Βουλή: Αρχίζει η νέα σεζόν με ηλεκτρική διασύνδεση και εκδρομές στα κατεχόμενα

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ενέργειας θα τεθούν οι εξελίξεις γύρω από την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, καθώς και οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στην περίπτωση TUI - Τι λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης

Της Ευδοκίας Παπαδοπούλου 

Άτυπη «πρεμιέρα» μετά τη θερινή ανάπαυλα αποτελεί η σημερινή μέρα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να συνεδριάζουν εκτάκτως, ενώ συνεδρία πραγματοποιεί και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Μάλιστα σε σχέση με την Επιτροπή Ενέργειας, ενώ στην ημερήσια διάταξη είχε αρχικά προγραμματιστεί να συζητηθούν μόνο τα όσα αφορούν τα ενεργειακά, στην ατζέντα προστέθηκε και το θέμα με την οργάνωση ταξιδιών από και προς τις κατεχόμενες περιοχές. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και τον «θόρυβο» που προκλήθηκε γύρω από το όνομα του διεθνούς διοργανωτή ταξιδιών TUI, τα  μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θεώρησαν αναγκαίο να ενημερωθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Με φόντο το timing

Μιλώντας στο Economy Today ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε πως το θέμα προστέθηκε στην ημερήσια διάταξη, καθώς η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για το τι ακριβώς συνέβη με την περίπτωση της TUI και ιδιαίτερα για τους χειρισμούς της σε σχέση με αυτό. Όπως είπε, εγείρονται διάφορα ερωτήματα, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός εξαιτίας αφενός της έκτασης που έλαβε το όλο θέμα και αφετέρου λόγω της χρονικής συγκυρίας. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα μέλη της Κυβέρνησης διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να «υποσκάπτουν τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, την ίδια ώρα που προσπαθούν να ανοίξουν τον δρόμο για διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό». 

Στη συνεδρία προσκλήθηκαν για να παραστούν η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής και ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, Κώστας Κωνσταντίνου, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Κλήθηκαν παράλληλα, εκπρόσωποι  της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, καθώς και φορέων της τουριστικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και των Συνδέσμων Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA).

Στο μικροσκόπιο Βασιλικό και GSI

Αρχικά, ωστόσο, η συζήτηση θα επικεντρωθεί  στην πορεία υλοποίησης του τερματικού στο Βασιλικό, καθώς επίσης και στις εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ειδικότερα για το τελευταίο τα πράγματα φαίνεται να βρίσκονται αυτή την περίοδο στην κόψη του ξυραφιού, με τον Υπουργό Ενέργειας να δηλώνει χθες πως «είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Κληθείς να σχολιάσει για το τι αναμένει από τη σημερινή συνεδρία, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, καθώς εκκρεμεί σειρά σημαντικών αποφάσεων για ένα πολύ μεγάλο έργο, η υλοποίηση του οποίου ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια. Ως εκ τούτου, επεσήμανε, θα πρέπει οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι τεκμηριωμένες στη βάση στοιχείων και μελετών και γι’ αυτό αναμένουν απαντήσεις από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η συζήτηση για τον Great Sea Interconnector θα επικεντρωθεί στις εξασφαλίσεις που ζητά ο ΑΔΜΗΕ, ο φορέας υλοποίησης του έργου, στην περίπτωση γεωπολιτικού ρίσκου, στη μείωση του ύψους χορηγίας και στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Επίσης θα εστιάσει στα θέματα που αφορούν την ανάκτηση των εσόδων της ηλεκτρικής διασύνδεσης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και την ανάληψη ευθύνης σχετικά με τις αβεβαιότητες ολοκλήρωσης του έργου.

Παρέλαση εμπλεκομένων

Για το θέμα πάντως έχει προσκληθεί μεγάλος αριθμός εμπλεκομένων, μεταξύ αυτών, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Επιπρόσθετα, ζητήθηκε η συμμετοχή των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας, εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, μελών της ΡΑΕΚ, καθώς επίσης και του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή των ΔΕΦΑ και ΕΤΥΦΑ.

Ανάμεσα σε αυτούς που προσκλήθηκαν περιλαμβάνονται επίσης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και εκπρόσωποι του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ), του ΕΤΕΚ, της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, της Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ, του Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και πολλών άλλων συνδέσμων που συνδέονται με την αγορά ηλεκτρισμού.

Διαβάστε επίσης: Σηκώνει το γάντι η ΡΑΕΚ για GSI - Το γεωπολιτικό ρίσκο δεν είναι θέμα των καταναλωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ