Χαλάρωση μέτρων με εκπλήξεις - Τι ανοίγει και πότε

Επισπεύδεται το άνοιγμα των παραλιών.

Εκπλήξεις περιέχει η λίστα των επιχειρήσεων και υπηρεσιών που ανοίγουν ξανά μετά τα περιοριστικά μέτρα και στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της χαλάρωσης, η οποία ξεκινάει από την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μαΐου. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, επισπεύδεται το άνοιγμα των παραλιών και των εκκλησιών και τοποθετείται για το Σάββατο 23 Μαΐου. 

Ασφαλώς, όλοι οι χώροι που θα επαναλειτουργήσουν θα πρέπει να διέπονται από τα μέτρα, όπως ακριβώς προβλέπονται στα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. 

Έτσι, από την αρχόμενη Πέμπτη ανοιχτά θα είναι τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια. Παράλληλα, Καταργείται η αποστολή μηνυμάτων καθώς και η απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22:00 μέχρι της 06:00, ενώ πλέον θα επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι και δέκα άτομα

Επιπλέον, θα επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση, σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες και άλλους ανοιχτούς χώρους, ενώ τα άτομα δεν θα πρέπει υπερβαίνουν τα δέκα ανά ομάδα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, κέντρα μασάζ και κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ), αλλά και όλες οι υπηρεσίες εστίασης (σε εξωτερικούς χώρους). Διευκρινίζεται ότι ως ανοιχτός χώρος ορίζεται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ τα άτομα που θα μπορούν να συγκεντρώνονται δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

Όσον αφορά το Σάββατο 23 Μαΐου, από εκεί και ύστερα θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας, δεδομένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, ενώ τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για τις περιπτώσεις γάμων, βαφτίσεων και κηδειών. 

Την ίδια ώρα που απελευθερώνονται αρκετοί περιορισμοί, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει μέσω σχετικού νομοσχεδίου τις ποινές σε ιδιοκτήτες, που θα παραβαίνουν τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα. 

Επιπλέον, ανοίγουν οι παραλίες, οργανωμένες και μη και επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων

Από την Δευτέρα 1 Ιουνίου ανοίγουν τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και  οι βιβλιοθήκες, καθώς και τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ