Τέλος στην παρενόχληση, λεκτική ή σωματική από ταξιδιώτες προς το προσωπικό τους, επιχειρούν να βάλουν οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας.
Η Japan Airlines και η All Nippon Airways ενημέρωσαν πρόσφατα τις ιστοσελίδες τους με πολιτικές κατά της παρενόχλησης, στον απόηχο της αύξησης των περιπτώσεων κακοποίησης εργαζομένων πρώτης γραμμής που σημειώνονται σε όλους τους κλάδους στην Ιαπωνία.
Οι δύο εταιρείες, χρησιμοποιώντας παρόμοια διατυπωμένες φράσεις, επικεντρώνονται σε εννέα συμπεριφορές που συνιστούν «παρενόχληση» σύμφωνα με τις πολιτικές τους.
Αυτές είναι:
- Προσβλητική γλώσσα, επιθετικός τόνος, προσβολές, διακρίσεις, συκοφαντίες
- Απειλητικά λόγια ή ενέργειες
- Υπερβολικές ή παράλογες απαιτήσεις
- Επίθεση
- Πράξεις που διαταράσσουν την επιχειρησιακή λειτουργία (παρατεταμένη κράτηση, υπερβολική επανάληψη αιτημάτων ή παραπόνων)
- Μη επιτρεπόμενη είσοδος στο χώρο εργασίας
- Πράξεις που εξαπατούν τους εργαζομένους
- Συκοφαντική δυσφήμιση της εταιρείας ή των εργαζομένων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο
- Σεξουαλική παρενόχληση
Η πολιτική της ANA για την παρενόχληση πελατών περιλαμβάνει επίσης την ηδονοβλεψία, την παρενόχληση και την άσεμνη συμπεριφορά, καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι των αεροπορικών εταιρειών σε έναν κλάδο που συχνά βλέπει τους ταξιδιώτες να συμπεριφέρονται με τον χειρότερο τρόπο.
Οι πολιτικές έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν την έλλειψη σαφών προτύπων συμπεριφοράς, η οποία έχει καταστήσει δύσκολο για τους υπαλλήλους να χειριστούν τις αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες, σύμφωνα με τη Yoshiko Miyashita της ANA, αντιπρόεδρο της CS promotion, customer experience management.
Η ίδια προσθέτει ότι η κακή συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους έχει αναγκάσει ορισμένους να πάρουν άδεια.
Η πολιτική της Japan Airlines επιβάλλει επίσης στο προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας να υποβληθεί σε εκπαίδευση για την παρενόχληση. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν εγχειρίδια που θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς να αντιδρούν γρήγορα και κατάλληλα σε κακόβουλη συμπεριφορά.
Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία έχει καθιερωθεί επίσης υποστήριξη για τη μετεγχειρητική φροντίδα της σωματικής και ψυχικής υγείας του προσωπικού.
Οι πολιτικές και των δύο αεροπορικών εταιρειών αναφέρουν ότι οι ταξιδιώτες που παρενοχλούν τους υπαλλήλους θα λαμβάνουν προειδοποίηση, μετά την οποία θα υπόκεινται σε συνέπειες, όπως άρνηση επιβίβασης και εμπλοκή της αστυνομίας.
Και εσύ, Ιαπωνία;
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα περιστατικά ξεσπάσματος θυμού σε αεροπορικά ταξίδια εκτοξεύτηκαν στα ύψη, από περίπου 10 φορές το μήνα πριν από την πανδημία σε περίπου 500 το μήνα το 2021, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε τη συμμόρφωση με τη μάσκα προσώπου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Τα περιστατικά έχουν μειωθεί κατακόρυφα από τότε, αλλά «οι πρόσφατες αυξήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει», σύμφωνα με τον ιστότοπο της FAA.
Τα viral περιστατικά «αεροπορικής οργής» δεν είναι στις ασιατικές αεροπορικές εταιρείες εξίσου συχνά με τις αντίστοιχες δυτικές.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αερομεταφορείς με έδρα την Ασία είναι απρόσβλητοι από αυτούς τους επιβάτες, ακόμη και στην Ιαπωνία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ευγενική χώρα στον κόσμο και διακρίνεται για την ευγένεια, την υπομονή, συνέπεια και ακρίβεια («Four Ps»: politeness, patience, punctuality and precision).
Στις 5 Ιουνίου, μια Γιαπωνέζα επιβάτης προκάλεσε 40λεπτη καθυστέρηση σε πτήση της Eva Air που αναχωρούσε από την πόλη Φουκουόκα, αφού έβρισε τα μέλη του προσωπικού της China Airlines επειδή δεν μιλούσαν τη μητρική της γλώσσα.
Τον Ιανουάριο, μια πτήση της ANA επέστρεψε στο Τόκιο αφού ένας μεθυσμένος επιβάτης δάγκωσε μια αεροσυνοδό, σύμφωνα με τους Japan Times. Ο επιβάτης, ωστόσο, φέρεται να ήταν ένας μεσήλικας Αμερικανός.
Εν μέσω της αύξησης των περιστατικών παρενόχλησης στην Ιαπωνία, οι δήμοι και οι εταιρείες λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων τους.
Σε ορισμένες πόλεις αφαιρούν τα ονόματα και τις φωτογραφίες των υπαλλήλων από τις ετικέτες με τα ονόματά τους για να αποτρέψουν τη διαρροή φωτογραφιών και προσωπικών πληροφοριών των μελών του προσωπικού στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc
Διαβάστε επίσης: Οι καύσωνες στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι - Πώς επηρεάζεται ο τουρισμός