Κατεβαίνουν Λάρνακα, παραθερίζουν Κερύνεια - Στις 300.000 οι διαρροές τουριστών στα κατεχόμενα

Διπλασιάστηκαν συγκριτικά με το 2019 - Μόνο στο Λονδίνο λειτουργούν πέραν των 20 ταξιδιωτικών πρακτορείων που εξειδικεύονται στην πώληση πακέτων διακοπών στο ψευδοκράτος - Πώς η κατοχή και η διαίρεση λανσάρεται ως «τουριστικό προϊόν» και «συγκριτικό πλεονέκτημα»

Της Ευδοκίας Παπαδοπούλου

Σχεδόν διπλάσιος εκτιμάται πως είναι σήμερα, συγκριτικά με το 2019, ο αριθμός των τουριστών που, ενώ εισέρχεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα νόμιμα αεροδρόμια της χώρας, μεταβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές για να πραγματοποιήσει τις διακοπές του.

Για φαινόμενο που αγγίζει πλέον όλες τις αγορές που θεωρούνται ως «πηγές τουριστών» και που πολύ δύσκολα μπορεί να περιοριστεί, κάνει λόγο στο Economy Today ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, αποκαλύπτοντας παράλληλα, πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» διαδικασίες προκειμένου να διαφανούν οι οικονομικές προεκτάσεις του προβλήματος. Και όλα αυτά, την ώρα που οι κρατήσεις στις ελεύθερες περιοχές συρρικνώνονται συγκριτικά με πέρυσι, με τον κ. Ρουσουνίδη να «φωτογραφίζει» τη φετινή απόκλιση γύρω στο 10%.  

Από το 4% στο 8% σε μία πενταετία

Πιάνουν.. τόπο όπως όλα δείχνουν οι διαφημιστικές εκστρατείες που προωθούν το ψευδοκράτος στο εξωτερικό, οι οποίες ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχουν πάρει «φωτιά», αφού ολοένα και περισσότεροι είναι οι επισκέπτες που προτιμούν να παραθερίζουν στις κατεχόμενες περιοχές. 

Όπως επισημαίνει ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, πλέον ένας σημαντικός αριθμός τουριστών μεταβαίνει στα κατεχόμενα και δεν μένει στις ελεύθερες περιοχές για τις διακοπές του, ενώ όπως σημειώνει, ο αριθμός αυτός όχι μόνο έχει αυξηθεί, αλλά εκτιμάται πως κινείται στα διπλάσια επίπεδα. «Το 2019 καταγράφηκε ότι ένα 4% της τουριστικής εισροής μεταβαίνει στα κατεχόμενα», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ. «Θεωρούμε», υπογράμμισε, «ότι αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί, ίσως και διπλασιαστεί». Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως από το 4% πριν από μία περίπου πενταετία, οι διαρροές που φθάνουν μέσω των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, αγγίζουν πλέον το 8%. Δεδομένου πως ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων άγγιζε το 2019 τα 4 εκατομμύρια, οι «διαρροές» υπολογίζονταν γύρω στις 160.000, με τον αριθμό σήμερα, να ξεπερνά συνεπώς τις 300.000.  

Άγνωστες οι οικονομικές επιπτώσεις, δύσκολη η αποτροπή 

Επιπρόσθετα, ο κ. Ρουσουνίδης στάθηκε στο γεγονός πως δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτό να υπολογιστούν οι ακριβείς απώλειες για την Κυπριακή Δημοκρατία από άποψης εσόδων, λέγοντας πως αυτή την περίοδο ο Σύνδεσμος δρομολογεί διαδικασίες με σκοπό να διενεργήσει «εσωτερική έρευνα προκειμένου να διαφανεί και το μέγεθος του προβλήματος». Περιγράφοντας τις ενέργειες που γίνονται για αποτροπή των «διαρροών», εξήγησε πως «δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανατραπεί το σκηνικό». «Είμαστε όμως σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές», πρόσθεσε, «τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και με το Υφυπουργείο Τουρισμού σε μία προσπάθεια να βρούμε τρόπους, εάν όχι άμεσους, έμμεσους με στόχο να περιορίσουμε το φαινόμενο όσο το δυνατόν γίνεται». Παράλληλα, σημείωσε πως έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ορισμένες εθνικότητες επισκεπτών στις οποίες «η κατεχόμενη μας πατρίδα είναι πιο διαδεδομένη», διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως «πρόκειται για ζήτημα που αγγίζει όλες τις αγορές».   

Υπενθυμίζεται πως ο «υπουργός τουρισμού» του ψευδοκράτους, Φικρί Ατάογλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για 40.000 Ρώσους τουρίστες που επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα το 2023, λέγοντας πως «ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων επισκεπτών εκτός από την Τουρκία, προέρχεται από τη Ρωσία», ενώ υπολογίζεται πως ο συνολικός αριθμός των τουριστών άγγιξε περίπου τα 2 εκατομμύρια. Επιπρόσθετα, στοιχεία που παρατέθηκαν το Νοέμβριο σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, καταδείκνυαν πως οι κρατήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων στα κατεχόμενα μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών είχαν αυξηθεί κατά 27%, με τα έσοδα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να καταγράφουν άνοδο πέραν του 50%. Στην εν λόγω συνεδρία είχε συζητηθεί το θέμα της απουσίας αναφοράς του καθεστώτος κατοχής στην Κύπρο στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων για διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, καθώς και η δυνατότητα που παρέχεται στους τουρίστες με τις συγκεκριμένες πλατφόρμες να προβαίνουν σε κρατήσεις διαμονής στις κατεχόμενες περιοχές.

Η κατοχή ως.. «τουριστικό προϊόν» και η διαίρεση ως «συγκριτικό πλεονέκτημα»

Την ίδια ώρα, και ενώ στη «μάχη» ρίχθηκε δυναμικά εδώ και καιρό το «υπερόπλο» που ονομάζεται Turkish Airlines, λανσάροντας διάφορες «προσφορές» ως δέλεαρ, εντατικές είναι και οι διεργασίες επί βρετανικού εδάφους που στοχεύουν στο να αυξηθεί το μερίδιο του ψευδοκράτους από την «πίτα του λέοντος» της μεγαλύτερης πηγής τουριστών στην Κύπρο. 

Ειδικότερα, οι προωθητικές καμπάνιες «δίνουν και παίρνουν», την ώρα που μόνο στην πλατφόρμα  www.welcometonorthcyprus.co.uk, η οποία λειτουργεί με σκοπό την προσέλκυση τουριστών στα κατεχόμενα, παρουσιάζονται πέραν των 20 ταξιδιωτικών πρακτορείων και “specialist operators” που λειτουργούν στην περιοχή του Λονδίνου και εξειδικεύονται σε πακέτα διακοπών στις κατεχόμενες περιοχές. 

 

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο «λανσάρεται» η υφιστάμενη κατάσταση, η διαίρεση της Κύπρου και η συνεχιζόμενη κατοχή ως «τουριστικό προϊόν». Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα παρουσιάζεται το πως οι ελεύθερες περιοχές έχασαν την αυθεντικότητά τους, σε αντίθεση με τα κατεχόμενα όπου εξακολουθεί να διατηρείται η πραγματική «αίσθηση της Κύπρου» (the real ‘Cyprus feeling’), χαρακτηρίζοντάς το ως την «ανταμοιβή της απομόνωσης». 

Όπως αναφέρεται:

«Οι παραθεριστές που ταξιδεύουν τακτικά στην Κύπρο θα είναι, κατά κύριο λόγο, εξοικειωμένοι με το νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο είναι χωρισμένο μεταξύ του ελληνικού νότιου τομέα και του τουρκικού βόρειου τομέα. Τα σύνορα είναι μια πολιτική και πολιτιστική διαίρεση, η οποία με τη σειρά της έχει οδηγήσει σε μια εντελώς διαφορετική αίσθηση- αυτή του ίδιου του χρόνου».  Προστίθεται ακόμη πως ενώ η «Κύπρος», την οποία βάζει εντός εισαγωγικών, «που σήμερα είναι δημοφιλής στους τουρίστες μοιράζεται τα ίδια ζεστά και καθαρά νερά της Μεσογείου που καταλήγουν σε πανέμορφες παραλίες όπως της «Βορείου Κύπρου» (που λούζονται όλες στην υπέροχη ηλιοφάνεια), εκεί τελειώνει η ομοιότητα».

 

 

«Η Βόρεια Κύπρος, συμπληρώνεται, «έχει παραμείνει ανεπηρέαστη από τις ραγδαίες και συνεχώς μεταβαλλόμενες τάσεις που έχουν οδηγήσει τον νότιο γείτονά της να μετατραπεί σε έναν κάπως ομοιογενή «τουριστικό προορισμό», όπου η ντόπια κουζίνα έχει αντικατασταθεί από τα συνηθισμένα διεθνώς γνωστά fast food franchises, οι τοπικές αγορές τέχνης και χειροτεχνίας έχουν αντικατασταθεί από εμπορικά κέντρα που κατακλύζονται από επώνυμα προϊόντα που διατίθενται σε όλο τον κόσμο. Όπου η νυχτερινή ζωή των εγχώριων καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ έχει κατακλυστεί από «θεματικές» παμπ και νυχτερινά κλαμπ. Όχι ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό, αλλά κάποιοι λένε ότι έχει χάσει την ίδια την «ψυχή» της, η οποία αρχικά προσέλκυσε τους επισκέπτες σε αυτές τις υπέροχες ακτές». 

Τέλος, καταλήγει προσκαλώντας τους επισκέπτες στη «Βόρεια Κύπρο» προκειμένου να ανακαλύψουν ξανά την πραγματική «αίσθηση της Κύπρου» που, όπως λέει «προσέλκυσε για πρώτη φορά τους περίεργους ταξιδιώτες σε αυτόν τον νησιωτικό παράδεισο. Είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος- μια πιο ήρεμη, πιο γνήσια εμπειρία είναι η ανταμοιβή για την πρόσφατη απομόνωσή της. Το υπέροχο, αδιατάρακτο τοπίο παραμένει καταφύγιο για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα και στις πόλεις και τα χωριά η ζωή συνεχίζεται με ρυθμούς πολύ πιο κατάλληλους για απόλυτη, ανεμπόδιστη χαλάρωση».

Δεν βγαίνουν τα.. μαθηματικά 

Αξίζει να σημειωθεί δε πως, παρά το ότι δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία ως προς τον αριθμό των «διαρροών», η όξυνση του θέματος αποτυπώνεται, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό κλάδο, στην εξίσωση «αφίξεις - διανυκτερεύσεις» και την αναντιστοιχία που εντοπίζεται. Ειδικότερα, ενώ οι τουριστικές αφίξεις βρίσκονται ελαφρώς πιο κάτω συγκριτικά με την περσινή -ιδιαίτερα επιτυχημένη- καλοκαιρινή σεζόν, οι διανυκτερεύσεις είναι αισθητά μειωμένες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με τον κ. Ρουσσουνίδη να προσθέτει ακόμη πως αρκετοί είναι επίσης, και όσοι επιλέγουν να μένουν σε μη αδειούχα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να φτάσουμε όσο πιο κοντά μπορούμε στα επίπεδα της περσινής χρονιάς. Φαίνεται πως υπάρχει μία συρρίκνωση κοντά στο 10%, αποτυπώνοντας την εικόνα όπως ισχύει με βάση τα σημερινά δεδομένα», σημειώνει. 

Οι αστάθμητοι παράγοντες θα κρίνουν το παιχνίδι

Όπως επισημαίνει, αναμένουν να δουν το πως θα εξελιχθεί, καθώς θα υπάρξουν και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ το εάν το ποσοστό αυτό θα μειωθεί ή θα αυξηθεί εξαρτάται από μία σειρά αστάθμητων παραγόντων. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως υπάρχουν και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα επιδράσουν, ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης. 

«Μεταξύ αυτών, είναι οι γεωπολιτικές αναταράξεις στη γύρω περιοχή λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης, η οικονομική ύφεση της μεγαλύτερης μας αγοράς, της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και αγορών της Κεντρικής Ευρώπης. Πρόσθετοι παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάσουν τις τουριστικές αφίξεις είναι επίσης, η διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γερμανία και των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία. Η έκβαση όσων προανέφερα πιθανόν να επηρεάσει είτε αρνητικά είτε θετικά τις εξελίξεις», διεμήνυσε, περιγράφοντας πως «αυτή τη στιγμή τουλάχιστον φαίνεται ότι υπάρχει σε επίπεδο κρατήσεων και διανυκτερεύσεων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, μία απόκλιση της τάξεως του 10% συγκριτικά με τα περσινά νούμερα». 

Διαβάστε επίσης: Πενταπλασίασαν τα τετραγωνικά των σπιτιών τους οι Κύπριοι μέσα σε 70 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ