Άνω των 160 υπηρεσιών του δημοσίου περνούν στην ψηφιοποίηση

Η Κύπρος ακόμα είναι ψηφιακά αναλφάβητη αφού η χώρα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις στις έρευνες της ΕΕ.

Περισσότερες από 160 υπηρεσίες που προσφέρονται από τη δημόσια υπηρεσία μπαίνουν στη διαδικασία της μηχανογράφησης στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, όπως ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού ο Υφυπουργός Καινοτομίας Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.
 
Όπως ανέφερε μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, ο Υφυπουργός προχώρησε σε μια λεπτομερή παρουσίαση για την ψηφιακή μεταρρύθμιση, που θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστια εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού, ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη, μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και δημιουργία ανταγωνιστικότητας για την κυπριακή οικονομία.
 
Δυστυχώς, ανέφερε, η Κύπρος ακόμα είναι ψηφιακά αναλφάβητη αφού η χώρα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις στις έρευνες της ΕΕ.  

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά, χρειάζεται να βελτιωθεί η συνδεσιμότητα της Κύπρου αλλά και η σωστή εκπαίδευση του προσωπικού σε σχέση με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

«Θεωρούμε εξαιρετικά μεγάλης σημασίας όλες τις ενέργειες που γίνονται ούτως ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.
 
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα την υλοποίησης της ψηφιακής μεταρρύθμισης, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Υφυπουργός αναλόγως της υπηρεσίας, τους είπε ότι κάποιες μπορούν να ψηφιοποιηθούν σε τρεις με έξι μήνες, άλλες σε ένα χρόνο, ενώ το μέγιστο που θα χρειαστεί μια υπηρεσία για να ψηφιοποιηθεί είναι οι δεκαοκτώ μήνες.
 
Σημείωσε παράλληλα την συμβολή του Υφυπουργείου στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού κυρίως σε σχέση με τα επιδόματα του Υπουργείου Εργασίας, την ηλεκτρονική εγγραφή στα σχολεία, την κατάταξη των νεοσυλλέκτων, την τηλεκπαίδευση κ.α.
 
Μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών από τη Λάρνακα

Παράλληλα η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της απομάκρυνσης των πετρελαιοδεξαμενών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 7 Ιουλίου, αφού δεσμεύτηκε το Υπουργείο Ενέργειας να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους για να βρουν μια λύση σχετικά με τα προβλήματα και την προσπάθεια μετακίνησης των αποθηκών πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Ενεργειακό Κέντρο.
 
Σε γραπτή της δήλωση η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι όσον αφορά την οριστική μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, υπήρχε και υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τέλος του χρόνου και δυστυχώς λόγω της πανδημίας έχει δημιουργηθεί μια κάποια καθυστέρηση.
 
Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη διαφωνία μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου και των εταιρειών σχετικά με το θέμα του αγκυροβολίου και των αγωγών υγραερίου, κι είπε ότι αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί.
 
«Δεν μπορούμε και δεν θα δεχθούμε καμία άλλη παράταση ή καθυστέρηση, ειδικά λόγω της συγκεκριμένης διαφωνίας που αφορά την ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας μας και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι με τον κατάλληλο συντονισμό και συνεννόηση κάθε διαφωνία μπορεί να γεφυρωθεί. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι η όλη διαδικασία απομάκρυνσης διασυνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του λιμανιού-μαρίνας και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να δοθεί άλλη καθυστέρηση», είπε.
 
Συμπλήρωσε ότι όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να ξεκαθαριστούν και μέσα από τη συντονιστική αρμοδιότητα του Υπουργείου να οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα, χωρίς διαφωνίες.

Είπε ακόμα ότι τη δευτέρα έχει οριστεί σύσκεψη και συνεδρία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων μέσω του Υπουργείου για να μπορέσει να εξευρεθεί λύση για το όλο ζήτημα κι η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα επαναλάβει τη συνεδρία της στις 7 Ιουλίου.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ