Reuters: Τα ελληνικά νησιά ξεμένουν από νερό εν μέσω τουριστικής περιόδου

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού μοχλού της χώρας

Εκτενές ρεπορτάζ για το πρόβλημα της λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά ενώ κορυφώνεται η τουριστική περίοδος, κάνει το Reuters.

Αναφέρεται στη Νάξο, για την οποία λέει ότι ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας στο νησί έχει στερέψει και είναι χρήσιμος μόνο για τις χελώνες που κάνουν βόλτες στα λασπωμένα ρηχά του. Προσθέτει ότι το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια αρδευτικά πηγάδια, βλάπτοντας την πολύτιμη σοδειά πατάτας του νησιού.

Για την Κάρπαθο σημειώνει ότι οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς για το γέμισμα των πισινών, ενώ για τη Θάσο, γράφει ότι οι αρχές αναζητούν μια μονάδα αφαλάτωσης για να κάνουν το θαλασσινό νερό πόσιμο.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχουν σημειωθεί ελάχιστες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ καλοκαιρινών τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού είναι μεγαλύτερη, δήλωσαν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες.

«Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι δεξαμενές μας είναι άδειες», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.

Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για να απολαύσουν τα αρχαία μνημεία, τις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού μοχλού της χώρας, όπως αναφέρεται.

«Αυτή η χρονιά μοιάζει ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς, ορισμένες σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων ο γνωστός παρουσιαστής της βρετανικής τηλεόρασης Μάικλ Μόσλεϊ, έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα, καθώς καύσωνες σάρωσαν τη χώρα».

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι ειδικοί σε θέματα κλίματος φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, δήλωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της ξηρασίας γίνουν ορατές, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.

«Πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, (αντί) να εξετάζουμε την πρόληψη και την ετοιμότητα», δήλωσε ο Toreti.

Τι αναφέρει το Reuters για τη Νάξο

«Ασθενείς» καλλιέργειες

Η έλλειψη νερού είναι έντονη στη Νάξο, ένα ορεινό νησί 20.000 κατοίκων σε ένα από τα πιο δημοφιλή -και ξηρά- μέρη του Αιγαίου. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες συρρέουν καθημερινά στις ακτές της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι δύο ταμιευτήρες του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.

Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το κάνουν ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις πισίνες.

Αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασμένο νερό και θα πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες με θαλασσινό νερό. Οι αγρότες δήλωσαν ότι η μόλυνση αυτή συμβαίνει όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.

Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης καλλιεργεί τις περίφημες πατάτες της Νάξου, οι οποίες είναι αγαπητές στην Ελλάδα για τη βουτυράτη γεύση τους και αποτελούν προστατευόμενο προϊόν ΠΟΠ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Η σοδειά του θα μειωθούν περισσότερο από το μισό φέτος λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης, είπε.
«Είναι μια μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπήσει και τις δικές μας πόρτες», είπε καθώς μια χούφτα εργάτες μάζευαν πατάτες σε κοντινή απόσταση.

Έλλειψη μονάδων αφαλάτωσης

Οι χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τις προμήθειες νερού χρησιμοποιώντας αφαλάτωση, αλλά οι προμηθευτές δήλωσαν ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης.

Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.
Ο κατασκευαστής Sychem με έδρα την Ελλάδα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στη ζήτηση των πελατών αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερων χρόνων κατασκευής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής.

Οι νέες μονάδες θα είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο. «Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, ο όποιος προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί», δήλωσε ο Υφαντής.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: «Αμαρτίες» συμβάσεων παιδεύουσι.. Στους ξένους εμπειρογνώμονες η σωτηρία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ