κράτους δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο αιτήσεων. «Είναι αδύνατο μέσα σε έναν χρόνο ή δύο να εξασφαλιστούν όλες οι άδειες, έστω και αν γίνουν όλα by the book», είπε χαρακτηριστικά.

Ξενοδοχείο vs Airbnb

«Θεωρώ ότι ο ξενοδοχειακός πελάτης δεν θα άφηνε ποτέ τις υπηρεσίες που παίρνει από ένα τουριστικό κατάλυμα όπως το ξενοδοχείο και να πάει προς ένα Airbnb», σχολίασε ο κ. Ρουσουνίδης κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση με τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα. «Από εκεί και πέρα, σίγουρα είναι ένα προϊόν το οποίο επηρεάζει σε κάποιο βαθμό την τουριστική εισροή και τις διανυκτερεύσεις». Ο ίδιος σημείωσε ότι το πρόβλημα με τα εν λόγω καταλύματα εντοπίζεται όταν μένουν απούλητα διαμερίσματα, για παράδειγμα, «και ξαφνικά βαφτίζονται ‘Airbnb’ και στην ουσία λειτουργούν σαν να είναι ένα ξενοδοχειακό τουριστικό κατάλυμα, χωρίς όμως τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον τουρισμό

Ερωτηθείς ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι και αναφερόμενος στις κρατήσεις των τελευταίων μηνών, ο κ. Ρουσουνίδης σχολίασε ότι «υπάρχει μία σχετική συρρίκνωση πέριξ του 10% αυτή τη στιγμή, η οποία ενδεχομένως να μεγαλώσει ή να μικρύνει, αναλόγως και το σε τι βαθμό θα υπάρξουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής φέτος, οι οποίες είναι ένας αστάθμητος παράγοντας αυτή τη στιγμή».

Ο ρόλος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ σχολίασε ότι οι εν λόγω κρατήσεις «μπορεί να επηρεαστούν ακόμα και από καταστάσεις όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το πώς θα εξελιχθεί η γεωπολιτική κατάσταση στη γύρω περιοχή. «Αυτά θα δώσουν το στίγμα και το πόσο θα επηρεάσουν -λίγο ή πολύ- αυτές τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και να δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε πιο κοντά στο ’23 ή πιο κοντά στο ’22».

Πολλαπλάσιες οι αυξήσεις στην Ελλάδα

Κληθείς να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες ντόπιων, κυρίως, για τις τιμές στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό γενικότερα, ο κ. Ρουσουνίδης μίλησε για αυξήσεις εντός λογικών πλαισίων. «Το αεροπορικό όντως έχει αυξηθεί πάρα πολύ και δυστυχώς εμείς είμαστε νησί και είμαστε μια χώρα που είναι εντελώς εξαρτημένη από την αεροπλοΐα. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις τιμές στα τουριστικά καταλύματα, θα έλεγα ότι είμαστε σε αρκετά συγκαταβατικές τιμές». Εν αντιθέσει με άλλες ανταγωνιστικές αγορές στη γύρω περιοχή, οι αυξήσεις είναι εντός ορίων, σχολίασε ο κ. Ρουσουνίδης. «Αν κάποιος πάρει μια εικόνα από Ελλάδα μεριά, θα δει ότι οι αυξήσεις είναι πολλαπλάσιες σε σύγκριση με αυτές που έβαλαν οι επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι απορρόφησαν την πλειοψηφία από τα αυξημένα κόστη, στην προσπάθεια βεβαίως να παραμείνουμε και ανταγωνιστικοί», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Τρ. Κύπρου: Ανακοίνωσε κέρδη €133 εκατομμυρίων για το α' τρίμηνο του 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ