Ανεβαίνει και χειμώνα το τουριστικό θερμόμετρο αλλά το νησί είναι «κλειστό»  

Έρευνα της Hermes Airports καταδεικνύει πως η χειμερινή περίοδος κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους ταξιδιώτες - Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας - Πάφου, οι τάσεις που καταγράφηκαν τους μήνες Νοέμβριο με Μάρτιο και ποια μηνύματα στέλνουν

Της Ευδοκίας Παπαδοπούλου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που φέρνει στο φως έρευνα της Hermes Airports για την τουριστική βιομηχανία σε σχέση με το χρόνιο ζήτημα της εποχικότητας, αφού σύμφωνα με τα όσα καταδεικνύονται για τη φετινή χειμερινή περίοδο, ο αριθμός όσων επέλεξαν να ταξιδέψουν στη χώρα μας ακόμα και“off-season” ήταν αισθητά αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. . 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην επιφάνεια έρχονται και οι διάφορες αδυναμίες, μεταξύ αυτών, ο πολύ περιορισμένος αριθμός ξενοδοχείων που παραμένει ανοιχτός κατά τους χειμερινούς μήνες, που εμποδίζουν την κυπριακή οικονομία να επωφεληθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από μία τάση που όπως όλα δείχνουν κερδίζει συνεχώς έδαφος. 

Συνολικά, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, και παρά τις πολλαπλές προκλήσεις στο γεωπολιτικό σκηνικό, διακινήθηκαν 5,1 εκατομμύρια. επιβάτες από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αριθμός ο οποίος παρουσιάζεται κατά 5.3% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρσι. Ειδικότερα, μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας ταξίδεψαν συνολικά 3,5 εκατ. επιβάτες, ενώ μέσω Πάφου 1,6 εκατομμύρια. 

Χειμώνα σχεδόν το 25% της επιβατικής κίνησης 

Σε ό,τι αφορά τη «χειμερινή περίοδο», δηλαδή τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, η επιβατική κίνηση ανήλθε φέτος στα 2,87 εκατομμύρια επιβάτες, έναντι  2,77 εκατομμύρια το 2023, την ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός το 2022 ήταν 1,93 εκατομμύρια και μόλις 940 χιλιάδες το 2021. Μάλιστα από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 η επιβατική κίνηση ήταν η υψηλότερη της πενταετίας, ξεπερνώντας τα επίπεδα προ πανδημίας όταν κατά τη γνωστή “χρονιά ρεκόρ” ο αριθμός κατά την αντίστοιχη περίοδο άγγιξε τα 2.54 εκατομμύρια.  

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη χειμερινή περίοδο 30 συνολικά αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούσαν πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε 33 διαφορετικές χώρες, με το αεροδρόμιο της Λάρνακας να μετρά 49 δρομολόγια και της Πάφου 39. Σε σχέση με την τρέχουσα θερινή περίοδο, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου πετούν σήμερα συνολικά 55 αερογραμμές, με 156 δρομολόγια, σε 38 χώρες με την κίνηση να καταγράφει σταδιακή αύξηση και να αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα Αυγούστου. Στο φετινό καλοκαιρινό πτητικό πρόγραμμα έχουν προστεθεί, σύμφωνα με την Hermes Airports οι ακόλουθοι νέοι προορισμοί: από Λάρνακα το Μπέλφαστ, Ράντομ, Κως, Νάντη, Ταλίν και από Πάφο το Λίβερπουλ και το Ταλίν.  

Το προφίλ των επιβατών - Νέοι κάτω των 45 η πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών 

Με στόχο λοιπόν, να «σκιαγραφήσει» το προφίλ του επιβατικού κοινού,  η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου διενεργεί από τον Οκτώβριο του 2023 έρευνα, επιχειρώντας να κωδικοποιήσει την ταξιδιωτική συμπεριφορά όσων επισκέπτονται τη χώρα μας. Η έρευνα, η οποία διεξάγεται από την εταιρεία IMR, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου με το δείγμα να αγγίζει τις 10.000 άτομα. 

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης έρευνας που διενήργησε στο διάστημα Οκτωβρίου 2023 και Μαρτίου 2023, η Hermes Airports ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, πως κατά τη χειμερινή περίοδο το 42% της επιβατικής κίνησης προήλθε από κάτοικους Κύπρου, ενώ το 58% προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, στις πρώτες πέντε χώρες συγκαταλέγονται το Ηνωμένο Βασίλειο (26%), η Ελλάδα (16%), η Πολωνία (8%), η Γερμανία (6%) και το Ισραήλ (4%). 

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα για αυτή την περίοδο διεξήχθη ανάμεσα σε δείγμα 2.600 αναχωρούντων επιβατών και στα δύο αεροδρόμια. 

Ανάμεσα στα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι πως από τους μη Κύπριους που ταξίδεψαν περιπου το 60% ηταν μέχρι 45 χρονών, κάτι που δείχνει οτι η Κυπρος κερδίζει έδαφος και σε νεαρότερες ηλικίες. Επιπρόσθετα, περίπου το 77% του συνόλου ταξίδεψαν για σκοπούς αναψυχής συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επισκέφτηκαν φίλους και συγγενείς, με τον μέσο χρόνο διαμονής στην Κύπρο να ανέρχεται στις 8.2 μέρες. 

«Πρωταθλήτρια Χειμώνα» η Πάφος

Το μεγαλύτερο μερίδιο από τους τουρίστες κατά τη χειμερινή περίοδο εξασφαλίζει η Πάφος, με το ποσοστό που επιλέγει την πόλη της Αφροδίτης ως τον κύριο τόπο διαμονής του να ανέρχεται στο 35%. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Hermes Airports, οι επιδόσεις της εξηγούνται αφενός από το αυξημένο πρόγραμμα πτήσεων της Ryanair, αλλά και από το ότι υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες.που παραμένουν ανοιχτές. Στη δεύτερη και τρίτη θέση ακολουθούν η Λάρνακα με 22% και η Λεμεσός με 17%, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Λευκωσία με 15%. Παρά τις κορυφαίες επιδόσεις της κατά την θερινή περίοδο, την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου επέλεξε μόλις το 9%. 

Επωφελούνται πεντάστερα και Aribnb 

Ενδεικτικό του κενού που δημιουργείται από τη διακοπή της λειτουργίας πολλών ξενοδοχειακών μονάδων, είναι το πού επέλεξαν να διανυκτερεύσουν οι επισκέπτες κατά τη χειμερινή περίοδο. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το χώρο διαμονής τους, το 24% απάντησε πως έμεινε σε φιλους ή συγγενείς, ενώ 40% δήλωσε ότι έμεινε σε ξενοδοχεία 4 & 5 αστέρων, την ώρα που το 15% των επισκεπτών υπέδειξε πως διέμενε σε κατάλυμα τύπου Airbnb.

Του φρονίμου τα παιδιά..

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξη του πρόσφατα στο Economy Today ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, τόνιζε πως καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, υπογραμμίζοντας πως «επιβάλλεται να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων και να μην αναστέλλουν τη λειτουργία τους». 

Επίσης, μιλώντας προ ημερών στο «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), Χρίστος Αγγελίδης, διεμήνυε πως η Κύπρος πρέπει να στραφεί και στον χειμερινό τουρισμό. «Ο Νοέμβριος είναι πλέον σχεδόν καλοκαιρινός μήνας με θερμοκρασίες γύρω στους 28-30 βαθμούς. Πρέπει να μετακινήσουμε την υψηλή περίοδο ζήτησής μας στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η σύνταξη ενός εθνικού προγράμματος προστασίας της οικονομίας του τουρισμού είναι, πλέον, απαραίτητη.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετές είναι οι αεροπορικές εταιρείες που εξέφρασαν την προθυμία τους να εντάξουν στα δρομολόγια τους την Κύπρο και κατά τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο, το γεγονός πως η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων αναστέλλει τη λειτουργία της λειτουργεί αποτρεπτικά, σε συνδυασμό και με την έλλειψη «εξειδικευμένων μορφών τουρισμού».

Μικρές οι εκροές προς τα κατεχόμενα 

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί πως παρά τις «φωνές» που κάνουν λόγο για αυξημένες εκροές προς τις κατεχόμενες περιοχές, τουλάχιστον κατά τη χειμερινή περίοδο, μόλις το 2% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν πως είχαν ως βάση τους τα κατεχόμενα. 

Επιπρόσθετα, γύρω στο 41% των επισκεπτών του χειμώνα δήλωσαν ότι επισκέφτηκαν την Κύπρο για πρώτη φορά, ενώ γύρω στο 31% μια με δύο φορές. Παράλληλα, ένα ποσοστό 77% των επισκεπτών δηλώνει ότι θα ερχόταν ξανά στην Κύπρο. Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι γύρω στους μισούς επισκέπτες έχουν δηλώσει ότι εμαθαν για την Κύπρο από φίλους και γνωστούς, ενώ 17% από ιστοσελίδες ταξιδιών.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, περίπου 11.9 εκατομμύρια επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν στην Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αριθμός αυξημένος κατά 3% συγκριτικά με πέρυσι. 

Διαβάστε επίσης: Υφ. Τουρισμού: Παρά τις αντιξοότητες θα επιτύχουμε τους στόχους μας φέτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ